Svobodní: Státní rozpočet se schodkem je nepřijatelný

Každý řádný hospodář ví, že v době nadbytku je potřeba myslet na horší časy.

Ministr financí Pilný ve své řeči poslancům při uvedení státního rozpočtu pro rok 2018 v 1. čtení opakovaně zmínil jednoznačné náznaky přehřívání ekonomiky (nedostatek pracovních sil, výkon ekonomiky nad potenciálem apod.). Navzdory tomu, že se evidentně nacházíme na vrcholku hospodářského cyklu a před námi je tedy očekávaný pokles ekonomiky, je státní rozpočet navrhován s deficitem 50 miliard korun.

Omezení zejména provozních výdajů ze strany vlády by ekonomice v současné chvíli jedině prospělo. Jistá redukce státní byrokracie by mohla uvolnit pro trh práce nadbytečné úředníky, kteří mnohdy existují jen pro vytváření nových omezení a příkazů svazujících občany naší země.

Svobodní považují předložení návrhu rozpočtu České republiky pro rok 2018 se schodkem 50 mld. za zcela nezodpovědné. Tímto rozpočtem dluh každého z nás vzroste o cca 5 tisíc korun. Ty dluhy jednou budeme muset zaplatit.

S rozhazovačnými správci by řádný hospodář vyběhl. Přesně to bychom měli učinit my, občané České republiky.

tiskový mluvčí Strany svobodných občanů