Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: O zpoplatnění vstupu do EU, tureckém vězení nebo hernách na Krnovsku

Svobodní v médiích: O zpoplatnění vstupu do EU, tureckém vězení nebo hernách na Krnovsku

Články, zmínky či citace 16. 11. až 23. 11.

Ve středu 16. listopadu po 21. hodině se Petr Mach vyjádřil na ČT24 v pořadu 90´ k plánu Evropské komise zpoplatnit vstup do EU pro občany zemí, se kterými máme bezvízový styk.

Petr Mach v rozhovoru například zmínil, že v tom vidí snahu trestat Brity za odchod z EU a že by se EU naopak měla domluvit i s USA, aby Evropané nemuseli platit poplatek za cestu do Ameriky a Američané za vstup do EU. Bezvízový styk má být skutečně bezvízový, tedy bez byrokracie a bez poplatku. Celý rozhovor s předsedou Svobodných Petrem Machem si můžete pustit zde (v čase od 2:33 do 6:48).

Zatčení v Turecku

Petr Mach dostal 19. 11. prostor k vyjádření deníku Blesk. V článku „Děvčátko si užije svoje. Basa Turků není med,“ říká o Češce politik, co tam byl vyšlo: „Také jsem jako oni podpořil kurdskou domobranu na severu Sýrie v boji proti Islámskému státu, za což mi také jistě v Turecku hrozí stíhání,“ napsal další z europoslanců Petr Mach (Svobodní) a apeluje na českou vládu, aby žádala vydání zadržených Čechů.

Snižování daní v Maďarsku

Vláda premiéra Orbána schválila snížení daní ze zisku firem na 9 % a psal o tom 21. 11. server Bleskove.cz v článku Mach: Maďarsko snižuje daně – Bruselu se to líbit nebude. Maďarsko bude mít od příštího roku nejnižší firemní daně v EU. „Brusel bude prskat, nic s tím nenadělá, přímé daně jsou plně v kompetenci členských států,“ komentoval situaci europoslanec Petr Mach (Svobodní). Podle něj bychom mohli také výrazně snížit daně a odvody lidem, kdyby jen stát nevynakládal tolik peněz na dotování firem.

Co s Čínou?

Magazín Dotyk zveřejnil 17. 11. článek a anketu Pravdu o Číně za pandu nevyměníme, vzkazují ostravští oceláři. Většina vrcholných českých politiků nesouhlasí s tím, aby byla Čína v prosinci uznána Evropskou unií za tržní ekonomiku. Poškodilo by to prý český průmysl, zejména ocelářství. Jiní čeští politici ale mají na stejnou věc diametrálně odlišné názory. Na Zemanovu stranu se přiklání částečně předseda Svobodných Petr Mach, podle něhož Číňané dělají obdobná netržní opatření jako Evropa a tudíž si s nimi nemáme co vyčítat.

ANKETA DOTYKU: Má Evropská unie Číně přiznat status tržní ekonomiky?

Petr Mach (předseda Svobodných), europoslanec: Jsem pro to, aby se mohlo s Čínou obchodovat bez překážek. Čína sice není plně tržní ekonomikou – její centrální banka uměle podporuje export znehodnocováním měny a bankovními zárukami na export –, to ale bohužel naše centrální banka a naše vláda dělá také. Jsem pro obchodování bez cel, jsem proti protekcionismu, jsem proti obchodním válkám.

O bruselské korupci

O Svobodných se ve svém komentáři zmínil senátor za ODS Tomáš Jirsa. V článku Korupce Bruselem z 23. 11. uveřejněném na serveru Neviditelný pes uvedl: „Evropská unie se nejen díky této korupci všech svých zaměstnanců točí v kruhu a není schopná sebereflexe. Jsou výjimky, britští europoslanci, kteří hlasovali pro brexit, nebo český europoslanec Petr Mach, který prosazuje vystoupení ČR z EU. Cítím, že se Evropská unie řítí do záhuby a nejsem schopen to nejen ovlivnit, ale kvůli politické korektnosti to nemohu ani otevřeně říkat.“

Protest proti EU

Portál FAEI.cz zveřejnil 22. 11. komentář Přeškrtnutý symbol EU. Akce vyvolává reakci (22. 11.). „Symbol Evropské unie na registračních značkách aut, který někteří řidiči přelepili přeškrtnutím, je sice podle oficiálního vyjádření policie přestupkem, ale ze značek na autech nemizí. Naopak. Lidé nespokojení s EU svůj postoj i nadále dávají najevo, jak ukazuje fotografie, kterou redaktor nedávno pořídil v centru Prahy. Vydavatelem samolepek jsou Svobodní, kteří ústy svého představitele Petra Macha na to šli jako „chytrá horákyně“. Zákon o provozu na pozemních komunikacích uvádí, že fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, jehož tabulka registrační značky „je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost.

Pomsta Bruselu

Euroskeptickou Alianci za přímou demokracii v Evropě, do které patří britský UKIP i Svobodní Petra Macha možná čeká bankrot. Přijde totiž o v přepočtu 13,5 milionu korun od Evropského parlamentu, použitých v kampani za brexit,  uvedl to 23. 11. Český rozhlas v článku Chceme vrátit unijní peníze, zní z Evropského parlamentu. Šikanují nás, brání se euroskeptici.Pokud to bude likvidační, tak naše aliance zanikne, s tím se nedá nic dělat, ale my budeme dál prosazovat, aby se celý tento systém financování evropských politických stran z evropského rozpočtu zastavil,“ řekl Petr Mach.

Povinná místa pro mladé

Článek místopředsedy Svobodných Františka Matějky zveřejnil 23. 11. server prahanadlani.cz. V textu František Matějka: Evropská komise navrhuje, aby dal stát povinně lidem práci. Tam už jsme byli. V padesátých uvádí: „Svoboda, odpovědnost a spravedlnost jsou návrhem Komise zase o kus vzdálenější. Naštěstí si stále více lidí dokáže představit Českou republiku mimo EU. Už abychom byli venku. Tam, kam EU směřuje, tam jsme my už dávno byli. A nebylo o co stát.“

Z regionů

Plzeňský kraj

Server regionpodlupou.cz uveřejnil 17. 11. článek plzeňského místopředsedy Václava Duška Demokracie, nebo správný názor? „A demokracie podle Evropské unie? Nemělo by se zapomínat na to, že když v roce 2008 Irové neschválili v referendu Lisabonskou smlouvu, reakcí byla mohutná kampaň z peněz daňových poplatníků, aby příště již dopadlo hlasování „správně“. Někdo si možná řekne, nějací Irové a „nějaká“ smlouva. Tato smlouva však sebrala zbytky suverenity členským zemím Evropské unie,“ píše Dušek.

Jihomoravský kraj

Článek DK EVROPA: Proč prohloubit spolupráci zemí V4 zaujal 17. 11. názorový server Neviditelný pes. „Patříme do střední Evropy. Prohlubme tedy spolupráci středoevropských zemí. Vytvořme společné strategie Visegrádu a klidně i uskupení V4+ v rámci nekonfliktních politik. Mysleme především na sebe a naše nejbližší spojence. Dobrovolná spolupráce Visegrádu je lepší, než rozkazy z Bruselu,“ napsal DK.

Moravskoslezský kraj

Nad zakazováním heren na Krnovsku se 18. 11. na serveru web-region.cz zamýšlel člen Svobodných Vítězslav Stanovský. V článku Regulovat herny? mimo jiné napsal: „Určitě mi spousta z vás namítne, že likvidace hazardu je prospěšná, protože prý snižuje dostupnost automatů pro závislé lidi a tím údajně snižuje kriminalitu. Jenže to zcela prostě nefunguje. Ostatně jako jakákoliv snaha o vynucení dobra nějakým omezením, zákazem.“

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31