Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Ve Stockholmu jsme podepsali deklaraci Youth ADDE za účasti Petra Macha a Nigela Farage

Ve Stockholmu jsme podepsali deklaraci Youth ADDE za účasti Petra Macha a Nigela Farage

V pátek 4.11. jsem se náš mladý zástupce spolu s předsedou Petrem Machem zúčastnil setkání členů ADDE[1] a mládežnického spolku Youth ADDE ve Stockholmu v Grand Hotelu, který je proslulý ceremoniálem udílení Nobelových cen. Spolu s dalšími členy jsme podepsali deklaraci a svou cenu zde dostal i prezident Václav Klaus.

Hlavní částí mého programu bylo podepsání deklarace Youth ADDE, jejíž body obsahují:

My, mladí vůdci Aliance pro přímou demokracii v Evropě

(ADDE) slibujeme, že v zájmu zajištění svobodné a úspěšné

budoucnosti pro evropskou mládež budeme hájit tyto zásady:

1. Jsme odhodláni zajistit, aby se budoucí

politické generace radily s lidem Evropy

přímým a demokratickým způsobem;

2. Jsme odhodláni zajistit pokračování našich

kulturních a národních tradic;

3. Jsme odhodláni bránit Evropu proti všem

hrozbám naší svobody a suverenity;

4. Jsme odhodláni zajistit, aby byl vnitrostátní

právní řád svrchovaný a moc nebyla odebrána lidu;

5. Budeme se i nadále stavět proti radikálnímu

islámu a chránit své hodnoty za každou cenu.

Dále byla podepsaná deklarace ADDE Petrem Machem[2] a ostatními členy aliance ADDE. Následovaly proslovy jednotlivých signatářů a velmi motivující proslov amerického hosta: Becky Norton Dunlopovou[3]– členkou Heritage Foundation[4] a ředitelkou kabinetu velkého prezidenta – Ronalda Reagana. Její proslov byl o principech a individualismu. Pro mě, jako individualistu byl pohlazením na duši. Proslovy byly zakončeny europoslancem a předsedou strany UKIP[5] Nigelem Faragem[6].

Další část programu probíhala během večeře v sále, kde se udílejí Nobelovy ceny. Hlavní náplní večera bylo udělení ceny The European freedom award bývalému prezidentovi Václavu Klausovi pro jeho boj za svobodu v Evropě. Byl to historicky první ročník této ceny. Před převzetím ceny měl však Nigel Farage velmi emotivní projev, o svobodě, suverenitě, která je europskými, nikdy nevolenými byrokraty pošlapována. O svobodě, za níž stojí bojovat a o svobodě, která má nevyčíslitelnou hodnotu.  Zmínil se také o rozhodnutí britského soudu, kdy musí o platnosti Brexitu rozhodnout Britský Parlament.[7] Poznamenal, že pokud Brexit Parlamentem neprojde, je rozhodnutý vrátit se do politiky v plné síle a rozhodně si s nikým nebude brát servítky. Nigela není hodno podceňovat, protože to byl hlavně on, kdo donutil Davida Camerona vypsat referendum o Brexitu.

Po Faragovi následovalo výše uvedené udělení ceny Václavu Klausovi, jenž byl zakončen rozsáhlým projevem[8]. Ve svém projevu zkritizoval nefunkčnost centralistické, byrokratické EU a ořezávání našich svobod salámovou metodou. Zmínil se o jeho ubývání svobod v západním světě v posledních 27 letech, o Lisabonské smlouvě, která velmi posílila dominantní roli Německa v EU, o snahu zničit národní státy a vytvořit nového občana – europana, nazvaného „Homo Bruxellarum“. Také pobaveně poznamenal to, že tato cena je první cenou, kterou kdy převzal od bruselské instituce. Celý večer byl provázen různými kulturními vložkami – typicky švédskou hudbou, pianistou, operní pěvkyní a jazzovou kapelou.

Jsem velmi rád, že jsem se mohl účastnit již druhého setkání členů Youth ADDE a poznal jsem opět charismatické, velmi nadějné mladé lidi, kteří mají pravděpodobně před sebou slibnou budoucnost. Sice se neshodneme ve všem, ale v tom hlavním ano. Pokud budeme táhnout za jeden provaz, tak můžeme Evropu změnit.

Deklaraci podepsali:

Tobias Andersson – Švédsko, SD

Tomáš Lejsek – ČR, Svobodní

Alexandre Loubet – Francie, Debout la République

Sven Tritschler – Německo, AFD

Jerome Munier – Belgie, Parti Populaire

Jamie Ross McKenzie – Velká Británie, UKIP

Matthijs Weststrate– Nizozemsko, VoorNederland

Video z podepisování deklarace je na tomto odkaze: https://www.facebook.com/addeurope/videos/1165063166915112/ kde samotné podepisování mládežnickými členy ADDE začíná přibližně v 37. minutě.


[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Aliance_za_p%C5%99%C3%ADmou_demokracii_v_Evrop%C4%9B

[2] http://www.petrmach.cz/konference-adde-podpis-spolecne-deklarace/

[3] http://www.heritage.org/about/staff/d/becky-dunlop

[4] https://cs.wikipedia.org/wiki/The_Heritage_Foundation

[5] https://cs.wikipedia.org/wiki/Strana_nez%C3%A1vislosti_Spojen%C3%A9ho_kr%C3%A1lovstv%C3%AD

[6] https://cs.wikipedia.org/wiki/Nigel_Farage

[7] http://www.lidovky.cz/plati-brexit-vystup-z-eu-musi-schvalit-parlament-rozhodl-soud-p7k-/zpravy-svet.aspx?c=A161103_113405_ln_zahranici_ELE

[8] http://www.institutvk.cz/texts-in-english/vaclav-klaus-european-freedom-award-freedom-endangering-european-union

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31