Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: noví místopředsedové, dění v EU a zprávy z regionů

Svobodní v médiích: noví místopředsedové, dění v EU a zprávy z regionů

Zvolení našich nových místopředsedů se média věnovala 29. 11. Nejprve zveřejnila ČTK zprávu Místopředsedy Svobodných zvoleni Smetka, Payne, Sečkár a ZapletalMístopředsednické místo ve Straně svobodných občanů obhájil Radim Smetka, dalšími místopředsedy se stali europoslanec Jiří Payne, člen republikového výboru strany Alois Sečkár a bývalý předseda Svobodných v Moravskoslezském kraji Jiří Zapletal. V tajné elektronické volbě, která skončila dnes večer, je vybrali členové strany. ČTK to oznámil mluvčí strany Martin Rumler.

Vedení Svobodných je tak kompletní, předsedou strany členové v polovině listopadu zvolili zlínského krajského zastupitele Tomáše Pajonka. Vybrali ho z pěti kandidátů, o funkci usiloval mimo jiné Payne a bývalý šéf strany Petr Mach, který po neúspěchu ve sněmovních volbách s celým vedením rezignoval. Republikové předsednictvo v novém složení se poprvé sejde ve čtvrtek 30. listopadu v Praze.

Volba místopředsedů začala na internetu 22. listopadu. Každý z téměř 700 členů Svobodných v ní měl čtyři hlasy, protože se obsazovala čtyři místa. Pro Smetku a Payna se vyslovilo 48 procent hlasujících, pro Sečkára 47 procent a pro Zapletala 44 procent. Celkem kandidovalo 13 zájemců.

U zrodu Svobodných stáli v roce 2009 většinou bývalí členové ODS. Mach byl v červnu 2014 zvolen europoslancem, funkci opustil letos v létě kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat kampani. Ve volbách do Sněmovny však strana neuspěla. Jako jediný z neparlamentních subjektů nicméně Svobodní získali přes 1,5 procenta hlasů, a tím i nárok na státní příspěvek.

Poté následovaly další servery: AktuálněEurozprávyTýdenGlobe24 či 24zprávy.com.

O volbách

29. 11. zveřejnil Reportér magazín fotografie studenta FAMU z našeho volebního štábu v reportáži Volby zblízka. Očima studentů FAMUVýsledkem je šest fotografických souborů z volebních štábů ANO, Pirátů, SPD, KSČM, KDU-ČSL a Svobodných. „Protože autoři nejsou primárně orientováni na novinářskou, zpravodajskou fotografii, je každá série zpracována odlišným způsobem,“ vysvětluje Filip Láb. Výsledný dojem už necháme na vás čtenářích…

5. 12. zveřejnily Letňanské listy v rubrice Diskuzní fórum příspěvek našeho zastupitele Martina Halamy: Respektuji výsledky říjnových voleb do PS PČR. Byly to velmi specifické volby. V předvolebních průzkumech byl avizován jasný vítěz voleb. V mnoha diskusích se „jen“ řešily procenta. Volby se tak proměnily v boj pro či proti Babišovi.

Kandidoval jsem jako šestka za Svobodné v Praze a zažil jsem sedmnáct dní kontaktní kampaně v ulicích mezi vámi, voliči. Rozdali jsme přes sto dvacet tisíc propagačních materiálů, mluvili jsme s mnoha Pražany i mimopražskými. Denně jsme od vás slýchali: „My bychom vás volili, ale vy se tam prý podle průzkumů nedostanete! A náš hlas by propadl.“

A tak byl výsledek pro naši stranu takový, jaký byl. Děkuji vám všem, kteří jste se rozhodli do rizika jít a svůj hlas jste nám svěřili!

Podmínky pro prezentaci malé či třeba začínající politické strany jsou v České republice diskriminační. Je těžké bojovat s konkurencí a ještě k tomu s médii typu Česká televize. Průzkumy a výsledky voleb? Příčku za Svobodnými se umístila strana, která byla do televizních debat pravidelně zvána. Každá strana, která kandiduje ve všech krajích, má mít právo na účast v televizní debatě.

Volič má právo se seznámit s názory všech kandidujících stran!

Z dění v EU

30. 11. zveřejnily Byznys noviny článek EU zahájila boj za jednotné evropské daně. Omezila by se pravomoc státůEU chce zavést jednotné evropské daně, aby zdvojnásobila unijní rozpočet. Svobodní tento návrh odmítají, protože by se tak omezila suverenita států. Podle plánovaného návrhu by se o daňové politice totiž rozhodovalo podle počtu obyvatel členských zemí.

„Je nepřijatelné, aby o podobě daní v České republice rozhodovaly jiné země nebo aby bylo možné i proti vůli členských zemí zavádět nové daně jen proto, aby EU naplnila svou pokladnu,“ řekli Svobodní.

Zvrátit snahu Evropské komise o přisvojení nových pravomocí a jejich odebrání státům může v tomto případě jen národní parlament a premiér. Svobodní proto žádají budoucího předsedu vlády, poslance a senátory, aby na změnu způsobu hlasování o daňové politice v žádném případě nepřistoupili a učinili vše pro to, aby rozhodování o daních zůstalo v České republice.

Zároveň vyzvali budoucí vládu a Parlament ČR, aby urychleně projednali a schválili proceduru, díky níž bude jasné, kdo a jakým způsobem za ČR návrh Evropské komise odmítne. Taková procedura totiž v českém parlamentním systému chybí.

„Podobné nápady potvrzují to, před čím Strana svobodných občanů dlouhodobě varuje – vrcholní politici a úředníci EU jsou nepoučitelní a EU v současné centralizované podobě nereformovatelná,“ dodali Svobodní.

Vyšlo i na serveru Ostrava-online.

Různé

Server Česká justice zveřejnil 1. 12. článek Ombusmanka: Politický projev má nejvyšší ochranu, může se vztahovat na větu „Příznivcům ANO nenaléváme“Příznivcům ANO nenaléváme, Babišovi voliči nechť se laskavě zařadí na konec fronty! či požadavek vyslovit heslo „Babišovo ANO nevolím, EET není zadarmo!“ při objednávce piva. To jsou způsoby, které zavedli ve volbách někteří majitelé obchodů nebo hospod. O konzultaci, jak s nimi naložit, požádal veřejnou ochránkyni práv ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Mojmír Bezecný. Firmě i živnostníkovi je právo na svobodný projev zaručeno, konstatuje ochránkyně.

Provozovatel Perníkové chaloupky spolupracoval se Stranou svobodných občanů. Ve své politické kampani pokračuje i nadále po volbách. „Kdo nekrade a neokrádá, nemůže poskytovat službu zaevidování do EET zadarmo! Nezdražujeme zboží a služby, ale účtujeme tzv. babišné 10 Kč/účet,“ uvádí na svém webu s fotografií Andreje Babiše s Čapím hnízdem na hlavě. Také kvůli „babišnému“ už se stal dříve terčem pozornosti státu.

Vyšlo i na serveru Kurzy.cz.

Dění z regionů

Zubří

Náš boj proti předraženému bazénu v Zubří a aktivita Martina Nováka zaujaly v pondělí 4. 12. Českou televizi, která ve svých Událostech odvysílala reportáž Události: Referendum o stavbě krytého bazénu na Vsetínsku.

Zlín

3. 12. vydala ČTK zprávu Koalice ve Zlínském kraji je funkční, nepolitikaří se: Kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO a STAN a ODS. V opozici jsou sociální demokraté, komunisté, Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura a Svobodní a Soukromníci. V minulých čtyřech letech v kraji vládly ČSSD, KSČM a Strana práv občanů (SPO). V loňských volbách ale levice propadla. ČSSD a komunisté oslabili a SPO v zastupitelstvu vůbec není.

„Naši (koaliční) spolupráci hodnotím velmi dobře, protože se mi podařil zavést systém, kdy neprobíhají permanentní volby. To znamená, že tady nepobíhají zastupitelé s nějakým praporem, ale jednají věcně. Rada je funkční orgán, jednáme o všech věcech takovým způsobem, že se tam žádná politika nedělá,“ řekl Čunek.

Turnov

Krkonošský deník zveřejnil 4. 12. článek  Listopadové zastupitelstvo se málem nekonaloJediná ruka koaličního zastupitele chyběla hned v úvodu při odsouhlasení programu čtvrteční veřejné schůze a hrozilo to, že nebude projednáno osmnáct připravených bodů, a dokonce, že domů s nepořízenou pojede i pražský architekt Josef Pleskot.

„Aspoň vidíte, jak v praxi vypadá obstrukce, když v rámci radniční koalice nejste schopni přijmout jediný bod, který navrhl člen vaší opozice,“ doplnil jej Vítězslav Sekanina (Svobodní).

Vyšlo i v Jabloneckém deníku.

Cheb

30. 11. zveřejnil server Zprávy z Chebu článek Odeberou zastupitelé čestné občanství Chebu prezidentu Zemanovi?Z iniciativy zastupitele Tomáše Lindy (ODS) se má na prosincovém zasedání zastupitelstva města Chebu hlasovat o odejmutí čestného občanství města Chebu prezidentu Miloši Zemanovi. „Mělo by jít o vzkaz obyvatelům města Chebu, ale i občanům v celé České republice, jak se zachovat při nastávajících prezidentských volbách,“ vysvětlil Linda. Podle Lindy má jít o reakci na tiskovou konferenci prezidenta Miloše Zemana a jeho ruského protějšku Vladimira Putina, ale i na postoje Zemana k anexi Krymu a celkově k zahraniční politice.

Zastupitel Václav Jakl (Svobodní), který jako někdejší starosta čestné občanství uděloval, reagoval na návrh Lindy dovětkem, že by se při této příležitosti měl prezident Zeman do Chebu opět pozvat, aby mu mohlo být čestné občanství „čestně odejmuto“.

Přestanov

29. 11. zveřejnil ČRo Sever článek Dokončení kruhového objezdu v Přestanově se zřejmě minimálně o čtvrt roku opozdíŘidiči na frekventovaném hlavním tahu mezi Teplicemi a Děčínem se musí obrnit trpělivostí. Silničáři totiž nestihnou do jara příštího roku postavit kruhový objezd v Přestanově na Ústecku. Práce zbrzdila oprava dešťové kanalizace, která vede středem budoucí okružní křižovatky. Dopravní omezení na silnici I/13 tak zřejmě potrvá až do léta příštího roku.

Rozhořčení nad prodloužením stavby neskrývá starostka Přestanova ze Strany svobodných občanů Miroslava Bechyňová: „ŘSD oznámilo změnu stavby. Její harmonogram měl skončit v březnu 2018, teď už víme, že se končí až 30. června 2018. To je velká zátěž pro naši obec.“

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31