Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Zpráva k „otevřeným primárkám“ pro volby do Evropského parlamentu

Zpráva k „otevřeným primárkám“ pro volby do Evropského parlamentu

Strana svobodných občanů prosazuje princip otevřené a férové soutěže nejen jako součást tržní ekonomiky, chce jej uplatňovat i v rozhodování o tak citlivé záležitosti, jako je sestavování kandidátek, tedy takzvané ‚primární volby‘.

Na základě zkušeností z mnoha zemí potvrzovaných i zkušenostmi v české politice je známo, že k porušení slušnosti a demokratických zásad dochází nejvíce při zařazování kandidátů na kandidátní listiny.

Ukazuje se, že nejlepších výsledků jak pro politickou stranu, tak pro politický systém, ve kterém působí, lze dosáhnout, když jsou kandidáti podrobeni co nejsilnější konkurenční soutěži . Konkurence je tím silnější, čím širší a otevřenější okruh těch, kdo působí je při sestavování kandidátek.

Otevřené primárky znamenají, že o tom, koho má strana vyslat do veřejných politických funkcí, rozhoduje širší veřejnost , nikoli stranická grémia uvnitř strany.

Strana svobodných občanů proto jako první v České republice začlenila do svých stanov institut tzv. ‚ otevřených primárních voleb ‘ (otevřených primárek), který bude uplatňovat pro kandidáty svobodných pokud možno ve všech volbách, poprvé ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009. Na sestavení kandidátní listiny (pořadí) ze všech navržených kandidátů se budou podílet nejen všichni členové strany, což by samo o sobě bylo relativní novinkou v české politice, ale rozhodovat budou především zaregistrovaní sympatizanti Strany svobodných občanů.

Smyslem otevřených primárek není pouze zapojení širší veřejnosti do politického rozhodování, ale především snaha navrhovat do volených funkcí co nejlepší kandidáty . Aby se kandidáti Svobodných dostali na kandidátku, nebudou nuceni uzavírat zákulisní dohody a vstupovat do manipulativních jednání, ani k takovému jednání nebudou mít příležitost. Naopak, zúčastní se svobodné, otevřené a férové soutěže. Svobodní věří, že to přispěje k prosazení férového jednání do celého politického systému v České republice.

Historicky poprvé v České republice a pravděpodobně poprvé i na evropském kontinentě zahájila volební komise Svobodných otevřené primárky na tiskové konferenci dne 13. 3. 2009 v 11:00 hod. v Autoklubu.

Ke stažení:

letáček vyberte-si-sveho-kandidata

Pravidla pro sestavení kandidátky pro volby do Evropského parlamentu

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31