Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: sirotci, levé průzkumy a komunální volby

Svobodní v médiích: sirotci, levé průzkumy a komunální volby

19. 9. vydalo Echo24 článek Svobodní podporují přijetí syrských sirotků do českých rodinSvobodní souhlasí s návrhem lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové na přijetí 50 syrských sirotků. Podle Svobodných by se o syrské děti mohly postarat rodiny, které o to projevily zájem. „My bychom chtěli jasně deklarovat, že patříme k těm, kteří chtějí, aby stát nebránil přijetí syrských sirotků do českých rodin,“ píší Svobodní v prohlášení , které zveřejnili na svých webových stránkách. Usnesení, které má vládu vyzvat k přijetí sirotků, se bude dnes projednávat ve Sněmovně na návrh TOP 09.

Svobodní v minulosti přijímání uprchlíků kritizovali, jednoznačně odmítli například uprchlické kvóty a další řešení migrační krize pocházející z Evropské unie. Padesát syrských sirotků však podle nich Česká republika přijmout může. „Ano jsou to muslimové. To ale snad není žádný důvod je nepřijmout. Reálně se tady jedná o začlenění 50 dětí do skupiny 22 tisíců u nás již žijících muslimů. Proč předpokládat, že nebudou žít poklidně?“ píše se v prohlášení Svobodných, pod kterým jsou podepsáni čtyři desítky členů i podporovatelů Svobodných včetně předsedy strany Tomáše Pajonka.

Eurozprávy vydaly 19. 9. článek Uprchlické peklo v Česku: Ubožáci a zm*di! Vy se nechcete postarat o děti? Politici si ostře vjeli do vlasů: Nově se k věci vyjádřili i Svobodní, kteří chtějí, aby stát nebránil přijetí syrských sirotků do českých rodin. Tvrdí, že informace, že ony děti by ve skutečnosti neměly být dětmi, ale sedmnáctiletými mladými muži, je jednoznačné překroucení faktů, které má jen podpořit Babišův postoj.

„Europoslankyně Šojdrová totiž navrhovala, aby byly děti přijaty z táborů v Řecku, kde je nejčastější věkové složení dětí od 12 do 17 let. To však neznamená, že by se tam nevyskytovaly i mladší děti. Přijetí 50 syrských dětí by byla naše národní iniciativa a bylo by na nás, které děti bychom vybrali. Není proto problém přijmout právě děti mladší,“ navrhují Svobodní.

Odpůrci přijetí dětí velmi rádi používali argument, ať si sirotky vezme domů ten, kdo je chce, ale ať se o ně nestará stát. Svobodní ale upozorňují na to, že se přihlásilo už více jak 50 rodin, které si chtějí děti vzít.

A tvrdí, že nejde o zavedení štědrého sociálního systému, který láká do země desetitisíce neznámých lidí, ale o děti. „Ano jsou to muslimové. To ale snad není žádný důvod je nepřijmout. Reálně se tady jedná o začlenění 50 dětí do skupiny 22 tisíců u nás již žijících muslimů. Proč předpokládat, že nebudou žít poklidně? Navíc jde o děti. Pokud budou vyrůstat v rodinách, kde se islám nepraktikuje, pravděpodobně k němu samy nebudou inklinovat, pokud k němu vůbec kdy inklinovaly,“ vyzvali.

Velmi ostře se pak na sociální síti vyjádřil místopředseda Svobodných Radim Smetka. „Kdo chce nechat na pospas osudu dospělého člověka, jeho volba. Kdo nechce pomoct dětem, je zmrd. Kdo chce druhým bránit v tom, aby se postarali o děti, je ultimzmrd. A kdo tomu brání skrze politický mandát, je jen ubožák, co se bojí ultimzmrdů s hlasovacím právem,“ napsal.

17. 9 vydal Český rozhlas záznam debaty a článek  Pro a proti – Kritika Maďarska svědčí o podpoře masivní ilegální migrace, tvrdí europoslanec Payne (Svobodní)Europoslanec Jiří Payne (Svobodní) je přesvědčen, že Evropský parlament jen vyhrotil napětí. „Představa, že Maďaři teď půjdou do sebe, je mylná… Naopak se teď jen cítí napadeni.“

„Kritika Maďarska je v mnoha případech velmi, velmi nespravedlivá. Maďaři jsou v mnoha ohledech napřed před zbytkem Evropské unie… Evropský parlament ale ukázal evropské veřejnosti, že podporuje masivní ilegální migraci do Evropy.“

Celá kritika se prý opírá o 11 let starou změnu maďarské ústavy. „Soudci začali být voleni parlamentem. U nás jsou voleni senátem, což je úplně stejné. Ve Francii jsou jmenováni prezidentem a předsedy obou komor, což je ještě horší.“

Ve Francii mají zákon, že ilegální překročení hranice je trestný čin, za který je roční vězení. Nikdo si toho zatím nevšiml, ale jde o nejhorší opatření proti uprchlíkům, jaké v Evropě máme. Ale Evropský parlament nekritizuje Francii, protože je příliš velká, kritizuje Maďarsko.

13. 9. vydala MF DNES článek Google a Facebook mají platit za obsah: Jiného názoru je český europoslanec za Svobodné Jiří Payne. Ten v souvislosti s přenosem zodpovědnosti na internetové platformy zmínil, že soukromé firmy dostanou pravomoc kontrolovat, číst, hodnotit, porovnávat obsah a případně jej i mazat. „O takovém zásahu do vlastnických práv může rozhodnout jen soud. Evropská unie porušila základní principy právního státu. Je to další doklad její nedemokratické podstaty,“ uvedl Payne.

16. 9. vydalo Aktuálně článek Volební guláš je dnes jiný. ANO potřebuje fotky s balonky na Facebook, říká politolog: Která ze stran mimo vládu může překvapit?

V celostátních součtech na tom poměrně dobře budou komunisté a lidovci, to jsou tradiční strany, které i jsou na venkově schopné generovat kandidáty. Dá se předpokládat, že ANO má šanci vyhrát komunální volby na počet hlasů, nikoliv na počet mandátů. Špatný by nemusel být ani výsledek ODS.

A naopak?

TOP 09 bude mít určitě propad, možná i poměrně výrazný. A to proto, že jako městská strana v těchto volbách generovala menší počet kandidátů. Naprostý trhák nebudou ani piráti – ti mohou mít jedinečný výsledek v některých velkých městech, jako je zejména Praha. Zelení propadnou jak vzhledem k průzkumům, tak vzhledem k nízkému počtu kandidátů, které postavili. Stejně nezaujmou ani Svobodní, byť někde lokálně uspět můžou. Ale pokud se objeví nějaké překvapení ve smyslu nad očekávání dobrého výsledku, tak to mohou být lokální strany ve velkých městech.

Reflex vydal 13. 9. článek JAK PRAHA VOLÍ A PROČ?: Hlavní voličské bašty ovšem Praha znamenala ještě pro další typ stran, který možná s trochou nadsázky můžeme označit za dědice dnes už skoro zapomenuté třetí složky, která vzešla z rozpadu Občanského fóra – Občanského hnutí. Silní tu totiž vždy byli ve srovnání s celou republikou také zelení a později i piráti. K nim měla zase generačně blízko i další „pražská strana“ – libertariánští Svobodní. Strany s mladou voličskou základnou, podporou mezi studenty a reprezentující zcela odlišné výklady toho, co vlastně znamená liberalismus (tedy samozřejmě s výjimkou velké části zelených), v hlavním městě také vždy slavily úspěch.

Pravý prostor vydal 13. 9. článek Petra Macha: Jak probíhá manipulace u volebních průzkumů: Respondent výzkumné agentury SC&C je tázán, koho by volil, kdyby se teď konaly volby do Poslanecké sněmovny.

Je mu nabídnuto deset politických stran a když si nevybere, může uvést jinou.

Skutečností je, že pokud nějaká strana není v explicitní nabídce, snižuje se pravděpodobnost, že ji volič uvede (uvede ji jistě, pokud je skalní volič). Ve výsledku pak průzkum ukáže nadhodnocené preference stran, které ve výčtu jsou a podhodnocené preference stran, které ve výčtu nejsou. Samotný výsledek průzkumu pak může ovlivnit skutečný výsledek ve volbách, protože voliči mají tendenci spíš nevolit strany s nižší preferencí v průzkumech, aby jejich hlas nepropadl.

Tomuto zkreslení se může výzkumná agentura vyhnout tím, že respondentům nedá žádný výčet a každý musí svoji preferovanou stranu jmenovat. Nebo nabídne voličům seznam všech (kandidujících) stran.

Někdo může říct, že dává smysl, když výzkumná agentura nabídne výčet jen několika nejvýznamnějších stran a ty malé nezmíní, aby měla kratší formulář. Pak je ale významnou manipulací, když svévolně rozhoduje o tom, která malá strana si zaslouží být v explicitním výčtu, a která ne.

Zaujalo mě, když výzkumná agentura SC&C v takovém výčtu nabízí Stranu zelených a nenabízí Stranu svobodných občanů, ačkoliv v posledních volbách dostali Svobodnívíce hlasů než Zelení. Jedna malá strana zahrnutá je, druhá nikoliv.

Jeden respondent, kterého to zaujalo, se proto agentury zeptal, proč Zelení ve výčtu jsou a Svobodní nejsou, když Zelení dostali v posledních volbách do sněmovny méně hlasů než Svobodní. Dostal takovouto odpověď:

Dobrý den, pane XXXX,

…Pokud jde o Vaši otázku na Svobodné a Zelené, tak je to dáno tím, že vždy musíme udělat nějaký kompromis, protože v seznamu nemohou být všechny strany z důvodu jejich vysokého počtu. A vždy máme pro respondenty kategorii Jiná strana, do které mohou dopsat svého favorita.

Přeji hezký den

ředitelka výzkumu

A takto se chová agentura, která má v logu nápis „25 let poctivých výzkumů“.

Regiony

V desítkách případů média zmínila Svobodné v přehledu kandidujících stran v komunálních i senátních volbách.

ČTK vydala sérii anket s lídry stran v některých městech a obcích – Karlovy Vary, Zlín, Hradec Králové, Liberec. Přístupné jen pro odběratele servisu ČTK, případně články přetiskly některá regionální média.

14. 9. vydal Blesk článek Exkluzivní průzkum: Piráti „ukořistí“ Prahu, ANO velká města a levice padne:

Brno

ANO 2011 (24 %), Piráti (18 %), ODS s podporou Svobodných (17 %), ČSSD (10 %), SPD (8 %), TOP 09 (8 %), KDU-ČSL (8 %), Žít Brno (7 %), KSČM (6 %), Ostatní (25 %)

Liberec

ANO 2011 (30,1 %), Starostové pro Liberecký kraj (26,2 %), Změna pro Liberec (21 %), ODS (12,2 %), ČSSD (10,1 %), SPD (10 %), KSČM (7 %), Liberec Plus+ (3,6 %), PRO 2016 s podporou Svobodných (3 %), Ostatní (6 %)

Plzeň

ANO 2011 (24,3 %), ODS (20 %), Piráti (16,2 %), TOP 09 (13 %), ČSSD (10 %), KSČM (9,3 %), PATRIOTI A STAROSTOVÉ S PODPOROU SVOBODNÝCH (9,1 %), SPD (8 %), KDU-ČSL – PRAVÁ VOLBA PRO PLZEŇ (5 %), Ostatní (18 %)

Bílina

19. 9. vydal server JVPress článek PR/ROZHOVOR: Mohou volby do zastupitelstva v Bílině ještě něco změnit?: Bílině bude v letošních komunálních volbách kandidovat osm politických subjektů, což je o tři méně než v roce 2014. Těchto voleb se již nezúčastní Severočeši Bílina, Nezávislí pro Bílinu a hnutí PRO! Bílinu. Bílina má tedy pouze jediného nováčka, kterým je nové politické sdružení, které vyráží do boje o zastupitelská křesla pod názvem Naše Bílina – Strana svobodných občanů a s přiděleným hlasovacím číslem 5.

Pokud by vás zajímali statistiky, tak například věkový průměr kandidátů celé kandidátní listiny je 41,3 let, což je nejnižší ze všech politických subjektů, které v Bílině letos kandidují. Zajímavý je i podíl žen, který je 52% a na čelních pozicích, ze kterých mají kandidáti největší šanci na úspěch, je poměr mužů a žen také velmi vyrovnaný.

„Naše sdružení vzniklo na základě spolupráce aktivních lidí z Bíliny, kteří si vyjednali podporu místní pobočky Strany svobodných občanů. Kandidujeme tedy jako nezávislí kandidáti a snažíme se oslovit co nejvíce lidí, protože se na současné poměry na radnici už nemůžeme dívat,“ uvedl Daniel Hendrych, lídr kandidátky.

České Budějovice

Reflex vydal 15. 9. článek Volby do Senátu v Českých Budějovicích budou bez ODS a ANO. Favoritem je obhajující Šesták: Okamurova SPD nominovala pedagoga, docenta Lubomíra Pánu a své kandidáty vyslaly do voleb i dvě menší strany: Svobodní ekonoma Štěpána Tampíra a hnutí Pro zdraví a sport zubařku Blanku Jakubcovou Sýkorovou.

Zajímavostí zdejšího letošního klání je také fakt, že všech osm zdejších kandidátů je přímo z Českých Budějovic, kde bydlí.

Hodonín

MF DNES vydala 17. 9. Hodonín vyhlíží stabilní radnici: Petr Buráň (SSO a Piráti): Nemáme za sebou aféry 1 Se stavbou překladiště nesouhlasím. Nikdo se nezeptal občanů žijících v lokalitě Nesyt, zda s tímto projektem souhlasí oni. Je nepřijatelné, aby se projekty takového měřítka začaly plánovat bez vědomí lidí. Oni prostě musí mít možnost se vyjádřit k věcem, které se jich bezprostředně týkají. Zabránit tomu projektu hodláme tím, že nebudeme v žádném případě hlasovat pro žádnou změnu územního plánu, která by toto překladiště umožnila.

2 Jsme nová krev a není za námi žádná kauza jako u ostatních stran, které tuto nestabilitu způsobily. Pokud se po volbách budeme podílet na řízení města, spojíme se pouze s takovými lidmi a uskupeními, za kterými není žádná pochybná minulost.

3 Byli jsme jediní, kteří proti rezidentnímu parkování vystupovali již od samého začátku. Snažili jsme se vysvětlovat, že tenhle systém není pro Hodonín vhodný. Problém s parkováním se nevyřešil, žádná nová místa nevznikla a problém se jen přesunul do jiných ulic.

4 Snažíme se hlasovat tak, aby to bylo spravedlivé pro všechny občany, nikoli jen pro úzkou skupinu lidí.

13. 9. vydal Hodonínský deník článek Billboardy nudí. Politolog: Videa jsou černá díra, kampaň je o kontaktu: V Hodoníně zahájili společnou „ostrou“ kampaň Svobodní a Piráti. Zatím na internetu převážně komentují kontroverzní regionální témata.

Podle politologa Gregora sociální sítě zvýhodňují spíše velké strany. „Pro ty malé je to pouze černá díra na peníze. Proto je při komunálních volbách velmi důležitá kampaň kontaktní,“ zmínil.

Cheb

13. 9. vydala MF DNES článek Dostupnější byty v Chebu: Václav Jakl Strana svobodných občanů

Byty jsou a budou drahé samy o sobě. Co je ještě zdražuje, je šílená komplikovanost stavebních řízení. Kvůli tomu se téměř nestaví a nedostatek bytů pak logicky šroubuje cenu nahoru. Mnohé komplikace jsou způsobeny zákony a vládními vyhláškami, ale další zbytečně přidává město a jeho příslušné odbory. Kdyby měli takové šťouravé úředníky před tisícem let, místo Chebu by tu dodnes byly jen křoviny. Město není institucí, která by se měla postarat všem svým občanům o bydlení. Město by mělo mít jen nejnutnější počet bytů pro sociální účely.

Jihlava

19. 9. vydal Jihlavský deník článek Blíží se nejdůležitější volby, ví i kandidáti v krajském městě: Koalice Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu cílí zejména na MHD zcela zdarma. Chtějí také snížit poplatky za svoz odpadu nebo daň z nemovitostí. „Lidé si ve svých daních zaplatili dopravu i svoz odpadů. Město má sloužit lidem a ne naopak,“ prohlásil lídr kandidátky Pavel Vacek.

19. 9. vydal Jihlavský týden článek Jihlavská MHD zdarma zřejmě nebude: Koalice Svobodní a realisté Společně pro Jihlavu by chtěla dopřát MHD v Jihlavě zdarma všem, pětatřicet milionů se prý v rozpočtu města najde. Ušetřit se údajně dá na podpoře profesionálního sportu, u megalomanských projektů nebo lze snížit počet zaměstnanců magistrátu.

S podobnými plány nesouhlasí současné vedení města ani opozice. „To je jeden z nereálných slibů, který každé politické straně musí zlomit vaz,“ uvedl například jihlavský lídr ODS Petr Laštovička.

14. 9. vydal Jihlavský deník článek Velká diskuze kolem jihlavské MHD zdarma: Bude? Zřejmě neSvobodní a Realisté, kteří se spojili a kandidují pod názvem Společně pro Jihlavu, totiž chtějí jízdné v MHD zcela zrušit. Město totiž prý ročně doplácí šedesát milionů z daní na provoz a lidé si tak autobusy a trolejbusy platí v podstatě dvakrát. Zrušením jízdného přijde dopravní podnik o 48 milionů.

„Pokud zrušíme jízdenky, revizory, prodejní automaty na jízdenky a administrativu s tím spojenou, tak ušetříme přibližně 15 milionů korun. Zbývá 35 milionů, které se vyplatí v rozpočtu najít,“ vysvětlují Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu na svém facebooku.

„Třeba kapitola Ostatní výdaje je oproti srovnatelným statutárním městům dvojnásobná. Krátit by jistě šlo i v kapitole Činnost místní správy, kde je rozpočtováno 203 milionů korun,“ odpověděl Martin Rumler na dotaz Deníku, kde tyto miliony najít a dodal: „V neposlední řadě chceme provést důkladnou revizi investic, třeba cyklostezka do průmyslové zóny za šedesát milionů zavání velikým plýtváním.“

„Vezmeme tam, kde je nutné ušetřit. Nebudeme podporovat v takové míře profesionální sport ani megalomanské projekty a pokusíme se snížit administrativu magistrátu, kde je neskutečné množství lidí,“ uvedl lídr koalice Pavel Vacek. MHD zdarma by podle něj vyřešila houstnoucí dopravu v Jihlavě, nedostatek parkovacích míst i kvalitu ovzduší v centru města.

Jindřichův Hradec

Server Hradec žije vydal 18. 9. článek Ptáme se lídrů #08 – Jsou zeleň, údržba a úklid v pořádku?: Milada Petrů (Hradec srdcem a rozumem a Svobodní): Situace se opravdu hodně zlepšila, pokud jde o čistotu ulic. Těchto pár posledních měsíců před volbami bych řekla, že až enormně. Všude po ránu vrčí nějaká technika, proplétají se lidé údržby atd. V tomto ohledu bych za centrum města skoro dala jedničku. Nevím, jak je tomu na sídlištích a v městských obytných zonách, tam se moc často nedostanu. Také bych před vystavením té jedničky ráda viděla účet, kolik nás ta jednička stojí. Jestli nás náhodou sebrání jednoho nedopalku specialistou nestojí třeba 30 Kč. To bych pak hledala kompromisní řešení, kde by nebyl „pořádek za každou cenu“. Ale každopádně lidem z údržby a péče o pořádek jako takový všechna čest. Dost často na ně slýchávám chválu, že opravdu ti konkrétní lidé jedou naplno.

K zeleni jsem se již vyjadřovala v předchozích otázkách, tak snad jen připomenu, že je potřeba mít plán kompletní péče o zeleň, stromy a vegetaci, který bude rozumně dodržován. A bude řešen již v okamžiku, kdy vznikne nějaký projekt změny týkající se vegetace, aby bylo jasné, že po přestřižení té pomyslné šerpy ví každý, co má dělat a jak se o vegetaci starat.

Server Hradec žije vydal 14. 9. článek Ptáme se lídrů #07 – Kudy vede cesta k prosperitě?: Milada Petrů (Hradec srdcem a rozumem a Svobodní): Toto je opravdu velmi ekonomicky-podnikatelské téma. Podnikatelé jsou totiž ti, kteří musí věci dělat správně, protože nemají žádný záchranný polštář. Co neudělají pro zákazníka správně, za to nedostanou peníze na své živobytí, stejně jako dobře hospodařící rodina, která se netopí v dluzích a nespoléhá na dávky. Umí dobře zhodnotit situaci, dívat se do budoucnosti a jít správnou cestou. Nemohou se řídit pravidlem „z cizího krev neteče“ a snažit se zalíbit voličům rozmařilostmi.

Dnes se spíš vychází ze sociální oblasti, honíme se za dotacemi, což v podstatě znamená, že „zobeme z ruky“ nějaké jednotlivé, malé skupině lidí a děláme, co tito jednotlivci chtějí, ne co skutečně město potřebuje.

Karlovy Vary

16. 9. vydala ČTK článek Opravit by se měly lázeňské památky, míní kandidáti v K. Varech: Jan Klíma (Zvolitelní – KDU-ČSL, Svobodní, Zelení a hnutí Unie pro Sport a Zdraví): Musíme se v investicích soustředit na stav převážně obytných částí města, které jsou mnohde zanedbané. Připravujeme komplexní program rozvoje obytných čtvrtí, zahrnující opravy chodníků, silnic, hřišť i péči o zeleň. Program chceme financovat z evropských fondů a z běžného městského rozpočtu. Tam, kde to bude možné, chceme dosáhnout na finance z projektu RESTART.

Musíme pokračovat v obnově lázeňského centra, které je naší hlavní atrakcí. Na řadě je oprava a možná i obnova Vřídelní kolonády, Císařské lázně, jejichž přirozenou náplní mohou být koncerty Karlovarského symfonického orchestru, a v neposlední řadě investice do jediných městských lázní, Alžbětiných. Na některých investicích se musí podílet kraj či stát. Za všechny jmenujme trestuhodně zanedbaný bazén hotelu Thermal.

Liberec

17. 9. vydal server Genusplus článek Liberec: Dle lídrů je investiční prioritou rekonstrukce bazénu: PRO 2016 + Svobodní – Tibor Batthyány: Mezi nejzásadnější jistě patří rekonstrukce bazénu, která by měla být financována jak z vlastního rozpočtu, tak z dotačních titulů na energetické úspory. Druhou neodkladnou investicí je rekonstrukce budovy Uranu, která straší v centru města již řadu let a její stav je zoufalý.

Milevsko

Server Jižní Čechy teď vydal článek Odvodnění hřbitova v Milevsku nevyšlo. Zbylo na rolbu: Miroslav Machart (Svobodní) vystoupil s tím, že chápe potřebu rolby za vysloužilé stroje, ale nelíbí se mu, že se prostředky hledají škrtáním investičních výdajů. Podle zastupitele by se měly peníze hledat úsporou v běžných výdajích města. Starosta Ivan Radosta ale oponoval, že to není svévolné škrtání investic. „Víme, že tyto akce už letos nestihneme,“ řekl. Miroslav Doubek (Svobodní) se dotázal, jestli se škrtá odvodnění hřbitova, kde spodní voda zaplavuje hroby, aby se koupila rolba. Vedoucí odboru investic David Lukeš ale vysvětlil, že investice se neškrtá svévolně, město ji nemůže realizovat, protože se o zakázku nepřihlásil žádný zájemce. Tudíž ji nemá kdo udělat.

Plzeň

19. 9. vydala Zak tv článek Občané Patrioti a STAN rozjeli předvolební kampaň peticí za odstranění vejce před Novým divadlem: Také Občané Patrioti už zahájili kontaktní část kampaně pro komunální volby, kandidují v koalici se STAN a stranou Svobodných. Lídrem společné kandidátky je senátor a známý autor dětských večerníčků Václav Chaloupek. Část předvolební kampaně je nazvaná „Bez pukavců“ a jde o petici za odstranění „vejce“ před budovou Nového divadla v Plzni.

Ludvík Rösch, Předseda zastupitelského klubu OPAT Ludvík Rösch na úvod připomněl dobrou práci radních, kteří se za toto uskupení starali v uplynulé čtyři roky v koalici na městě o sport „Ukázalo se, že funkce radního pro sport byla přínosem. Jak Petr Chvojka, tak zejména Michal Dvořák dokázali naplnit novou koncepci sportu ve městě. Dokázali prosadit řadu investic, od nákupu Prokopávky až k akademiím pro talentované sportovce či novou tradici Olympijského parku za Plazou. Očekáváme, že nám voliči za naši práci vystaví účet,“ řekl Rösch.

19. 9. vydal server Plzeňský rozhled článek Tvořte s námi Plzeň – vybízejí Patrioti a Starostové s podporou Svobodných: Kontaktní část kampaně zahájili v Plzni Občané Patrioti. V komunálních volbách kandidují v koalici se STAN a stranou Svobodných. Spolu se svými kolegy z těchto dvou uskupení představili nejen lídra, kterým je senátor a známý autor dětských večerníčků Václav Chaloupek, ale i volební program a “doprovodnou“ část kampaně. Je nazvaná “Bez pukavců” a jde o petici za odstranění vejce před budovou Nového divadla v Plzni.

17. 9. vydal server Plzeň.cz článek Boj o Plzeň vrcholí, co slibují politické strany svým voličům?: Do voleb v Plzni mohou samozřejmě zasáhnout i současní členové radniční koalice, Občané Patrioti, kandidující společně se STAN a s podporou Svobodných. Kromě západního okruhu považuji za naléhavé začít se starat o městský majetek, zejména pak o kulturní dům Peklo, důležitá je výstavba aspoň jednoho domova důchodců. Pro turisty a rodiny s dětmi podporují Patrioti stavbu slonince v plzeňské zoo. „Plzeň si při zachování farmářských trhů zaslouží i městskou tržnici. Na okraji města chceme vybudovat záchytná parkoviště. Město musí více spolupracovat se státními orgány při kontrolách ubytoven. Komunikovat s pracovními agenturami a zaměstnavateli. Chceme zvýšit místní poplatky v ubytovnách, peníze pak využít na lepší ostrahu rizikových míst s koncentrací problémových osob. Zvýšení poplatku by přineslo prostředky na posílení činnosti městské policie,“ přiblížil program Patriotů a STAN lídr jejich kandidátky Václav Chaloupek.

Praha 3

18. 9. vydal Pražský deník článek Nový žižkovský starosta přetáhl část opozice. Částečná zrada, tvrdí Zelení: Žižkovská radnice má za sebou politické zemětřesení, které přišlo v neobvyklou dobu čtvrt roku před volbami. Koaliční i opoziční zastupitelé odvolali téměř jednomyslně v tajné volbě dosavadní dlouholetou starostku Hujovou, která krátce předtím opustila domovskou TOP 09.

Hujovou nahradil v čele Prahy 3 občanský demokrat a rodák ze Sardinie Alexander Bellu. K jeho nové koalici přešli z opozičního bloku Žižkov (nejen) sobě zástupci hnutí KDU-ČSL a STAN. Lidovci se navíc rozhodli jít do říjnových voleb ve zcela nové koalici s Belluovou ODS a se Svobodnými.

Zelení, kteří byli tahouny v minulých volbách vítězné, a teď už rozpadlé, opoziční aliance, pochopitelně považují předvolební přeběhlictví lidovců i dalších za vypočítavé. Volební lídr Zelených Ondřej Rut označil jako „částečnou zradu“ přesun nedávných spojenců ze spolku Žižkov (nejen) sobě a z hnutí STAN na kandidátku s TOP 09.

13. 9. vydal server Kauza3 článek Tradiční předvolební debata se před 8 lety nezrodila lehce: 2014 – Napodruhé už přišla i ODS. Kauza 3 tentokrát organizovala debatu s finančním přispěním MČ Praha 3. Diskutovat přišli: Michal Konvička (Demokraté Jana Kasla), Bc. Tomáš Štampach (Stranasvobodných občanů), PhDr. Matěj Stropnický (Žižkov nejen sobě), Ing. Vladislava Hujová (TOP 09), Pavel Ambrož (KSČM), Bc. Alexander Bellu (ODS), Ing. Mgr. Irena Ropková (ČSSD). Moderoval osvědčený Milan Šíma.

Vážné obavy z účelové manipulace debaty písemně vyjádřili ODS, Svobodní, Pro Prahu a Volba pro město. Poukazovali na to, že všichni členové redakční rady Kauzy 3 jsou na kandidátkách: Michal Konvička (Demokraté Jana Kasla), Jiří Ptáček (TOP 09), Mirek Trejtnar (ŽnS), Michal Vronský (TOP 09). S výjimkou Michala Konvičky, který kandidátku vedl a diskuse se účastnil jako politik, byli ovšem zbylí členové redakční rady na nevolitelných místech kandidátek. Druhou výtkou bylo, že akci podpořila MČ Praha 3 z fondu starostky Hujové (TOP 09).

Rakovník

19. 9. vydal Rakovnický deník článek Zastupitelé neumožnili novému kolegovi nahlédnout do spisu o prodeji pozemku: Buď nechte věc prošetřit znovu policií, nebo se neřešte. To vzkázali rakovničtí zastupitelé novému rakovnickému kolegovi Milanu Peruthovi. Tomu neodhlasovali zmocnění, aby se mohl podívat do spisu vedeného v souvislosti s prodejem pozemku vedle budovy Kulturního centra Rakovník soukromému subjektu za částku zhruba tři miliony korun, což tehdy vyvolalo mezi Rakovničany vlnu negativních emocí. Prodejem se prý město zbavilo strategického pozemku.

„Jen podotýkám, že policie už v minulosti prošetřovala a celou věc odložila,“ řekl starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD). Podle něj není správné, aby do správního spisu nahlížel zastupitel, který nezastupuje město, ale navíc ještě v doprovodu majitele konkurenční stavební firmy. „To je podle mne problém,“ dodal.

„Nejsem stavař, jsem ekonom. Určité znalosti mi chybí, proto jsem si pana Lodera (majitel stavební firmy v Rakovníku a ještě lídr strany Svobodní, pozn.red.) vzal jako svého poradce,“ vysvětlil Milan Peruth.

Valašské Meziříčí

18. 9. vydala MF DNES anketu Meziříčí řeší dopravu, zónu Lešná či koupaliště: MF DNES přináší názory lídrů politických stran kandidujících do zastupitelstva Valašského Meziříčí na vybrané problémy města.

Jaké jsou problémy města?

Hana Skácalová (ODS a Svobodní)

Vidím tři největší problémy k naléhavému řešení. Doprava, a to zejména doprava v klidu, tj. nedostatek parkovacích míst. Dále téměř zastavená bytová výstavba a stárnoucí obyvatelstvo – chybějící služby pro důstojné stárnutí.

Zlín

14. 9 vydal server Zlín.cz článek Zlínská radnice řeší politickou reklamu na nepovolených místech: Zlínská radnice řeší nekorektní politickou reklamu, například plachty uskupení Svobodných, Soukromníků a Nezávislých, které se objevily na nepovolených místech. Hnutí Zlín 21 zase umístilo billboard na městský pozemek, ve správním řízení hrozí finanční postihy, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Plachty Svobodných, Soukromníků a Nezávislých se objevily na desítkách míst. „Většinou je to na zábradlích v místech nepovolených například z důvodu přehlednosti dopravních křižovatek. Nyní se odstraňují,“ uvedl Dvořák.

Článek vydaly i Blesk a ČTK.

Žďár nad Sázavou

19. 9. vydal Žďárský deník článek Ve Žďáře se o hlasy voličů utká osm subjektů: Koalici TOP 09 a Svobodní vede do komunálních voleb ředitel novoveselské základní školy Tomáš Augustýn (TOP 09).

„Nejdůležitější je pro obě naše strany tradiční akcent na efektivní a kvalitní řízení měst, nízkou byrokracii s cílem co nejvíce usnadnit občanům jejich běžný život. Společně jsme také pro větší podporu využívání moderních technologií. Díky tomu jsou kontejnery vyváženy před jejich přeplněním, semafory reagují na aktuální provoz, funguje naváděcí systém na volná parkovací místa, myšleno je i na cyklisty a chodce. Chceme, aby městské služby byly pro naše občany levnější a za jejich využívání získávali zajímavé výhody. Chceme také zajistit lepší připravenost investičních akcí, míst, které je třeba řešit, je ve městě mnoho. Největší příležitostí je využití řeky Sázavy a její zahrnutí do městského prostoru,“ je přesvědčen Tomáš Augustýn.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Počet státních úředníků na úkor soukromého sektoru roste takřka neustále, pronesla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní) s tím, že čím dál více soukromníků „platí státu mejdan“. Za hlavního viníka inflace mimo jiné označila vládu. Proti jejím slovům se ohradil ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček – Šichtařovou obvinil ze lži.

„Neustále nám roste počet státních úředníků a bují veřejný sektor na úkor toho soukromého. Takový vývoj vede k tomu, že soukromníci, jichž je stále méně, musí státu platit mejdan. Na tom není nic udržitelného,“ opřela se do vlády ekonomka.

Křeček oponoval tím, že letos státních zaměstnanců ubývá a rovněž se snižuje počet úředníků, a to až o dva tisíce. „Po dlouhé době konečně klesají celkové výdaje státního rozpočtu, což tu v minulých letech nebylo. Není tedy pravda, že by veřejný sektor rostl. Navíc když porovnáme složenou daňovou kvótu této vlády s tou předchozí, zjistíme, že daně jsou v průměru menší. Paní Šichtařová tedy lže,“ namítl ekonom.

Křeček rovněž upozornil na to, že vláda každoročně snížila celkovou míru schodku státního rozpočtu. „Kabinet ale nemá ve svém mandátu – tak jako Česká národní banka – přímo boj s inflací,“ zdůraznil v pořadu 360°.

Podle Šichtařové ale ekonom svým prohlášením odvádí pozornost. „Kdyby vláda nedělala svoji proinflační politiku a nepumpovala už od dob vlády Andreje Babiše (ANO) peníze do oběhu, neměli bychom jednu z nejvyšších inflací v rámci Evropské unie. Hlavním viníkem je kabinet,“ pronesla. Dodala také, že vláda představuje v této oblasti jen domnělé úspěchy.

„Oslavujeme pouze, že jsme konečně dosedli na dno. Jsme totiž poslední země v Evropské unii, která se ještě nedostala v rámci svého HDP dokonce ani na předcovidovou úroveň,“ řekla ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poradce premiéra namítl, že Šichtařová „stále brečí nad rozlitým mlékem“. „Takové brečení nám nepomůže. Museli jsme přijít s kyblíkem a hadrem a to mléko uklidit, což se přesně stalo. Inflaci se podařilo zlikvidovat, takže jsme se vrátili zpátky na cíl,“ konstatoval Křeček.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31