Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: prezidentské volby ve Francii, o dotacích i zprávy z regionů

Svobodní v médiích: prezidentské volby ve Francii, o dotacích i zprávy z regionů

5. 5. zveřejnil server Peníze.cz článek Očima expertů: Prezident, nebo prezidentka? Co přinesou francouzské volbyPetr Mach, europoslanec, předseda Svobodných: Prezidentem Francie se asi stane Macron, protože politici zleva i zprava doporučují voličům volit Macrona, aby nezvítězila Le Penová. Pokud jde o ekonomiku, Macron i Le Penová jsou protekcionisti a budou chtít ochraňovat různými triky francouzskou ekonomiku před levnější konkurencí, třeba i z České republiky. Těžko říct, co by přesně pro Francii a pro Evropu znamenalo vítězství Le Penové. Snadno odhadnout ale jde, co by znamenalo vítězství Macrona: žádnou změnu, pokračování stávající mizerné politiky Evropské unie pod vedením Německa, ať už německým kancléřem bude dál Merkelová, nebo šéf socialistů Martin Schulz. Macron už vyhrožuje „zemím jako Polsko a Maďarsko“ (čímž jistě myslel i Českou republiku), že na ně budou uvaleny sankce za nepřebírání migrantů podle kvót Evropské unie. Kdyby vyhrála Le Penová, nastala by aspoň nějaká změna.

6. 5. zveřejnil Blesk text Macronova starší žena i „vyčůranost“ Le Penové. Jak to vidí Češi v BruseluRaději Macrona, než Le Penovou, říkají často čeští europoslanci. Najdou se ale i výjimky. Před Emmanulem Macronem varuje Petr Mach (Svobodní), zatímco favoritovi prezidentských voleb ve Francii drží palce Dita Charanzová (ANO) či Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Češi také komentují, jak vidí záležitost kolem možné budoucí první dámy – Macronovy manželky, která je o necelých 25 let starší než její muž. „Proti gustu žádný dišputát,“ říká například Mach.

„To, že má mladý kandidát na prezidenta Francie Macron manželku, která je starší než babička mé ženy , je mi jedno. Ale to, že chce uvalit sankce ‚na země jako Maďarsko a Polsko‘ za nepřijímání uprchlíků, by nás mělo znepokojovat,“ varoval europoslanec Petr Mach (Svobodní) na sociální síti.

Eurozprávy napsaly 7. 5. článek Čeští politici gratulují Macronovi, jeho vítězství vítá i slovenský prezident: Poněkud odlišný pohled na výsledek voleb nabízí europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Nový prezident Macron je takový francouzský Obama. Moderní levičák, který nezmění ve Francii nic k lepšímu. Jak avizoval, bude skrz EU tlačit na trestání zemí střední Evropy za nepřebírání migrantů. Bude mu to ale málo platné, budeme-li mít po volbách vládu, která se nebude před Bruselem sklánět,“ napsal na facebook.

Z dění v EP

5. 5. zveřejnil server kurzy.cz článek Ví Evropský parlament, o čem hlasuje? Příklad s odškodněním spotřebitelůV nedávném článku jsme zmínili teoretickou možnost odškodnění. Následně nám napsala Kateřina Kašparová, tisková mluvčí poslance Petra Macha (Svobodní, EFDD): “Kde jste, prosím, našli, že ta směrnice umožňuje žádat kompenzace? Podle nás to v ní není – ale možná jsme to nějak přehlédli?” Citovali jsme tedy výše uvedené pasáže přijatého textu, podle kterých lze vybrané pokuty použít ve prospěch postižených osob. Tisková mluvčí následně odepsala: “Moc vám děkuji za vyčerpávající reakci.”

Skeptika napadne otázka, jestli předseda Svobodných měl dostatečně nastudovaný materiál, který potom v parlamentu odmítl. “Pokud je mi známo, kolega Mach hlasuje vždy proti všemu, kromě dohod o volném obchodu,” tvrdí poslankyně Kateřina Konečná (KSČM, GUE/NGL), která tentokráte zaujala neutrální postoj. Tady však s pravicovým kolegou souhlasí: “Bohužel, aby pro poškozené občany šlo získat odškodnění, muselo by se hlasovat o reformě legislativy v EU, což se samozřejmě nehlasovalo a kolega Mach to ví.”

Vyšlo i ve Zdravotnickém deníku, Ekonomickém deníku a serveru Česká justice.

O volbách

3. 5. poskytl Petr Mach rozhovor serveru Biztweet.cz Petr Mach: Navrhujeme jednotnou 14 procentní DPH: Babiš koncentruje mediální, politickou a mediální moc. To není zdravé. Chceme Českou republiku svobodnou, bezpečnou a prosperující. Nabízíme jednotnou 14% DPH. Prosazujeme referendum o EU. Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Na kolik procent si troufáte vy?
Petr Mach: V eurovolbách se nám povedlo dosáhnout 5 procent. Našim cílem je dosáhnout 5 procent, abychom měli zastoupení ve Sněmovně. Cokoliv nad 5 bude důvod k radosti.

Biztweet: Problémem vaši strany bývá, že ji lidé považují za stranu jedné tváře – vaši. Kdo má potenciál stát se dalším lídrem, případně jednáte s někým novým?
Petr Mach: Je pochopitelné, že jako zakladatel a europoslanec jsem nejvíc vidět. Ale na vzestupu jsou nové tváře. Místopředsedkyní se stala zastupitelka z Hodonína Terézia Mlýnková Išková, Tomáš Pajonk byl zvolen zlínským krajským zastupitelem…

O dotacích

4. 5. server Bleskově.cz zveřejnil názor Jindřicha Pilce na dotace u sportu Zrušit dotace sportu může znamenat víc peněz sportuZrušit dotace sportu neznamená podle Pilce konec peněz pro sport. „Znamená to snížit daně, nechat lidem jejich peníze tak, aby mohli své peníze dávat rovnou do sportu a tyto peníze by neprotékaly přes stát. Nebude to sport a sportovci, kdo v takovém případě přijde zkrátka,“ je přesvědčen Pilc.

4. 5. zveřejnil server  iHNED.cz tweet Petra Macha: Sport by byl super nebýt dotací. I politika by byla čistší bez dotací. Dotace = Korupce. @PetrMachMEP

Vyšlo i v tištěných Hospodářských novinách.

O zemědělství

5. 5. server iHNED.cz zveřejnil článek Farmáři se sešli se zástupci devíti politických stran. Zajímalo je, jakou budou mít podporuPoněkud kritičtější pohled na aktivity Asociace soukromého zemědělství měl Marek Štěpán ze strany Svobodní. „Je pravda, že současný systém nahrává velkým zemědělským podnikům, ale my se inspirujeme zemědělstvím na Novém Zélandu,“ řekl Štěpán a zdůraznil, že stát na Novém Zélandu zrušil dotace v roce 1984 a většina farmářů přežila.

Různé

4. 5. zveřejnil server kurzy.cz článek Otřese bezvízový styk s Ukrajinou českým pracovním trhem?Petr Mach (Svobodní, EFDD) věří, že případné zneužívání bezvízového styku zasáhne spíše západoevropské země, podobně jako tam “mnozí Češi” nelegálně pracovali v devadesátých letech: “V tuzemsku mohou Ukrajinci pracovní povolení získat a jsou žádaní.”

Vyšlo i ve Zdravotnickém deníku, Ekonomickém deníku a na serveru Česká justice.

4. 5. zveřejnil Hanácký večerník rozhovor s Petrem Machem Třeba to rozhodl Babiš, říká velmi opatrně o hejtmanské výměněPetr Mach přijel z Bruselu na přednáškové turné po Moravě. Čas na rozhovor si udělal až pozdě večer po poslední z přednášek.

Nemůžu zde, v Regionálním centru Olomouc, začít jinou otázkou: Jak byste okomentoval hejtmanskou změnu, kterou máme zde v kraji za sebou?
Je to pro mě nepřehledná situace nějakých čachrů v ANO. To, co říkali o teď už bývalém hejtmanovi, že nespolupracoval a nefungoval, neumím posoudit, do jaké míry je nebo není pravda. Je to jejich tvrzení. Třeba to rozhodl Babiš. Pravé důvody neumím rozpoznat.

Pojďme k celostátním věcem. Jaká hlavní témata podle vás budou mít letošní parlamentní volby?
Myslím si, že to bude otázka daní a platů, že se budou strany předhánět, kdo bude mít lepší plán, a že to bude i Evropská unie a ty problémy, co s ní souvisejí. Například migrace. Zkrátka ta témata, která v poslední době hýbou společností. Asi už se neobjeví najednou něco nového a dominantního. Do značné míry to bude i spor o charakter státu, zda bude Babiš tak silný, jak je, nebo jestli tomu tak nebude.

Korespondují ta témata s vaším programem?
Pro nás jako pro Svobodné jsou to v tomhle skvělé volby. Otázky daní a vztahu k Evropské Unii jsou zkrátka naše. A Poslanecká sněmovna je přesně to místo, kde se tyto věci řeší. My proto jdeme do těchto voleb s nadšením, protože tam můžeme nejlépe ukázat, co je náš program.

Průzkumy, ankety

8. 5. zveřejnil Týden průzkum společnosti Médea Reseach, který nám přisoudil 1,3 %, Lidovci na hraně přežití.

Server tnbiz.cz zveřejnil 8. 5. anketu Vládní krize hýbe světem politiky. Koho byste volili vy? a Svobodní v anketě obdrželi 2263 hlasů.

Dění z regionů

Plzeň

3. 5. server Plzeň.cz zveřejnil text Svobodné z Plzeňského kraje povede do sněmovních voleb Lenka BrčkováStranu svobodných občanů v Plzeňském kraji povede do podzimních sněmovních voleb jejich krajská předsedkyně Lenka Brčková. Rozhodli o tom členové a příznivci Svobodných v elektronickém hlasování. Brčková získala v primárkách přes 81 procento hlasů. Podrobnosti o tom zveřejnili na svém Facebooku.

Hodonín

6. 5. zveřejnil Hodonínský deník článek Nepořádek? Hodonín koupí územíNedávno však nastal obrat, zastupitelé změnili názor. Park v Sacharovově ulici se tak zřejmě rozšíří. „Vím, že jde o velmi problematickou lokalitu, co se týká nepořádku. Město ji ale příliš nemůže uklízet, protože to není náš pozemek. Proto, abychom tam mohli udržovat čistotu, tak jej navrhuji koupit,“ řekla zastupitelka za Svobodné Terézia Mlýnková Išková.

V online podobě vyšel článek Mimořádné zastupitelstvo: v Hodoníně projednají kanály i hazardZastupitelé také musejí projednat zrušení obecně závazné vyhlášky regulující hazard, která umožňuje další existenci jen kasínům a znamená konec pro herny. „Myslím, že tato vyhláška je nespravedlivá. Připadá mi podezřelé, že vybrali jen kasina, což může v mnoha lidech vyvolávat pocit korupčního prostředí, a to není dobře,“ řekla opoziční předkladatelka Terézia Mlýnková Išková.

Týdeník Slovácko zveřejnil 9. 5. článek Mimořádně půjde o kanály i hazardZastupitelé také musejí projednat zrušení obecně závazné vyhlášky regulující hazard, která umožňuje další existenci jen kasínům a znamená konec pro herny. „Myslím, že tato vyhláška je nespravedlivá. Připadá mi podezřelé, že vybrali jen kasina, což může v mnoha lidech vyvolávat pocit korupčního prostředí, a to není dobře,“ řekla opoziční předkladatelka Terézia Mlýnková Išková.

Praha – Letňany

Květnové Letňanské listy zveřejnily 8. 5. příspěvek našeho zastupitele Martina Halamy v rubrice Diskuzní fórum.

Praha 3

Květnové radniční Noviny Prahy 3 zveřejnily příspěvek Mojmíra Mikuláše Zrušíme dotace, necháme peníze lidem: Svobodní však považují za principiálně špatný celý dotační systém, a to na všech úrovních. Od evropských dotací až po ty obecní. Každý takový systém rozděluje peníze, které předtím musel někomu sebrat.

Zlín

ČTK zveřejnila 4. 5. zprávu Lidé na Zlínsku chtějí vrátit hospodaření s vodou do rukou obcíSituaci kritizuje také Aliance Voda Zlínu, podle které by cena vody na Zlínsku měla být podobná jako v okolních vodárnách, které spravují obce. Mezi spotřebitelem a VaK Zlín by neměl být žádný překupník. Město jako největší akcionář by podle aliance mělo vyměnit představitele v představenstvu a dozorčí radě VaK Zlín, nové představenstvo by mělo podat žalobu na neplatnost smluv takzvaného provozního modelu i položit základy takové podoby VaK, která by byla schopná samostatného fungování. Alianci tvoří hnutí Nezávislí-Za otevřený a prosperující Zlín, hnutí Otevřená radnice a sdružení nezávislých kandidátů Jižní Svahy Zlín, Strana práv občanů a Strana svobodných občanů.

Tématu se věnoval i Blesk.

Cheb

Média se hojně věnovala nové koalici v Chebu. 3. 5. zveřejnila Česká televize na svém serveru Cheb má opět starostu, obviněného Navrátila vystřídal učitel JalovecChebu dosud vládli sociální demokraté spolu s KSČM a ANO. Pád starosty Navrátila, kterého stíhá policie v případu manipulací s evropskými dotacemi, však šel ruku v ruce s rozpadem koalice, ve které zůstalo jen hnutí ANO, jež se domluvilo s dosavadní opozicí. Sociální demokraty a komunisty nahradili VPM-Alternativa, Koalice pro Cheb a Svobodní. Nová koalice má v třicetičlenném zastupitelstvu šestnáct hlasů.

Miroslav Plevný z VPM-Alternativy a také Václav Jakl (Svobodní) se však ohradili, že jejich strany žádný nátlak na opoziční zastupitele nevyvíjely.

Tématu se věnovala celá řada dalších médií, například NovinkyChebský deník, Český rozhlas, Česká televize, rádio Impuls, iDNES.cz a dalších.

10. 5. zveřejnil Chebský deník článek Nové vedení převzalo město a rozdělilo si kompetenceNa začátku dubna vypovědělo hnutí ANO koaliční smlouvu a uzavřelo novou koalici s VPM Alternativa, Koalice pro Cheb a Stranou svobodných občanů. Koalice má v 30členném zastupitelstvu celkem 16 hlasů.

Přestanov

10. 5. ČRo Sever zveřejnil zprávu Příští týden začne stavba kruhového objezdu v PřestanověPráce jsou naplánované do pěti etap tak, aby komunikace I/13 vždy zůstala průjezdná. Jízdní pruhy jsou tam dostatečně široké na to, abychom mohli dopravu stáhnout vždy do jednoho jízdního pruhu,“ vysvětluje starostka Miroslava Bechyňová ze Strany svobodných občanů.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31