Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: o nové vládě a komunálních volbách

Svobodní v médiích: o nové vládě a komunálních volbách

Echo24 zveřejnilo 25. 6. článek Tomáše Pajonka Nová vláda: prohra svobody a výhra státního dohledu: Jako předseda liberální strany, pro kterou je cílem malý stát s vysokou svobodou a nízkými státními intervencemi do života jednotlivců a firem, prostě nemůžu mít radost z nově vznikající vlády.

Kabinet postavený na touze čerpat dotace. Kabinet vracející do vysokých rozhodovacích pozic komunisty a dávající takřka volnou ruku socialistům a zastáncům viditelné ruky státu.

Vláda bude podle prohlášení jejich budoucích členů tlačit na zavádění nových daní (bankovní, sektorové), naopak odmítne vpustit soukromý sektor do takzvaných veřejných služeb. To je naprostý opak toho, co dlouhodobě prosazují Svobodní.

Touhu kabinetu mít pod kontrolou (a tedy hezky rozdělovat miliardy) kdeco, dokumentuje plán rozvíjet dostupnost vysokorychlostního internetu. Na první pohled fajn, stát se postará, aby se i v zapadlé obci surfovalo o sto šest. Jenže o tohle se přesně má starat soukromý sektor, poptávka lidí po této službě a nikoli desítky evropských a státních miliard, které dostane vybraná korporace. Co to udělá s místními poskytovateli této služby, už úředníky nezajímá. Prostě to zařídíme…

A jízda do dotovaného pekla a koncentráku s rychlou wifinou pokračuje. Vláda bude stavět nájemní byty, podporovat vybrané učební a studijní obory, všemi silami bude bránit privatizaci podniků se státní účastí. Prostě tento stát bude dál vyrábět pivo a elektřinu, vlastnit cukrárnu, lesy atd. atd.

Regiony

Brno

iDNES zveřejnil 22. 6. článek Soukromníci se do voleb spojili nejen s ODS, ale i se Slušnými lidmi: Strana soukromníků České republiky financovaná senátorem Ivem Valentou se s občanskými demokraty spojila už loni ve volbách do Poslanecké sněmovny. Letos v dubnu obě strany podepsaly rámcovou dohodu o spolupráci také do komunálních a senátních voleb.

Minimálně v Brně však spolu kandidovat nebudou. V pátek dopoledne Soukromníci zveřejnili, že do voleb půjdou s radikálně pravicovým hnutím Slušní lidé. Podle předsedyODS Petra Fialy to jeho stranu ale nijak poškodit nemůže.

„Nemáme s tím nic společného. ODS se pod mým vedením vždy distancovala od pravicového i levicového extremismu. Nemáme důvod na tom nic měnit,“ reagoval Fiala. „Brněnská ODS kandiduje ve spolupráci se Svobodnými, ne s takzvanými Slušnými lidmi. Soukromníci jsou samostatná strana, nemůžeme jim mluvit do jejich vnitřních záležitostí,“ dodal.

Vyšlo na serveru aktualne.cz.

Hradec Králové

25. 6. zveřejnila MF DNES článek Lídrem STAN a Svobodných bude Lenka Jaklová: Jedničkou kandidátky koalice STAN a Svobodní s podporou Východočechů v podzimních komunálních volbách v Hradci Králové bude publicistka a projektová manažerka Lenka Jaklová (STAN). Z druhého místa bude kandidovat lékař Miroslav Havrda (Svobodní) a ze třetího ředitel projektu Königgrätz 1866 Radek Balcárek (Východočeši). „Cíl pro komunální volby 2018 je získat v zastupitelstvu města Hradec Králové tři mandáty,“ řekl Havrda.

21. 6. zveřejnil server Info.cz článek Jedničkou královéhradecké koalice STAN a Svobodných bude manažerka a publicistka Jaklová: Jedničkou kandidátky koalice STAN a Svobodní s podporou Východočechů v podzimních komunálních volbách v Hradci Králové bude publicistka a projektová manažerka Lenka Jaklová (STAN).

Z druhého místa bude kandidovat lékař Miroslav Havrda (Svobodní) a ze třetího ředitel projektu Königgrätz 1866 Radek Balcárek (Východočeši). „Cíl pro komunální volby 2018 je získat v Zastupitelstvu města Hradec Králové tři mandáty,“ řekl Havrda. Zastupitelstvo města má 37 členů.

STAN a Svobodní získali loni v parlamentních volbách v Hradci Králové dohromady přes pět procent. „Chceme restartovat Hradec Králové, žije z podstaty, neinvestuje, nerozvíjí se. Alfou a omegou je dosud neexistující nový územní plán a s tím souvisí řada problémů, jako třeba kolabování dopravy. Cílem je změnit styl vedení práce reprezentace a s partnery, které mají stejné priority, věci řešit a nevymlouvat se, že to nejde,“ řekla ČTK Jaklová. Koalice podle ní nabízí alternativu pro středopravicového voliče.

Chrudim

26. 6. zveřejnil iDNES článek Lídři voleb v Chrudimi jsou na startu, tvoří se koalice proti ANO:

O post starosty Chrudimi by se měli v podzimních komunálních volbách utkat SNK Evropští demokraté starosty Petra Řezníčka a hnutí ANO, které před čtyřmi roky bylo těsně druhé.

Zatímco Václavu Klausovi se termín sarajevský atentát podařilo prosadit jako vžité označení pro politickou krizi na konci devadesátých let, vánoční podraz, o němž před čtyřmi roky hovořili kvůli otočce lidovců Svobodní v Chrudimi, zůstal samozřejmě zapomenut.

Ale když už nic jiného, tento výraz dobře ilustruje napětí, které vládlo po říjnových komunálních volbách 2014, kdy Chrudim na déle než dva měsíce uvázla na mělčině zvané povolební pat.

Politickou mapu města může ještě překreslit úspěch některých menších seskupení. Například v koalici Chrudimáci se spojili Svobodní s TOP 09. „Radnice potřebuje nový pohled na věc. Politici, kteří tam již sedí léta, nové myšlenky nepřinesou,“ uvedl koaliční kandidát na starostu a chrudimský zastupitel za Svobodné Petr Lichtenberg.

Vyšlo i v tištěné MF DNES.

Karlovy Vary

27. 6. zveřejnilo Právo článek V Karlových Varech se spojili lidovci, zelení, svobodní a sportovci: Zvolitelní je název volebního uskupení tří politických stran a dvou hnutí zaměřených na podporu sportu, které se rozhodlo společně kandidovat v říjnových komunálních volbách v Karlových Varech. Dohodu uzavřeli KDU-ČSL, Strana zelených, Strana svobodných a hnutí Pro zdraví a sport a Unie pro sport a zdraví.

V čele kandidátky je stávající člen karlovarské městské rady Jan Klíma (KDU-ČSL), který má za vedení města na starosti zřízení bakalářského studia oboru fyzioterapeut III. lékařské fakulty Univerzity Karlovy do Karlových Varů. Zvolitelní by rádi dosáhli minimálně na pět mandátů z celkových 35, které karlovarské městské zastupitelstvo má. Podle Romana Malečka, který se uchází o hlasy za sportovce na desátém místě kandidátky, může ale být neskromným přáním až deset mandátů. Dopředu se volební uskupení Zvolitelní nezříká jednání o povolební spolupráci s žádným uskupením s výjimkou KSČM.

26. 6. zveřejnila MF DNES článek Jsme politická bomba, tvrdí Zvolitelní: Pět politických subjektů bude v podzimních volbách usilovat o hlasy voličů pod společnou hlavičkou Zvolitelní. Lídr kandidátky, křesťanský demokrat Jan Klíma, hovoří o uskupení jako o politické bombě Karlových Varů. Vedle křesťanských demokratů tvoří tuto volební koalici ještě Svobodní, Zelení a dvě uskupení zaměřená především na sport: PRO zdraví a sport a Unie pro sport a zdraví.

Program zatím uskupení jen naznačilo. „Hlavní programové priority budeme postupně představovat během kampaně,“ vysvětlil Klíma. „Jedním z největších problémů Karlových Varů je ale úbytek a stárnutí obyvatel města,“ naznačil Dobromil Přib (Svobodní). Nové volební uskupení chce do předvolebního boje vnést i humor. Tomu odpovídal už nástup kandidátů při první tiskové konferenci Zvolitelných. Napochodovali totiž takřka po vojensku ve stejných tričkách s logem uskupení a za zvuku motivu z filmu Superman.

Plzeň

Server regionpodlupou.cz zveřenil 20. 6. článek TOP 09 oficiálně představila své hlavní kandidáty pro podzimní krajské volby v Plzni: TOP 09 se v Plzni již dohodla na společném postupu a kandidátce do komunálních voleb se zástupci Plzeňské aliance. V těchto dnech zároveň probíhají diskuse i s dalšími demokratickými stranami o podpoře společné kandidátky. Jednáme stále ještě se Zelenými,“ uvedl Michal Vozobule. Už před časem ztroskotaly námluvy TOP 09 s koalicí, kterou vytváří pro komunální volby Občané patrioti (OPAT). „Měli jsme problém s účastí Svobodných v této koalici, máme odlišný názor na spoustu věcí,“ vysvětlil Vozobule. Topkaři by podle jeho slov považovali za volební úspěch, kdyby se jim podařilo obhájit současných pět křesel v městském zastupitelstvu.

Praha 3

MF DNES zveřejnila 25. 6. rozhovor „I v sedmi se musíme dohodnout“V nové vládnoucí koalici Prahy 3 je nyní celkem sedm stran. Není to moc?

Záleží na tom, jestli budete počítat jednotlivé strany, nebo zastupitelské kluby, které tvoří různé koalice. Kdybychom to brali podle klubů, tak jde vlastně jen o čtyři subjekty. Jeden klub tvoří koalice ODS, KDU-ČSL a Svobodní, druhý klub je TOP 09 a STAN a pak zbývá ČSSD a Volba pro město.

Ptám se na to z toho důvodu, jestli je vůbec možné se v takové politicky rozmanité formaci dohodnout. Přece jenom spolu budou vládnout třeba sociální demokraté a Svobodní.

Složité to bude jako vždycky. Ale na druhou stranu jsme si byli vědomi toho, že zbývají čtyři měsíce a že musíme vynaložit maximální sílu na to, aby městská část fungovala. I za cenu nějakých kompromisů. Na druhou stranu koalice má dnes 22 hlasů z 35, takže je relativně stabilní a má zálohu pro to, kdyby byly někde problémy. Nejsme na hraně jednoho hlasu.

V nadcházejících volbách kandidujete na radnici za ODS v koalici spolu s lidovci a Svobodnými. Co je spojujícím prvkem takové koalice?

Pro nás bylo hlavní to, že jde o tradiční konzervativní strany, které spolu dokážou komunikovat. Spojili jsme se v momentě, kdy jsme cítili společného nepřítele na různých frontách. Ať už to jsou aktivistické strany jako Zelení nebo Piráti, anebo populisticko-extrémní strany, jako je ANO a SPD. Byla tam tedy určitá dávka pragmatismu, ale i programové shody. Základem naší spolupráce je zkušenost a to, že volič ví, co od nás může očekávat. Chceme pokračovat v tématech privatizace a bezpečnosti.

Zlínský kraj

Zlínský deník zveřejnil 26. 6. článek Překvapení nebo očekávání? O zdravotnictví se nehlasovalo: Navrhuji z programu vyřadit bod 12,“ přednesl senátor a zastupitel Zlínského kraje Ivo Valenta za stranu Svobodní a soukromníci naprosto neočekávaný požadavek. O vyškrtnutí bodu týkajícího se změn v koncepci zdravotnictví zažádal také zastupitel Pavel Pustějovský za ANO. K nim se připojilo dalších dvaadvacet zastupitelů a nadpoloviční většinou tak vyloučili bod z programu.

Zastupitelé měli včera hlasováním rozhodnout o dalším směřování krajského zdravotnictví. Změny v „Integrované strategické koncepci pro řízení zdravotnictví a rozvoj zdravotnických služeb ve Zlínském kraji “ předložil k hlasování zastupitelům hejtman Jiří Čunek.

Na hlasování ale nedošlo a téma změn ve zdravotnictví je odloženo na neurčito. „Samozřejmě mne to mrzí a domnívám se, že je to škoda,“ komentoval hejtman rozhodnutí zastupitelstva.

Tématu se věnoval i iDNES a tištěná MF DNES.

25. 6. zveřejnil server Zlin.cz článek AKTUÁLNĚ: Fúze nemocnic se odkládá. Zastupitelé její projednávání zrušili: Nemocnice ve Zlínském kraji se spojovat nebudou. Alespoň prozatím. Krajští zastupitelé v pondělí na svém zasedání totiž tento bod, v němž se mělo jednat o sloučení nemocnic do jedné akciové společnosti, neprojednávali a zrušili jej.

Bylo to rychlejší, než se čekalo. Hned na začátku jednání zastupitelstva se o slovo přihlásil zastupitel a zároveň také senátor Ivo Valenta (Svobodní a Soukromníci). Ten navrhl, aby se projednávání fúze stáhlo z programu. „Jsou nám předkládány další a nové koncepce a já mám obavu, aby nedošlo ke zhoršení péče našich pacientů. Centrem zájmu by měli být pacienti. Byl jsem šokovaný, když jsem byl nedávno na zlínské interně, jak tam pacienti leží na chodbě a čekají na vyšetření. A tyto lidi určitě nezajímá nějaká fúze. Ztrácí se motivace jednotlivých nemocnic,“ vysvětloval svůj postoj.

Znojmo

Znojemský deník zveřejnil 24. 6. článek TOP 09 a Svobodní jdou do podzimních voleb společně. Jako Znojmáci: Na koaliční spolupráci, která vyústila ve společnou kandidátku politickýchstran TOP 09 a Svobodných a také nezávislých kandidátů, se dohodli komunální politici ve Znojmě. Do podzimních voleb půjdou pod názvem Znojmáci.

Koalici popsali jako uskupení středopravicových stran, které vyznávají společné hodnoty. „Chceme zajistit budoucí rozvoj Znojma. Společně s námi jsou na naší kandidátce osobnosti, kteří se jako nezávislí patrně nikdy nespojí se žádnou politickou stranou,“ uvedl předseda místní organizace TOP 09 Ondřej Rolník.

Lídrem kandidátky Znojmáků je známý znojemský sociolog Pavel Kovařík. „Věříme, že náš projekt obyvatele města zaujme. Máme pocit, že město mírně stagnuje a my mu chceme dodat novou energii,“ řekl bývalý člen Občanské demokratické strany a její bývalý znojemský šéf Kovařík.

Zdůraznil, že do podzimních komunálních voleb v barvách uskupení půjdou zajímavé osobnosti. „Mají za sebou bohaté životní zkušenosti,“ zdůraznil Kovařík. Na kandidátce Znojmáků jsou například lékaři Petr Půček či Bert Bartas ze Svobodných.

Vyšlo i v tištěném Znojemském deníku.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31