Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: o volbách v Rusku, o nezávislé České televizi a dění v regionech

Svobodní v médiích: o volbách v Rusku, o nezávislé České televizi a dění v regionech

V pátek 16. 3. se vyjádřil Jiří Payne k prezidentským volbám v Rusku v pořadu Události, komentáře (v čase od 19:41 do 22:16) v České televizi.

19. 3. zveřejnil server bez-cenzury.com článek Jiřího Payna Rusko není přítel ani spojenec (Jiří Payne)Situace se změnila. V Rusku jsou pronásledováni politikové, novináři, umělci. Nezřídka jde o roky ve vězení, nejednou jde i o život. Špioni jsou likvidováni i v zahraničí. Běžné akademické instituce upevňující demokratické smýšlení jsou v Rusku ocejchovány jako zahraniční agenti. Svoboda slova je omezená a politická reprezentace uplatňuje masivní vliv na média, takže právě proto nelze mluvit o férové soutěži politických sil a o skutečných volbách.

Propagandistické zásady a politická kontrola médií jsou doprovázeny desinformačními aktivitami v zahraničí. Nejde jenom o falešné zprávy, ale pravděpodobně i o aktivní ovlivňování či rozvracení politických stran. Šíření dezinformací patřilo k nástrojům komunistické ideologie odpradávna. Evropská unie v dnešní podobě je pro Rusko výhodná a je zřejmé, že zájmem Ruska je politická nestabilita v Unii. K tomu směřuje ruská propaganda.

Proto je v zájmu nejenom Rusů, aby se Rusko vydalo na cestu k demokracii, je to i v zájmu našem a je to v zájmu civilizovaného světa. V současnosti je podpora demokracie v Rusku těžko představitelná. Rusko promarnilo příležitost vybudovat důvěru ve vztazích se Západem po pádu komunismu. Jak kdysi řekl Černomyrdin: „Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako obvykle.“

Je nezbytné, aby se zásadně zlepšila diskuse o politice Západu vůči Rusku. Jenže z naší strany prosazování družby místo byznysu férové diskusi vůbec nepomáhá.

Volby do Evropského parlamentu

20. 3. zveřejnil server Info.cz článek Nejméně oblíbené volby v Česku: O europoslancích budeme rozhodovat na konci příštího květnaPříští volby do Evropského parlamentu se uskuteční 23. až 26. května 2019. Dohodli se na tom dnes zástupci členských zemí v Radě Evropské unie. Europarlament bude mít nově po odchodu Británie z EU 705 křesel místo dosavadních 751.

V Česku se v minulých volbách rozdělovalo 21 míst v Evropském parlamentu. Těsně nejúspěšnější podle zisku voličských hlasů bylo hnutí ANO, které obdrželo čtyři mandáty, stejně jako koalice TOP09 a STAN; rovněž ČSSD měla úspěšné čtyři kandidáty. Zbylá křesla si rozdělily KSČM (tři), KDU-ČSL (tři), ODS (dvě) a Svobodní (jedno). Hlasování provázel rekordně nízký zájem voličů, kterých přišlo k urnám jen 18,2 procent.

Vyšlo i na serverech EurozprávyEuroskop.cziRozhlas.cz a Globe24.

Česká televize

15. 3. zveřejnil server Plzeň.cz článek Václava Duška Nezávislá televize podle Václava Duška: Ať dostanou všichni stejný prostor„Asi každý z nás by chtěl, aby byla veřejnoprávní televize nezávislá a je třeba za takové věci bojovat!“ – tvrdí člen republikové rady Svobodných z Plzně Václav Dušek. „Je však nezávislá nyní? Kdo tvrdí, že ano, jen mu vyhovuje současný stav,“ napsal na Facebooku v reakci na prezidentův inaugurační projev i na dění v ulicích velkých měst po jeho vystoupení ve Vladislavském sále.

„Prezident Miloš Zeman o tomto tématu promluvil v nevhodnou chvíli. Zmiňovat takové věci při inaguračním projevu je nedůstojné. Nic to však nemění na faktu, že o České televizi neřekl nic jiného, než pravdu,“ domnívá se Dušek. „Je možné, že si každý tu nezávislost představujeme jinak. Já si ji třeba představuji tak, že zpravodajství je vyvážené a nabízí prostor pro celé politické spektrum. Nejde mi o to, aby byly slyšet třeba jen myšlenky, kterým fandím já. Jde mi jen to, aby prostor dostali všichni stejný. Ať jsou to konzervativci, liberálové, euroskeptici, eurofanatici, sluníčkáři nebo komunisté,“ popisuje svoji vizi vyváženého zpravodajství.

Dušek na sociální síti zveřejnil články o tom, že ČT – podle televizní a rozhlasové rady – nadržovala v prezidentských volbách v USA kandidátce Hillary Clintonové na úkor Donalda Trumpa a o analýze Centra pro mediální studia Univerzity Karlovy, podle které Česká televize a Český rozhlas loni zvýhodňovaly TOP 09. „Dalších takových případů je spousta, tyto jsou jen ty jasně prokázané,“ píše.

„Bojovat je opravdu nutné, ale za skutečnou nezávislost. Abych jen nekritizoval, uvedl bych i pozitivní věci. Poslední prezidentskou debatu uvedla Světlana Witovská naprosto skvěle a nezávisle, na oba kandidáty byla rovnoměrně přísná i spravedlivá. Opak první manželky Roberta Záruby však předvádí jeho současná partnerka. Dočkáme se někdy toho, že si Nora Fridrichová ve svém pořadu 168 hodin vystřelí z někoho jiného, než dokola z Václavů Klausů, Miloše Zemana, Andreje Babiše, Tomia Okumury či komunistů?“ – ptá se plzeňský člen republikové rady Svobodných. „Není to o tom, že bych se uvedených zastával. Chybí mi vyváženost. Co takhle třeba reportáž o tom, co všechno prospal Karel Schwarzenberg? Ta se bohužel nehodí,“ posteskl na Facebooku Václav Dušek.

16. 3. zveřejnilo Echo24 článek Tomáše Pajonka Česká televize – dobrý sluha, špatný pánSvobodní mají ve svém programu zrušení institutu veřejnoprávních médií. Proč vlastně Svobodní chtějí rušit ČT? Kdo bude dělat politické debaty, kvalitní zpravodajství, publicistiku a kam se potom má člověk obrátit, když bude chtít zaručený zdroj informací? A je vůbec možné, aby existovalo něco, co se za “zaručený zdroj informací“ dá považovat? On problém s veřejnoprávními médii není v tom, že by byla kvalita zpravodajství na špatné úrovni, po stránce zpracování, moderátorů, či obecně scénářů. Největším problémem je totiž právě iluze toho, že se jedná o zprávy „zaručené“. Rozhlas s dovolením vynechám, protože nemá zdaleka takový vliv jako třeba ČT.

Nakonec, kvalitní redaktoři z ČT se jistě uchytí na jiných platformách. Vždyť nás často baví, Světlana Witowská je suverénní v politických debatách, Daniel Stach předvádí excelentní výkony v Hyde Parku a Robert Záruba či Jaromír Bosák jsou legendy v komentování sportovních klání. Platíme si je už teď z povinných poplatků, proč bychom si je tedy neměli platit kdekoliv jinde, pokud za to opravdu stojí?

21. 3. zveřejnil server Neviditelný pes článek Ivana Šrámka MÉDIA: Mlčení jehňátek, rozuměj ovcíNamísto toho se pořádají demonstrace za jakousi „nezávislost“ veřejnoprávní ČT, která dávno nezávislá není, jak již potvrdily i studie, které se touto problematikou zabývaly. Namísto toho školy dávají volno žákům a studentům a zapojují se do politických aktů, i když z právního pohledu mají povinnost zůstat apolitické.

Proč tedy spíše nevedou diskuzi o událostech z 15. 3. 1939 a neukazují, co se tenkrát stalo, kdo v tom měl prsty a jaké z toho byly hrůzné důsledky? Takže se vracím ke svému citátu v úvodu: „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.“ Nedopusťme to…

Různé

19. 3. zveřejnila Frekvence 1 článek Chlapci (12) naměřili vyšší IQ než Einsteinovi nebo HawkingoviMezi členy Mensy v České republice patří například bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, někdejší předseda Svobodných Petr Mach či bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř.

19. 3. zveřejnily Lidové noviny na str. 20 článek Se svíčkou v prachárněPosledně jsem se tu zmínil o nezávislosti televize. Odezvou mi napsal letitý kamarád, dlouho jsme se neviděli. Cituji: „A co zcela nepochopitelné zvaní Zelených do předvolebních debat, navzdory průzkumům preferencí? Jsem přesvědčen o tom, že třeba Svobodní by se byli do sněmovny dostali, pokud by byli bývali zváni do debat naČT namísto mladého Stropnického. Tedy ne že by to znamenalo něco významného na politické mapě.

Dění z regionů

Chrudim

15. 3. zveřejnily Chrudimské noviny článek Prvním představeným kandidátem na starostu je Svobodný LichtenbergVolby do zastupitelstev měst a obcí mají odstartovat letos v říjnu. Místní pobočky stran a hnutí prozatím v klidu vyčkávají. Voliči proto jen obtížně zjišťují, kdo vlastně bude na kandidátce, komu mají dát svůj hlas. Jednou z mála výjimek jsou zdejší Svobodní.

V rámci předvolebního boje se rozhodli vsadit na vlastní „noviny“ a představit tak kandidáty do zastupitelstva prostřednictvím „zdarma“ distribuované tiskoviny. Není žádným překvapením, že prim hraje městský zastupitel Petr Lichtenberg. Letáček ho opět představuje jako kandidáta na starostu. Druhou známou tváří je pak Josef Káles mladší, který měl možnost okusit vrcholnou politiku v blízkosti samotného bývalého předsedy strany a europoslance Petra Macha.

Svobodní ve svých „novinách“ představují úspěchy, jichž dosáhli. Jde především o zrušení prodělečné kavárny „Kafe v galerii“ před čtyřmi lety a prosazení zveřejňování podkladů k jednání městského zastupitelstva na webu.

Další problémy, které trápí Chrudimáky, budou prý Svobodní podle slov Petra Lichtenberga teprve zjišťovat. Politik se před časem nechal slyšet, že nevylučuje povolební spolupráci s místní buňkou Hnutí ANO 2011, takže lze očekávat nejspíše společné hledání palčivých otázek trápících místní komunitu. Ve prospěch vzájemné spolupráce s „babišovci“, jíž na republikové úrovni „berani“ odmítli , argumentoval Lichtenberg v tom smyslu, že regionální politika není ani tak o stranách, jako o lidech.

Vytvoří po volbách současná opozice velkou koalici? Foto: Jindřich Balous

V samotné Chrudimi získali Svobodní před čtyřmi lety ve volbách do zastupitelstva dva mandáty, na což jim stačilo 8,72 % z odevzdaných platných hlasů. Sám kandidát na starostu Lichtenberg obdržel 1024 hlasů. Podle předběžného průzkumu Chrudimských novin, v němž se prozatím vyjádřilo 125 čtenářů, oslovila politika Svobodných též zhruba 8 % těch, kdo v anketce odevzdali svůj hlas.

20. 3. zveřejnily Noviny Chrudim článek Svobodní a TOP 09 v Chrudimi půjdou společně do komunálních volebSvobodní a TOP 09 v Chrudimi vytvoří podle všeho volební koalici v nadcházejících komunálních volbách. Novinám Chrudim to potvrdil městský zastupitel Petr Lichtenberg (Svobodní), který by se měl stát lídrem této kandidátky.

„Koalici musí ještě schválit republikový výbor naší strany a pokud ji schválí, nebude jí stát už nic v cestě,“ říká zastupitel města. A jak k nápadu spojit síly došlo? „Mám za to, že chrudimská TOP 09 disponuje kvalitními lidmi, jako jsou manželé Michalovi, Jakub Skřepský a další. Navíc jsme společně v minulosti úspěšně spolupracovali a shodneme se programově na spoustě věcí. Mohu zmínit například zodpovědné hospodaření s městskými financemi, průhlednost investic a realizovaných akcí, či maximální otevřenost radnice. Je toho ale ve skutečnosti mnohem víc, na čem se shodneme,“ pokračuje Petr Lichtenberg.

Cílem je získat minimálně tři mandáty v zastupitelstvu

A jaké má nová koalice ambice? „Zcela určitě chceme získat oproti současnému stavu v zastupitelstvu minimálně jeden mandát navíc, tedy tři křesla. Jakýkoli lepší výsledek bychom pak považovali za náš velký úspěch,“ konstatuje zastupitel. Jak dodává, obě strany se předběžně dohodly na tom, že bude lídrem společné kandidáty a druhé místo na kandidátce obsadí TOP 09. Kde bude tedy současný zastupitel Josef Káles mladší? „Na některé z předních pozic,“ doplňuje Petr Lichtenberg. Obě strany vyzvaly ke spolupráci také chrudimské Piráty, ti se však rozhodli postavit v Chrudimi vlastní kandidátku. „Zvolili si vlastní cestu a my to respektujeme. Věřím však, že máme spoustu společných priorit, které nás mohou po volbách spojit dohromady,“ uzavírá městský zastupitel Petr Lichtenberg.

20. 3. zveřejnily Chrudimské noviny článek Zastupitelstvo ve stínu BohemkyNa svatého Josefa zasedli pánové a dámy městští zastupitelé do svých škamen v budově městského úřadu na Pardubické ulici. K jednání jim byla dvacítka, respektive jednadvacítka bodů. Z nich nejzajímavější, „neuralgický bod“, jak pravil starosta města Petr Řezníček (SNK – ED) byl návrh na zrušení nájemní smlouvy se společností Homa holding, vlastníkem Hotelu Bohemia.

Opoziční členové Svobodných by byli pro dostavbu jakéhokoliv parkoviště, František Pilný (Nez. za ANO 2011) je pro dodržení smlouvy a výstavbu podzemního parkovacího domu.

20. 3. zveřejnil server Noviny Chrudim článek Parkovací dům před hotelem Bohemia pro Kuštu nepřipravujeme, odmítl starosta spekulace. Jeho návrh ale zatím neprošelPondělní zastupitelstvo prolétlo prvními devatenácti body programu jako nůž máslem, avšak zarazilo se u dvacátého bodu, kterým byl návrh starosty Petra Řezníčka (SNK ED) na ukončení nájemní smlouvy s firmou Homa holding na městské pozemky před hotelem Bohemia. Důvodem k vypovězení měla být neochota uvedené společnosti k výstavbě dvoupodlažního parkovacího domu v uvedené lokalitě. Zástupci jednotlivých politických klubů se ale nakonec po vleklé debatě zastupitelů shodli na tom, že odloží rozhodnutí minimálně do května.

Vzápětí se rozproudila zdlouhavá diskuze, v níž se přihlásili o slovo zastupitelé Jaroslav Moučka (KSČM), Ondřej Kudrnáč a David Kasal (oba ANO 2011), Petr Lichtenberg a Josef Káles mladší (oba Svobodní) nebo místostarostové Jan Čechlovský (ODS), Miroslav Tejkl a Jaroslav Trávníček (oba ČSSD). Tím nespokojeným byl ale znovu František Pilný. „Vůbec nic z toho, co jste řekli, nerozporuji. Také chci, aby ohyzdná jáma před hotelem zmizela, ale tato debata nikam nevede. Hovořil jsem o semináři, kde jsme se o tom všem mohli poradit. Zatím to spíš vypadá na dlouhodobý spor, u něhož se obávám, že nebudeme úspěšní, a firma Homa holding po nás bude chtět nepřiměřeně vysokou náhradu.

21. 3. zveřejnil iDNES.cz článek Zastánci tvrdé linie neuspěli. Jednání o chrudimském hotelu pokračujíRozestavěný hotel Bohemia s jámou místo parkoviště v centru Chrudimi pije krev místním lidem i politikům pět let. Starosta Petr Řezníček navrhl vypovědět firmě Homa holding nájemní smlouvu na pozemky, na nichž měla postavit podzemní garáže, a slib nesplnila. Zastupitelé ale chtějí dál jednat.

Zastánci tvrdého postupu v zastupitelstvu přesto nepochodili. „Nemám pocit, že by vypovězení smlouvy vedlo k urychlení rekonstrukce, povede jen k dalšímu zakonzervování současného stavu a s tím nemohu souhlasit,“ uvedl například zastupitel Svobodných Josef Káles.

Vyšlo i na serveru Impuls.cz.

21. 3. zveřejnily Noviny Chrudim článek Josef Káles: Novou kandidátku Chrudimáků povede zastupitel Petr LichtenbergTransparentní radnice, zodpovědné hospodaření a oživení života v Chrudimi. To jsou první priority nově vzniklé kandidátní listiny pro podzimní komunální volby nazvané Chrudimáci. Na společném postupu se dohodli zástupci Svobodných, TOP 09 a další nezávislí kandidáti.

„Představíme vizi, jak vylepšit fungování radnice a život v Chrudimi. Radnice potřebuje nový pohled na věc. Politici, kteří tam již sedí léta, nové myšlenky nepřinesou. Proto jsme tady,“ říká koaliční kandidát na starostu a chrudimský zastupitel za Svobodné Petr Lichtenberg. Dvojkou kandidátní listiny bude zdravotní sestra a bývalá chrudimská radní Vladislava Michalová z TOP 09. „Máme společný cíl. Chceme přátelskou radnici a město, ve kterém nás všechny baví žít,“ doplňuje Vlaďka Michalová. Na kandidátní listině se objeví i městský zastupitel a textař Josef Káles nebo výtvarník Jakub Skřepský.

Společná kandidátka Chrudimáků si dává za cíl soustředit se na opravu a čistotu chodníků a veřejných prostranství, bezpečnost ve městě nebo na dostupnou zdravotní péči v Chrudimi. Konkrétní řešení, jak zlepšit život ve městě, představí společně s dalšími kandidáty v následujících měsících.

Kandidátem na starostu je osmapadesátiletý zastupitel Chrudimi zvolený za Svobodné a technicko-ekonomický pracovník Petr Lichtenberg. Ten si měl možnost vyzkoušet spolupráci s Vladislavou Michalovou z TOP 09 již dříve v městské radě. A pochvaluje si ji.

Svobodní získali v předchozích komunálních volbách téměř 9 % hlasů a dva zastupitele. TOP 09 mandát o několik málo hlasů utekl s necelými 5 % hlasů. Její zástupci však pracují ve finančním výboru a v komisích rady města. Do voleb s nimi půjdou i zajímavé chrudimské osobnosti z řad nestraníků. Společně cílí na dvojciferný výsledek a vedení chrudimské radnice.

Hodonín

19. 3. zveřejnily Břeclavský, Hodonínský a Znojemský deník článek Zveřejňování opozičních textů ve zpravodajích? Jen ztuhaAni v Hodoníně nemají opoziční zastupitelé dobré zkušenosti s publikováním textů v radniční tiskovině. „Navrhovala jsem proto nedávno na zastupitelstvu, aby finanční a kontrolní výbor zkontroloval Hodonínské listy z pohledu obsahu a hospodaření listů. Můj návrh bohužel neprošel. Budu to zkoušet znovu,“ uvedla opoziční zastupitelka Terézia Mlýnková Išková. Podle svých slov navíc pokaždé bojuje, aby se její příspěvky do radničních listů dostaly.

Podle zastupitelky praxe nefunguje dobře. „Není to nikdy tak, že bych poslala text a ten by radnice automaticky zveřejnila. Vedení města vždy poukazuje na pravidla, která schválila rada města. Myslím si však, že zákon má přednost,“ dodala Mlýnková Išková s tím, že nakonec se jí přece jen podaří text do listů dostat.

Mluvčí jednotlivých měst přitom shodně tvrdí, že publikují všechny příspěvky opozičních zastupitelů. „Každý zveřejňujeme, nikoho jsme neodmítli,“ sdělil například mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček. Loni ve zpravodaji vyšlo sedm příspěvků od dvou opozičních zastupitelů.

Praha 3

20. 3. zveřejnila ČTK dva články:

Praha 3 na dotacích rozdělí 16,5 milionu korun mezi 258 projektůPraha 3 na dotacích rozdělí 16,5 milionu korun mezi 258 žádostí z oblasti památkové péče, životního prostředí, kultury, sociální péče, zdravotnictví, volnočasových aktivit dětí či sportu. Celkem bylo podáno 390 žádostí. Přidělení dotací dnes schválilo zastupitelstvo městské části. Podle některých opozičních zastupitelů je přerozdělování peněz v Praze 3 netransparentní.

V zastupitelstvu městské části sedí ještě zastupitelé zvolení za Stranu svobodných občanů, KSČM a Volbu pro město.

Praha 3 zastaví přípravu rekonstrukce náměstí Jiřího z PoděbradPraha 3 zastaví přípravu komplexní rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad podle projektu z přelomu tisíciletí. Proti jeho realizaci, která se dlouho odkládala, se dnes postavilo opoziční zastupitelé městské části a část zastupitelů z koalice. Vedení radnice má podle usnesení do příštího jednání zastupitelstva předložit plán dílčích úprav náměstí. Podle zastupitelů, kteří se dnes postavili proti komplexní rekonstrukci, je projekt zastaralý a příliš nákladný a znamenal by zabetonování zelených ploch.

V Praze 3 vládne koalice TOP 09, ODS a ČSSD. Komunální volby v roce 2014 vyhrála kandidátka Žižkov (nejen) sobě, která sdružovala Zelené, Starosty a KDU-ČSL, kteří se však před několika měsíci oddělili a ustavili vlastní zastupitelský klub. V zastupitelstvu městské části sedí ještě zastupitelé ze Strany svobodných občanů, KSČM a Volby pro město.

Tématu se věnoval i server iRozhlas.cz.

Štětí

20. 3. zveřejnil server Boardmag článek Opening „Underground Park“V poslední době se vyrojilo dost novejch indoorovejch prostorů. Stejně tak je tomu i ve Štětí, kde se v Beer clubu už nějakej ten pátek skejtuje. Na místě je čtyřmetrová hrana, skočka a postupně se vymejšlí další překážky, který na místo zapadnou a nebudou nijak vadit chodu klubu.

Nejnovějším přírůstkem je příjemná mini-mini, kvůli který se vlastně i tahle akce dělá. Finance se získaly od štětínský buňky strany Svobodných, která v rámci péče o mládež a rozvoje pohybu darovala 20 000,- Kč na výstavbu. O realizaci se postarala partička, která má na svědomí třeba mini-mini v pražských Sběrných surovinách.

Vyšlo i na serveru Skaterock.cz.

Olomouc

20. 3. zveřejnil Hanácký večerník článek Krajské volby by vyhrálo ANO, ostatní mají uctivý odstupPodle anketního průzkumu, který nechal zpracovat Olomoucký Večerník na začátku ledna, by nyní krajské volby vyhrálo hnutí ANO 2011. Ostatní strany se krčí s velkým odstupem vzadu, propad je zřetelný hlavně u ČSSD. Prakticky beze změny se pohybují pouze preference KSČM.

Překvapením je výsledek Svobodných, které by v okresech Jeseník, Přerov, Prostějov a Šumperk nevolil téměř nikdo (výsledky se pohybovaly pod 3%), ve městě a okrese Olomouci však Svobodní zabodovali a překvapivě získali v anketě mírně přes 6 % hlasů.

Krajských voleb by se v lednu 2016 zúčastnilo 43 % oprávněných voličů, 75 % z nich bylo už nyní definitivně rozhodnuto, komu svůj hlas ve volbách dají.

Plzeň

20. 3. zveřejnil server Plzeň.cz článek Nemluvte podnikatelům do obsazování pozic, vzkazují Svobodní z PlzeňskaKe kampani proti obtěžování Metoo se přidávají další a další hlasy. Po herečkách, které se proti obtěžování postavily jako první, se nyní ozývají i pracovnice v pohostinství. Ty podle kritičky restaurací Mary Scherpeové běžně čelí obtěžování v kuchyni. Řešením by podle ní byly změny na vedoucích pozicích, ve kterých prý převažují bílí muži. To se ale nelíbí členům Strany svobodných občanů z Plzeňského kraje. Reagují na to na svém regionálním webu.

Scherpeová podle serveru echo24.cz o problému promluvila v rozhovoru pro německý deník Stern. V něm se rozpovídala o potřebě co nejvíce mluvit o těchto věcech a připomínat je. Jak obtěžování, tak i rasové zastoupení mezi špičkovými šéfkuchaři. Zatímco na nižších pozicích v pohostinství jsou pohlaví i rasy zastoupeny různorodě, na těch nejvyšších podle Scherpeové dominují bílí muži. Právě ti pak mají v kuchyni hlavní slovo a obtěžují své podřízené.

Svobodní z Plzeňska ale aktivistce vzkazují, že hoteliérům a restauratérům nemá nikdo určovat, koho zaměstnají. „Rozhodnutí o tom, kdo na jaké pozici bude pracovat, by mělo zůstat v rukou podnikatelů,“ napsali na svém regionálním webu. „Ti investují do byznysu svoje peníze a sami nesou podnikatelské riziko. V poslední době se bohužel stalo standardem, že se firmám snaží do obsazování pracovních pozic mluvit i lidé, kteří s jejich byznysem nemají nic společného,“ nesouhlasí s aktivistkou.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Počet státních úředníků na úkor soukromého sektoru roste takřka neustále, pronesla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní) s tím, že čím dál více soukromníků „platí státu mejdan“. Za hlavního viníka inflace mimo jiné označila vládu. Proti jejím slovům se ohradil ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček – Šichtařovou obvinil ze lži.

„Neustále nám roste počet státních úředníků a bují veřejný sektor na úkor toho soukromého. Takový vývoj vede k tomu, že soukromníci, jichž je stále méně, musí státu platit mejdan. Na tom není nic udržitelného,“ opřela se do vlády ekonomka.

Křeček oponoval tím, že letos státních zaměstnanců ubývá a rovněž se snižuje počet úředníků, a to až o dva tisíce. „Po dlouhé době konečně klesají celkové výdaje státního rozpočtu, což tu v minulých letech nebylo. Není tedy pravda, že by veřejný sektor rostl. Navíc když porovnáme složenou daňovou kvótu této vlády s tou předchozí, zjistíme, že daně jsou v průměru menší. Paní Šichtařová tedy lže,“ namítl ekonom.

Křeček rovněž upozornil na to, že vláda každoročně snížila celkovou míru schodku státního rozpočtu. „Kabinet ale nemá ve svém mandátu – tak jako Česká národní banka – přímo boj s inflací,“ zdůraznil v pořadu 360°.

Podle Šichtařové ale ekonom svým prohlášením odvádí pozornost. „Kdyby vláda nedělala svoji proinflační politiku a nepumpovala už od dob vlády Andreje Babiše (ANO) peníze do oběhu, neměli bychom jednu z nejvyšších inflací v rámci Evropské unie. Hlavním viníkem je kabinet,“ pronesla. Dodala také, že vláda představuje v této oblasti jen domnělé úspěchy.

„Oslavujeme pouze, že jsme konečně dosedli na dno. Jsme totiž poslední země v Evropské unii, která se ještě nedostala v rámci svého HDP dokonce ani na předcovidovou úroveň,“ řekla ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poradce premiéra namítl, že Šichtařová „stále brečí nad rozlitým mlékem“. „Takové brečení nám nepomůže. Museli jsme přijít s kyblíkem a hadrem a to mléko uklidit, což se přesně stalo. Inflaci se podařilo zlikvidovat, takže jsme se vrátili zpátky na cíl,“ konstatoval Křeček.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31