Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní ve Zlíně oslavili Den daňové svobody

Svobodní ve Zlíně oslavili Den daňové svobody

Ve čtvrtek jsme ve Zlíně konečně oslavili Den daňové svobody. Píšu konečně, protože 11. června je od 19. února – dne, kdy by tento den slavil ve Zlíně Tomáš Baťa, vzdálen 112 dní. Všichni se ve Zlíně často Baťou ohánějí. Socialisté ze všech stran a dokonce i komunisté!

Přitom z hlediska vztahu občan a stát, žil Tomáš Baťa v úplně jiné době než my. V jaké?  V té, kdy stále velmi dobře fungovaly široké rodiny jako základ společnosti. V době kdy solidarita mezi dělníky byla opravdová a ne vynucená a tím falešná jako dnes. V době, kdy lidé nemuseli mít povolení na téměř jakoukoli běžnou činnost. V době, kdy by se nám vysmáli, na co všechno se musíme ptát na úřadě a že při prodeji domu musíme zaplatit nějakému pánovi za barevný štítek. V  době, kdy občané neodevzdávali téměř polovinu svého výdělku státu, ale jednu osminu. Přesto, nebo právě proto, byla naše země jedna z  jednou z nejbohatších zemí tedejší evropy.

Na náměstí jsme chtěli občany především

  1. informovat
  2. pobavit
  3. nabídnout řešení

Informovat …
Připravili jsme pro tuto příležitost připravili symbolickou „křížovou cestu“ daňového poplatníka se čtrnácti zastaveními v podobě informačních panelů, které křížily náměstí Míru. Panely informovaly návštěvníky o různých formách daní a dalších souvisejících tématech.

Na začátku cesty se návštěvníci seznámili s tématy, které jsou většině blízké – proč je drahé pivo, elektřina nebo benzín. Ukázali jsme jak je vysoká spotřební daň u těchto běžných věcí.  “Benzín za 15 korun?“ Vrtěli mnozí hlavou. Cesta dále pokračovala poukázáním na neefektivitu státního hospodaření a rostoucí zadlužení naší země.

Co za daně dostáváme bylo hezky shrnuto. Kdybychom neměli daň darovací a dědickou, pak bychom nemohli dotovat třeba společnost Huyndai.  To myslím mnozí dokáží oželet. Každá daň má s sebou spoustu formulářů, kontrol a nařízení. Nemít ušetří čas a práci jak poplatníků, tak úředníků.

.. ale také pobavit
I přes špatné počasí, které ze začátku vypadalo velmi nepříznivě, se náměstí začalo postupně plnit lidmi, které zaujaly rozmístěné panely. Naši členové a příznivci u toho nabízeli lidem ke zlepšení dne čokoládu a koláčky. Hlavním hřebem bylo vystoupení skupiny Beatbox Shopa Crew, známé ze soutěže Česko Slovensko má talent.

Netradiční hudba jednoznačně rozehřála publikum a nakonec jsme chlapce potleskem a voláním donutili zazpívat i písničku, která jejich vystupování v Česko Slovensko má talent ukončila.

Řešení?

Velké daně jsou problém. Co s tím? Pojďme začít tím, že zrušíme 6 neefektivních daní. V rámci celorepublikové aktivity, jsme nabídli k podpisu petici za zrušení daně z převodu nemovitostí, daně dědické, daně darovací a spotřebních daní z plynu, elektřiny a uhlí. Mnozí se velmi rádi podepsali.

Ten kdo se podepsat nechtěl tak mohl místo toho raději přispět na úhradu našeho velkého státního dluhu. Vysbírané peníze (25,- Kč) jsme zaslali ministerstvu financí.
Lidé reagovali na naši kampaň veskrze pozitivně a mnoho z nich ocenilo fakt, že ji vedeme informačně a s nabídkou konkrétních řešení.

Závěrem promluvil předseda zlínských Svobodných, Ing. Tomáš Pajonk, který zdůraznil, že stát vybírá vysoké daně a přerozděluje velké množství peněz. „Vysoké daně nevytváří ani plnou státní kasu, ani bohatství a ani zaměstnanost. Právě naopak.“

Děkujeme všem za účast. Děkujeme členům a příznivcům z celého kraje, kteří se zapojili za pomoc. Bez Vás by to nešlo. Neděláme kampaně s PR agenturami, ale vlastními silami a od srdce!

Doufejme, že příští rok oslavíme Den daňové svobody dříve!

Původní článek (na webu Svobodných ve Zlínském kraji) obsahuje také fotogalerii.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31