Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: o sankcích EU, volbách v Británii i o dění v regionech

Svobodní v médiích: o sankcích EU, volbách v Británii i o dění v regionech

V pondělí 12. 4. se Petr Mach na ČT24 vyjádřil k návrhu na uvalení sankcí na ČR za nedostatečné přebírání migrantů. V pořadu mj. zmínil: „Rozhodnutí EU o kvótách [na migranty] bylo nad rámec pravomocí EU. Myslí si to slovenská vláda, maďarská vláda, věřím, že si to česká vláda myslí taky a měla by se přidat k té žalobě. […] Pokud evropská komise ctí principy právního státu, měla by počkat na výsledek toho soudního řízení o neplatnosti.“

Záznam z pořadu si pusťte na našem stranickém facebooku

12. 6. zveřejnily Byznys noviny článek Juncker odjel z Česka a hned začal opět vyhrožovat trestem za odmítání uprchlíkůO návrhu uvalení sankcí na Českou republiku za nedostatečné přebírání migrantů bude zítra spolurozhodovat eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Europoslanec Petr Mach (Svobodní) vyzval na facebooku veřejnost, aby Jourové napsali email, co si o tom myslí.

On sám jí napsal, aby hlasovala proti návrhu. Mach považuje uprchlíky bez nejasného původu s ohledem na četné teroristické atentáty páchané migranty v Západní Evropě za obrovské bezpečnostní riziko pro Česko.

„Rozhodnutí EU považuji za arogantní diktát a mám za to, že šlo nad rámec pravomocí, které Evropské unii dává smlouva o fungování EU,“ napsal mimo jiné Mach.

Jourovou dále vyzval, aby se svým hlasem nepodílela „na arogantním pošlapávání suverenity a ohrožování bezpečnosti České republiky, která ji do Evropské komise vyslala.“

Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů.

sankcích

Tématu se věnoval i server Českénovinky1.eu v článku Europoslanec Mach píše Jourové a vyzval lidi, aby jí také napsaliKomisařka Věra Jourová bude zítra spolurozhodovat o návrhu na uvalení sankcí na Českou republiku za nedostatečné přebírání migrantů. Europoslanec Petr Mach vyzval na svém webu a FB občany, aby jí také napsali email, co si o tom myslí.

On sám jí v mailu mj. napsal toto: „Paní komisařko, hlasujte prosím proti návrhu na uvalení sankcí na Českou republiku. Migranty bez nejasného původu považuji s ohledem na četné teroristické atentáty páchané migranty v Západní Evropě za obrovské bezpečnostní riziko pro naši zemi.

Není to jen názor euroskeptiků, myslí si to také česká vláda, český parlament a široká česká veřejnost.

Rozhodnutí EU považuji za arogantní diktát a mám za to, že šlo nad rámec pravomocí, které Evropské unii dává smlouva o fungování EU.

Paní komisařko, nepodílejte se svým hlasem na arogantním pošlapávání suverenity a ohrožování bezpečnosti České republiky, která vás do Evropské komise vyslala.“

I server Prvnízprávy.cz o tématu napsal v textu Napišme kvůli sankcím komisařce Jourové dopis!: Komisařka Věra Jourová bude zítra spolurozhodovat o návrhu na uvalení sankcí na Českou republiku za nedostatečné přebírání migrantů. Europoslanec Petr Mach vyzval na svém webu a FB občany, aby jí také napsali email, co si o tom myslí.

Napišme Jourové email kvůli sankcím, které na nás chystají! V úterý má Evropská komise jednat o návrhu předsedy Junckera, aby komise podala na Českou republiku žalobu za to, že neplníme migrační kvóty EU. Výsledkem žaloby má být uvalení pokuty za každého nepřijatého migranta.

O volbách ve Velké Británii

8. 6. byl Josef Káles hostem pořadu Pro a proti na ČRo Plus. Tématem pořadu byly parlamentní volby ve Velké Británii. Pořad si pusťte na stránkách Českého rozhlasu. O pořadu následně vyšelna online portálu Rozhlas.cz článek Toryové obviňují labouristy z marxismu, sami ale nevedou Británii k oživení, míní publicista: Politolog a místopředseda Strany svobodných občanů Josef Káles je přesvědčen, že v posledních letech se ukazuje, že právě konzervativní vláda je úspěšná a její politické reformy posílily Británii.

„Reformní nápady labouristů a Jeremy Corbyna by Británii velmi uškodily.“

„Jestli nějakých 129 ekonomů tvrdí, že Corbynovy reformy jsou přínosem, tak věřím, že dalších 129 ekonomů bude tvrdit, že je to právě naopak. Corbynův postoj k brexitu, tedy zůstat na půli cesty co se týče vztahu s Evropskou unií, je cesta do pekel. “

Za současný pokles preferencí konzervativců může podle Kálese nešikovná rétorika Mayové. „Hlavně co se týká té nelibě přijímané daně z demence, která zasáhne seniory.“

Politik považuje labouristické reformy za slepou uličku. „Historie ukázala, že socialistické reformy jsou vždy drahé, zejména pro daňové poplatníky. Nápad vyššího zdanění bohatších nepovede k lepšímu výběru daní, protože všichni budou daně více optimalizovat, a stanou se daňovými poplatníky jiných států a daňových rájů.“

„Británii by výrazně prospělo, kdyby došlo k tvrdému brexitu, aby mohla navázat lepší obchodní vztahy s blízkými zeměmi typu Nového Zélandu, Austrálie, Kanady a Spojených států a dalšími přirozenými obchodními partnery,“ shrnul Josef Káles.

O státním rozpočtu

V sobotu 11. června byl Radim Smetka hostem pořadu České televize Politické spektrum na téma Státní rozpočet 2018. Záznam pořadu najdete na webu České televize.

O volbách

7. 6. zveřejnily Novinky.cz článek Firmy sypou stranám na volby, nejvíc zatím ODSNejvyšší dary poskytují politickým stranám v době kampaně do Sněmovny především firmy. Ukazují to transparentní účty na stránkách Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Čtvrt miliónu získala Strana svobodných občanů od společnosti Hrabánek, která se zabývá zemními a výkopovými pracemi.

10. 6. zveřejnil Pravý prostor článek Chcete skutečnou změnu? Tak nedělejte stejné chyby!Třetím subjektem, který s odřenýma ušima prošel naším sítem, jsou Svobodní. Program mají kvalitní, jejich marketing se stále zlepšuje, mají také pár zajímavých lidí na kandidátkách, mají i peníze na kampaň. Petr Mach bývá vidět i v médiích, je to tedy ta důležitá mediální tvář.

Všechny tři subjekty prokázaly, že pracují v rámci možností profesionálně a hlas pro ně tedy není vyhozeným. Tyto subjekty je dobré podpořit i proto, aby měli šanci se i nadále rozvíjet. Zisk určitého procenta hlasů (cca 1,5 %) jim přisuzuje státní příspěvek a ten jim dovolí si najmout profesionály a připravovat se na další volby.

Nikdo není ideální a bylo by dobré se v zájmu věci přenést nad osobní křivdy a hořké sliny spolknout a raději mlčet. Čemu pomůže, když budeme očerňovat tu Realisty, tu Okamuru, tu Svobodné? Myslíte, že tím pomůžete svému favoritovi? Nikoliv – nejspíše jen odradíte a znechutíte lidi, kteří by chtěli přispět k nějaké rozumné změně. A naženete je do náruče těch „starých“ stran. To přece nechceme.

O politické svobodě

9. 6. zveřejnily Byznys noviny článek Politický názor je v ČR trestný: Za plakát na podporu strany hrozí pokuta až 100 tisíc korunProti zákonu ostře vystoupila také Strana svobodných občanů. Ta vyzvala občany, aby nařízení bojkotovali. „Je to šikana malých stran, které se opírají o tisíce dobrovolníků, kteří jsou ochotni stranu na svých plotech podpořit,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Svobodní proto vyzývají příznivce své strany i dalších stran, aby se nebáli a plachty a plakáty vyvěšovali.

„Pokud se kvůli tomuto likvidačnímu nesmyslu stane někdo, kdo bude propagovat Stranu svobodných občanů, obětí šikany státu a bude mu vyměřena pokuta, Svobodní jsou připraveni ji za něj uhradit,“ dodal Mach.

Svobodní chtějí iniciovat zrušení tohoto nařízení a stejně tak i Úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran.

Článek Petra Macha Pět kroků ke skutečné politické svobodě zveřejnil 11. 6. Pravý prostorParlamentní politické strany dostávají z rozpočtu miliardu korun ročně. Názory občanů, které představují méně než 5 % voličů, nemají právo na zastoupení ve sněmovně. Naše demokracie je ochromena a je to potřeba změnit.

„Zákonná úprava všech politických práv a svobod a její výklad a používání musí umožňovat a ochraňovat svobodnou soutěž politických sil v demokratické společnosti,“ praví se v Listině základních práv a svobod , která je součástí Ústavy ČR.

V praxi ale existuje řada zákonů, které demokracii a politickou svobodu omezují a ohrožují.

Co je třeba udělat?

Je potřeba udělat pár důležitých kroků k tomu, aby politická svoboda byla skutečná, pravá a neomezená.

Lidé by měli mít svobodu podpořit politické strany, které jsou jim sympatické, třeba vylepením plakátu ve výloze svého obchodu, plachtou na svém domě nebo bannerem zapíchnutým na předzahrádce u silnice. Podle nového zákona o politických stranách toto již není možné a každý, kdo takto podpoří politickou stranu, se musí registrovat a když to neudělá, hrozí mu zničující pokuty. Tento zákon, který omezuje politickou svobodu, je potřeba zrušit.

Liberland

12. 6. zveřejnil server Houpací osel článek Druhý rok (ne)existence Liberlandu: co byste o něm měli vědětLiberland je projekt, který vzbudil ohlas nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeho založení inicioval Vít Jedlička, příslušník strany Svobodných občanů, jejichž jediný úspěch na politickém kolbišti sestává ze zvolení vrchního euroskeptika Petra Macha do Evropského parlamentu. On sám se označuje jako prezident či jako „otec zakladatel“ a za peníze, které mu lidé dobrovolně posílají na transparentní účet, lítá po světě, aby prezentoval svůj stát novým mladým libertariánům.

Různé

Článek Zdeňka Sadeckého Nekoncepčnost PČR a AČR vyšel 7. 6. v Jihlavských listechPolitická rozhodnutí bohužel příliš často mají velkou setrvačnost a lidé zapomínají…. Politici využívají toho, že se vždy v ozbrojených sborech najdou lidé bez páteře, kteří pro vlastní prospěch pošlapou práci a snahu svých kolegů, efektivitu i zdravý rozum.

13. 6. zveřejnil server Bleskově.cz článek Aloise Sečkára Totalita je blíž, než si myslíte!Alois Sečkár (Svobodní) má vážné obavy, že naše země směřuje mílovými kroky k totalitě a že v ní už vlastně jednou nohou jsme. Upozornil na to, že poslední dobou skoro nemine den, abychom se nedozvěděli, co nového se vláda chystá zakázat a zregulovat, moc úředníků roste a lidé si to bez řečí nechávají líbit. Jedním z posledních výstřelků našich politiků jsou podle něj falešné identity pro kontrolory.

Sečkár je přesvědčen, že potíž je v tom, že drtivá většina lidí se o politiku buďto vůbec nezajímá, rezignovali na jakoukoliv snahu o změnu, případně jim současné utahování šroubů dokonce vyhovuje, což naznačují preference komunistů a Babiše, které se hrozivě blíží nadpoloviční většině v budoucím parlamentu. „Přestože socialismus vždycky a všude dopadl dřív nebo později špatně, z nějakého důvodu pořád stačí slíbit, že tentokrát to určitě fungovat bude,“ podotkl Sečkár.

O nás, bez nás

8. 6. vyšel na Neviditelném psu článek Češi proti UniiOstré výhrady k Evropské unii, jak je sdílejí občanští demokraté, komunisté, okamurovci, Svobodní a stále častěji také příznivci hnutí ANO, jsou dnes mimo jiné důsledkem politických událostí v samotné Evropě. Soužití osmadvaceti národů v jednom celku dostalo první trhlinu, když Britové rozhodli o brexitu, tedy svém vystoupení z unie.

Dění v regionech

Praha 3

Foto: CzechTourism/Michal Fic

Červnové Radniční noviny Prahy 3 zveřejnily vyjádření našeho zastupitele Mojmíra Mikuláše k tématu Kliniky a squattingu„Situace okolo „Kliniky“ je absurdní již od roku 2014, kdy byla budova nelegálně obsazena. Pro Svobodné je vlastnické právo a jeho respektování základním právem. Budova dnes má svého vlastníka, který chce budovu rekonstruovat a využívat po své zaměstnance, ale této oprávněné osobě je ze strany squatterů v užívání domu bráněno. Při neoprávněném jednání nemá společnost hledat model soužití, ale naopak musí umět takovou situaci rychle řešit a nějakým způsobem postihovat.“

Ve stejném vydání pak vyšel text zastupitele Tomáše Štampacha na téma Participativní rozpočet.

Praha – Letňany

Červnové Letňanské listy zveřejnily příspěvek našeho zastupitele Martina Halamy„Letňanské listy (LL) chápu jako médium pro občany, kde politická prezentace je jeho přirozenou součástí. Tato prezentace spočívá v možnosti zastupitele zveřejňovat v radničním periodiku své názory na život v městské části.

V Letňanech je pravidlem Diskusní fórum pro příspěvky zastupitelů o 1.200 znacích s navrženým společným tématem, kterého se zastupitel nemusí držet. Občan tak blíže pozná zvolené zastupitele a posoudí, čí názory mu jsou blízké. A naopak: z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že zpětná vazba od občanů na mé příspěvky funguje.

O některých zastupitelích ledacos vypovídá i to, že této možnosti nevyužívají. Za chybu, ba přímo za porušení zákona, považuji to, že příspěvek v jednom vydání LL může otisknout za subjekt zvolený do ZMČ jen jeden jeho zastupitel. Politickou prezentaci v podobě příspěvku do Diskusního fóra však nelze zaměňovat s politikařením a se zneužíváním Letňanských listů, ke kterému nezřídka dochází. Někteří koaliční zastupitelé používají LL k útokům na politické oponenty, a to v článcích, které souhrnem několikanásobně překračují limit 1.200 znaků na zastupitele.

Závěrem mi dovolte popřát vám klidnou a pohodovou letní dovolenou s těmi, které máte rádi.“

Chrudim

13. 6. zveřejnil Týdeník Chrudimsko na str. 15 článek Firmám se nechce do soutěžíZatímco dříve se firmy při snaze o získání městských zakázek cenově až podbízely, nyní nechávají mnohdy ležet nabízenou práci bez povšimnutí. Tak zní hlavní argument představitelů chrudimské radnice, když vysvětlují zadávání zakázek bez výběrového řízení, takzvaně z volné ruky.

Stejný argument zazněl rovněž na poslední schůzi městského zastupitelstva při projednávání závěrů kontrolní komise města, která na popud opozičních Svobodných prověřovala nedávno dokončenou stavbu schodiště pod chrudimskou Myší dírou.

„Zaznamenali jsme podezření, že veřejná zakázka na rekonstrukci schodiště pod Myší dírou neproběhla zcela v pořádku a vícepráce se vyšplhaly na nestandardní výši,“ uvedli před časem Svobodní. Podle nich se do soutěže přihlásilo 13 firem, ale radní nakonec přímo oslovili společnost Geogard, která měla práci provést za 1 555 091 korun. V průběhu stavby pak bylo sjednáno proplacení víceprací, takže dílo nakonec celkem přišlo na 1 823 633 korun.

Vyšlo i v Pardubickém a Chrudimském deníku na str. 1 a v online podobě vyšlo v Orlickém deníkuChrudimském deníku.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31