Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: o boji proti omezování zbraní, o Turecku i o dění v regionech

Svobodní v médiích: o boji proti omezování zbraní, o Turecku i o dění v regionech

Články, zmínky či citace 8. – 15. března 2017

13. 3. zveřejnil server iDNES.cz článek Čeští europoslanci brojí proti zbraňové směrnici, navrhnou desítky změn: Pozměňovací návrhy podpoří také známý euroskeptik Petr Mach (Svobodní). „My obecně ve všech případech, kdy EU omezuje právo členských států nebo svobodu lidí, hlasujeme proti, a samozřejmě to platí i o směrnici o zbraních,“ řekl na dotaz iDNES.cz, jak bude hlasovat frakce nazývající se Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD), jejíž je členem.

14. 3. zveřejnil Blesk.cz článek „Buzerace,“ bojovali Češi proti směrnici EU o zbraních. Nezastavili ji: A pozadu nezůstal ani Petr Mach (Svobodní): „Vy chcete bojovat s terorismem tak, že chcete omezit právo legálně držet zbraň? To jste měli chránit vnější hranice před migranty. Vy jste posedlí regulací. Já mám pocit, že už toho lidé mají dost. U nás se proti tomu staví občané i vláda. Pohár trpělivosti u nás přetekl.“

Tématu se věnovala celá řada dalších médií, například Lidovky.cz v textu Přísnější kontrola střelných zbraní prošla. Teroristé se jí vysmějí, zní od Čechů: „Proč to děláte? Protože jste posedlí regulací!“ ptal se a hned si odpověděl Petr Mach (Svobodní).

Týden.cz:
Europoslanci schválili směrnici o zbraních, která se Česku nelíbí: „Proč to děláte? Protože jste posedlí regulací!“ ptal se a hned si odpověděl Petr Mach (Svobodní).

Dva články zveřejnily Eurozprávy.cz:
Budeme běhat s klacky a volat bum bum? Europoslanci bouřlivě debatovali o zbraních: „Proč to děláte? Protože jste posedlí regulací!“ ptal se a hned si odpověděl Petr Mach (Svobodní).

Byrokracie zvítězila nad zdravým rozumem. My se nedáme! Vláda musí zasáhnout, zuří čeští europoslanci kvůli zbraním: „Nedáme se! Evropský parlament proti naší vůli schválil novou regulaci držení zbraní, prý kvůli boji s terorismem. Terorista ale nikdy nepoužívá legální zbraň, ať už je to samopal, kamion nebo sekyra. Nyní vyzývám českou vládu, aby se nepodvolila: vládo, vyzvi Evropský soudní dvůr ke zrušení směrnice, která překračuje pravomoci EU,“ napsal na facebooku po hlasování europoslanec svobodných Petr Mach.

Server Globe24: Čeští europoslanci volají: My se nedáme! Žádný terorista si přece nekoupí zbraň v obchodě

Server Ostrava-online.cz zase zveřejnil článek Petra Macha Směrnice EU o zbraních: Jde o právo českých občanů držet zbraň, ale i o suverenitu ČR: Má politická frakce předně předkládá návrh na zamítnutí celé směrnice . Když neprojde, navrhuje má skupina řadu pozměňujících návrhů , které dopad směrnice zmírňují. Další zmírnění navrhuje skupina českých a dalších poslanců.
Samostatně ještě za moji politickou frakci podávám i pozměňovací návrh , aby ve všech případech, kdy touto novelou dojde k omezení vlastnického práva řádného majitele ke zbrani či jejím doplňkům, či dokonce k vyvlastnění, byla vyplácena spravedlivá náhrada. Nechci, aby k takovému vyvlastňování došlo, ale chci, aby – kdyby k němu došlo – nesla náklady Evropská unie, pokud vlastnické právo jakkoliv omezí.
Nechci, aby Evropská unie proti vůli České republiky diktovala České republice, jakou má mít legislativu týkající se držení zbraní. Dnes to bude směrnice o zbraních, příště to může být směrnice o podmínkách azylového řízení. Nenechme za nás rozhodovat druhé.

Server Neviditelný pes 15. 3. zveřejnil k tématu článek Martina Pánka Europarlament zreguloval zbraně: Možná si říkáte, proč nepodali euroskeptici nebo liberálové nějaké pozměňovací návrhy. Podali jich téměř šedesát, o návrzích Petra Macha viz jeho článek . Jenže na konci loňského roku schválil Evropské parlament nový jednací řád, který umožňuje nehlasovat o pozměňovacích návrzích! Hnací silou této a dalších změn byl Richard Corbett, britský eurohujer z Labouristické strany. Podle nového pravidla 59(3) a 69(f)(4) má dohoda z trialogu přednost před všemi pozměňovacími návrhy a pokud projde, nejsou žádné další pozměňovací návrhy přípustné. Všechno důležité se tak odehrává pouze ve výboru a na uzavřených jednáních trialogu! Zkuste najít trialog v evropských smlouvách, nepřinesla ho dokonce ani Lisabonská smlouva. To je demokracie a transparentní jednání podle Evropské unie.

O Turecku

13. 3. byl Petr Mach hostem pořadu Studio ČT24 v České televizi, kde mj. zmínil, že Turecko nemá co vést politickou kampaň za svoje vnitřní záležitosti na území jiných států. Záznam si pusťte zde (stopáž od času 2:05.

ČT24 zveřejnila později i článek Nizozemský velvyslanec není v Turecku vítán, NATO i Unie vyzývají ke klidu: Stejně to vidí europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Turecko nemá právo vést politickou kampaň za nějaké své vnitřní záležitosti na území jiných států. Nizozemí je v právu,“ podotkl.

Dění v EU

11. 3. server Polskodnes.cz zveřejnil článek Jourová se zbláznila, plácá nesmysly a měla by se stydět: Lidi jako Jourová, kteří v Evropské komisi hlasovali pro migrační kvóty, by se měli stydět, omlouvat, a ne školit členské státy ohledně evropských hodnot,“ míní europoslanec Svobodných Petr Mach.

Článek Radima Smetky Potřebuje Evropa Erasmus? zveřejnily 15. 3. Hospodářské noviny na str. 8: Těch, kdo mají motivy pro to, aby intenzivní zahraniční zkušenost mělo co nejvíc studentů, je celá řada. A měli by se proto i podílet na financování.
Mezi nesporné výdobytky evropské spolupráce patří usnadnění pobytů studentů z univerzit a dalších mladých zájemců napříč Evropou. Evropský projekt však v posledních letech prochází krizí a jeho budoucnost je nejasná. Stále častěji vychází na povrch otázky, jak hluboké by pokračování spolupráce mělo být, zda není současná podoba příliš drahá či zda státy nepřesunuly na „Brusel“ až příliš mnoho pravomocí.
I kdyby vývoj Evropské unie vedl ke zrušení programů typu Erasmus, není třeba mít obavy o zahraniční semestrální pobyty. To, po čem je poptávka, si vždycky najde své řešení. Zvyk na jedno konkrétní řešení občas způsobí, že zapomeneme, že to jde i jinak. Ale ono to vždycky jinak jde.

Různé

Server Neviditelný pes zveřejnil 10. 3. článek Sobotkovy „spravedlivé daně“ jsou jen zfušovaný facelift: Negativní daň mají ve svém programu Svobodní, o danění externalit mluví zelení. Všude jinde ticho. Půl roku před volbami to tedy vypadá, že v nové sněmovně usednou jen strany, které se vzmůžou maximálně na zfušovaný facelift v mnoha ohledech nespravedlivého systému. Nic jiného totiž daňová reforma Bohuslava Sobotky není.

Dva články zveřejnil týdeník Respekt:
9. 3. článek Politolog: Klaus mladší se bude o hlasy tahat s Okamurou a Machem: Může být Václav Klaus tím, kdo přinese ODS více voličů?
Ano, přinese jim pravděpodobně jednotky procent, o které se bude tahat s Tomiem Okamurou, Petrem Machem a snad s Realisty – pokud tedy překročí dosavadní charakter něčeho mezi středoškolským debatním kroužkem a kanálem na YouTube.
Jakou má ODS šanci ve volbách? Uslyší lidé na jejich další témata: obranu podnikatelů a prosazování českých zájmu proti Unii?
Zatím to vypadá na to, co jim dlouhodobě ukazují průzkumy, plus se jim tedy pravděpodobně něco podaří utrhnout Svobodným a jiným pravicovým radikálům. Aktivně se o to snaží. To ale pořád budou jednotky procent.

A 13. 3. na str. 9 v rubrice Dopisy názor čtenáře: Dovolil bych si podotknout, že Petr Mach není „radikálně pravicový“, nýbrž liberál, liberální, v původním významu tohoto slova. I Strana svobodných občanů je stranou liberální, ne pravicovou či radikálně pravicovou, jako je třeba Úsvit nebo SPD. Zřejmě vás mate, že slovo „liberální“ si poslední dobou přivlastňují socialisté různých odstínů, od zelené přes oranžovou až skoro k rudé, kteří individuální svobodu a zodpovědnost nahrazují příkaznictvím a přerozdělováním.

Svobodní v médiích

Článek Josefa Kálese Centra měst umírají i kvůli EET zveřejnil Neviditelný pes 10. 3.: Pokud má někdo nutkání oživovat centra měst, neměl by dělat takovéto kontraproduktivní kroky. Podnikání by se mělo zjednodušit, aby bylo skutečně o schopnostech a aktivitě živnostníka, ne o vyplňování papírů či o strachu z toho, co si na vás kontrola zrovna najde. Vládní politici by ihned měli přestat s tím neustálým vymýšlením nových regulací a nesmyslů a pomoct podnikatelům a jejich zaměstnancům třeba jenom tím, že jim konečně dají pokoj.

Článek Jindřicha Pilce ČNB jako venezuelská centrální banka vyšel na serveru bleskově.cz 14. 3.: V médiích se objevila zpráva, že se blíží poslední možný termín pro výměnu starých padesátikorunových bankovek. Podle Jindřicha Pilce (Svobodní) je na příkladu padesátikorunové bankovky znovu dobře vidět úpadek centrální banky a úpadek centrální bankou emitované měny.
Státní měna potřebuje konkurenci. Bude chránit úspory lidí a vezme státům a centrálním bankám jejich moc okrádat držitele měny jejím znehodnocováním, říká Jindřich Pilc (Svobodní).

Josef Novotný pak psal o dopravě na serveru Ostrava-online.cz 12. 3. v článku Jaká je správná vize dopravy v roce 2030?: Z manažerského hlediska by cíle měly být dosažitelné, měřitelné a především příčetné. Stanovme si radši menší za to uskutečnitelné cíle v dopravě. Co takhle přestat plýtvat penězi lidí. Je jedno, jestli to jsou naše peníze nebo peníze evropských daňových poplatníků (v překladu Evropské fondy). Co takhle konečně poctivě dostavit kvalitní dálnici D35, která nám vydrží na generace. Co takhle dávat železniční dopravě pozornost na klíčových uzlech jako Česká Třebová, kde v současné chvíli přestávají stavět rychlíky.
Ale já vím. Není to až tak bombastické a netrkne to v novinách tolik jako vlak řítící se úžasných 300 km/h.

Článek Zdeňka Sadeckého zveřejnily 12.3. Jihlavské listy Dvojitý políček V4 od EU: Politici a byrokrati EU již jsou natolik vzdálení zájmům obyčejných lidí, že se EU začíná blížit RVHP. Byrokracie zahubí konkurenceschopnost. Podnikatelé, lékaři, živnostníci, ale i ředitelé škol a mnozí další se topí v záplavě zbytečných lejster, povolení, vyhlášek a hlášení a nezbývá jim čas na to, co mají skutečně dělat. Je šílené, že Evropská komise a v podstatě celý byrokratický aparát EU tvoří nové normy ne proto, že jsou potřeba, ale proto, aby si zachovali svá místa a tedy prokázali, že pracují… To, že pracují prakticky proti konkurenceschopnosti EU je jim jedno.

Průzkum

Deník.cz zveřejnil 10. 3. průzkum Babiš suverénním vítězem voleb. Topka by zůstala za branami sněmovny: Průzkum pak mimo jiné ukazuje také vzestupnou tendenci nově vzniklého hnutí Realisté Petra Robejška (2,3 procenta), kteří se umístili výše než Svobodní (1,4 procenta) a Zelení (1,3 procenta).

Vyšlo i na serveru Dotyk.cz.

Dění v regionech

Hodonín

Týdeník Slovácko zveřejnil 14. 3. na str. 3 článek Petice. Lidé odmítají halu u domů: Navíc proti změně plochy smíšené obytné na smíšenou výrobní vystoupili i opoziční Svobodní. Ti již dříve radnici kritizovali, že před více než rokem neprodala pozemky, na nichž má vyrůst výrobní a skladovací hala, tomu, kdo nabízel nejvíce peněz. Také se jim nelíbilo, že vítězný záměr nebyl ve shodě s územním plánem. „Není přece možné, aby byly hodonínské průmyslové zóny poloprázdné a výroba se přesunula do zóny obytné. Takovýto nekoncepční přístup odmítáme,“ uvedla opoziční zastupitelka Terézia Mlýnková Išková.

Cheb

9. 3. zveřejnily Novinky.cz článek Obviněného starostu Chebu odvolali zastupitelé: V řadě hlasování ale podporuje koalici rovněž ODS a nezávislí, kteří získali čtyři mandáty. S VPM – Alternativa, která drží šest křesel v zastupitelstvu, patří mezi opoziční strany Koalice pro Cheb se třemi mandáty a Strana svobodných se dvěma.

Chebský deník zveřejnil 9. 3. text Konec koalice? Opozice spolu s hnutím ANO odvolala starostu Navrátila: Starostovo odvolání navrhla Gabriela Licková, která je delegována opoziční Koalicí pro Cheb a Svobodnými. Petr Navrátil ji prý nepřesvědčil o tom, že by byl schopen plnit funkci starosty dobře, zmínila také jeho obvinění v kauze ROP Severozápad.
Cheb má 30 zastupitelů. Koalice je menšinová a tvoří ji ČSSD, ANO a KSČM – s tichou podporou ODS. V opozici skončil vítěz voleb VPM – Alternativa spolu se Stranou svobodných občanů a Koalicí pro Cheb.

Vyšlo i v Sokolovském deníku.

Tématu se věnovalo i tištěné Právo 10. 3. na str. 5 v článku Obviněný starosta Chebu byl odvolán: Po lednovém neúspěšném pokusu byl včera na jednání zastupitelstva odvolán z funkce starosta Chebu Petr Navrátil (za ČSSD). Pro odchod politika, který čelí obvinění v kauze poškozování zájmů Evropské unie kvůli pochybnostem o rozdělování unijních dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, hlasovalo šestnáct ze třiceti zastupitelů.
K opozici, kterou tvoří se šesti mandáty Volba pro město – Alternativa také Koalice pro Cheb (3) a Strana svobodných (2), se připojilo při odvolání starosty i koaliční hnutí ANO (5).

Zlín

ČTK zveřejnila 13. 3. zprávu Kraj změnil vedení Industry Servis ZK spravující zónu v Holešově: V dozorčích radách správ a údržeb silnic jsou nově krajští radní, v případě Ředitelství silnic Zlínského kraje se změnili členové komise, jsou v ní členové opozice i koalice. Kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS, v opozici jsou sociální demokraté, komunisté, Svobodní a Soukromníci a hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

(ler,dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31