Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Mach v Superdebatě, Káles v rozhlasu, Pořízek na Primě a mnoho dalších zpráv

Svobodní v médiích: Mach v Superdebatě, Káles v rozhlasu, Pořízek na Primě a mnoho dalších zpráv

10. 10. vysílal iDNES živě předvolební debatu Superdebata na iDNES.cz startuje. Střetne se v ní dvanáct lídrů, které se zúčastnil i Petr Mach. O Superdebatě napsala tištěná Mladá fronta DNES 11. 10. článek V hlavní roli učitelVůbec nejštědřejší k učitelům, aspoň co do konkrétního slibu, byl Babiš, který mluvil o 45 až 50 tisících korun. Naopak nejvíc při zemi se držel Stropnický, když mluvil o zvýšení na 31 tisíc. Na druhou stranu, třeba Petr Mach od Svobodných nebo Jiří Dolejš z KSČM konkrétní číslo neřekli.

To při diskusi nad dotazem, zda je ještě nějaká šance, že politici zruší elektronickou evidenci tržeb, hosté působili mnohem sebevědoměji. Lídři Svobodných, ODS a TOP 09 přikyvovali, že EET má být zrušena. „Svobodní budou hlasovat pro zrušení EET. Rozmáhá se placení kartou, EET není potřeba.“

O debatě napsalo 11. 10. i MetroSuperdebata na iDNES.cz: dvě hodiny hádek a nápadůDiváci a čtenáři iDNES.cz mohli v rámci superdebaty hodnotit politiky podle sympatií. S 24 procenty vyhrál Ivan Bartoš z České pirátské strany, druhým byl se 16 procenty Petr Mach ze Svobodných. Následoval Andrej Babiš a Tomio Okamura. Vůbec nejméně hlasů dostali Jiří Dolejš a Matěj Stropnický.

Článek přinesl i server Kurzy.czAndrej Babiš až za Ivanem Bartošem a Petrem MachemV průběhu akce měli ti, co vysílání internetové televize sledovali, k dispozici 12 hlasů, které mohli dát podle sympatií zúčastněným. Hlasování dopadlo takto: Bartoš (24 %), Petr Mach (16 %), Babiš (15 %), Okamura (12%), Skopeček (7 %), Robejšek a Ženíšek (6%), Farský (4 %), Jurečka a Zaorálek (3 %), Stropnický (2 %), Dolejš (1 %). Že součet není přesně 100, jde asi na vrub způsobu zaokrouhlování. Že nejde o kvalifikovaný průzkum veřejného mínění snad ani netřeba dodávat.

Josef Káles byl 10. 10 hostem předvolební debaty na RadiožurnáluO debatě vyšel později na stránkách Českého rozhlasu i článek Elektronické papírování praktickým lékařům nepomůže, shodují se politici v předvolební debatěZbavit praktické lékaře elektronického papírování je řešením i podle Josefa Kálese ze Strany svobodných občanů. „Byrokracie roste, žádný ze současných politiků v parlamentu ji nebyl schopen zastavit, naopak ji ještě přifukují, takže já vidím řešení zrušit EET a elektronické papírování,“ uzavírá.

5. 10. byl Petr Pořízek hostem předvolební debaty na TV Prima. Celý pořad si pusťte zde: https://www.facebook.com/ftvprimazpravodajstvi/videos/10155144237748507/

O volbách a programu

9. 10. zveřejnily Eurozprávy rozhovor s Petrem Machem Ztrácíme svobodu? Mach nejen o tom, co potřebují důchodci a další občanéSvého místa v Evropském parlamentu se Petr Mach vzdal, aby jako předseda pomohl Straně svobodných občanů ve volbách do Poslanecké sněmovny. Hraju vabank a jsem rád, že podle mnoha reakcí to voliči oceňují, říká v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz.

Na serveru Česká justice vyšel 9. 10. článek Svobodní: Zrušili bychom trestný čin zanedbání povinné výživyPolicie nemá nahrazovat pojišťováka, plnit státní kasu a řešit sraženého zajíce, jsou prostřednictvím svého mluvčího Martina Rumlera přesvědčeni Svobodní.

Vyšlo i na serveru Kurzy.cz.

10. 10. zveřejnilo Rádio Zet článek Volby 2017: Jak se jednotlivé strany dívají na členství ČR v Evropské unii?Svobodní v čele s předsedou strany Petrem Machem považují stávající pokus o integraci evropských států za slepou uličku a chtějí bojovat za odchod Česka z Evropské unie.

11. 10. zveřejnil server Prumyslova automatizace rozhovor s Petrem Machem Potravinářství i dodávky technologií mají být bez regulací a dotací, myslí si SvobodníPetr Mach, Strana svobodných občanů: Zemědělská výroba je uměle omezována zákony, které na trhu zvýhodňují biopaliva a solární elektrárny. Svobodní chtějí tato zvýhodnění (povinné přimíchávání biopaliv, povinný odkup solární elektřiny) zrušit, což otevře prostor pro zvýšení kapacity zemědělské prvovýroby pro potravinářské účely.

Svobodní jsou pro zrušení EET, aby nemizeli drobní prodejci a velké řetězce v nich měly konkurenci, která bude tlačit marže dolů.

11. 10. zveřejnil Blesk.cz článek „Eurohujeři vs. eurobubáci“: Kdo chce pryč z EU a která strana míří ještě hlouběji?Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v obsáhlém projevu v Brně mluvil o „bláznech a polobláznech“, kteří si i v předvolební debatě pohrávají s myšlenkou odchodu z Evropské unie. Koho tím myslel? Hned několik stran a hnutí má vystoupení z EU nebo alespoň referendum o něm ve svých programech. Šéf Svobodných a bývalý europoslanec Petr Mach však Sobotkova slova o hrozící „sebevraždě“ odmítá.

Kdyby se ho zeptali, zda czexit ano, či ne, má šéf Svobodných Petr Mach jasno. Sobotkovu kritiku a slova o bláznech odmítá. „Otázka vystoupení z EU je prostě legitimní, tak jako se pro to legitimně rozhodli ve Velké Británii. Stejně tak mají případně právo Češi se rozhodnout, jestli chtějí být v této EU dál, nebo nechtějí,“ řekl Mach Blesk.cz.

Vždy prý apeloval na premiéra Sobotku a bude apelovat i na příští premiéry, aby alespoň vyjednali v EU pro Česko dvě základní výjimky – výjimku z eura a ze společné migrační a azylové politiky. „Tedy výjimku z toho, aby ČR nemusela rušit korunu a aby se na nás nevztahovaly migrační kvóty a sjednocování azylového zákona,“ vysvětluje Mach, který jde do voleb s tím, že se dobrovolně vzdal místa v Evropském parlamentu. „Bláznivé spíš je rezignovat na vyjednání jakýchkoliv lepších podmínek,“ vzkázal Mach premiérovi.

Sobotka v emotivní řeči navíc upozornil na to, že vystoupení z EU by bylo „ekonomická i bezpečnostní sebevražda“. „Určitě ne. Tak jako to není sebevražda pro Velkou Británii, jako pro nás nebylo sebevražedné být mimo EU do roku 2004, tak to sebevražedné není ani nyní. Mně připadá, že sebevražedné je přijímat spíš evropskou migrační politiku se sebevražednými atentáty. Uvažovat o tom, jaká bude naše role v Evropě, uvažovat v kontextu bezpečnosti je správné,“ odmítá Mach jeho slova.

Sobotka také varoval před tím, aby Česko nezůstalo na okraji EU, aby neskončilo v izolaci. Již Klaus varoval, že u rozhodovacích procesů v EU jsme, ale „my nerozhodujeme“ a „naše přítomnost nemá fakticky žádný význam“. Machovi připadá, jako by Sobotka či TOP 09, která také varuje před tím neskončit v EU na druhé koleji, „mluvili z duše francouzskému prezidentovi Macronovi či německé kancléřce Merkelové “, a ne českým občanům.

„My přece v jádru nejsme, máme korunu, a že bychom byli v izolaci, to není pravda. Pro ČR je naopak nebezpečné do toho tzv. jádra postoupit. Znamenalo by to zrušit korunu a začít doplácet skrze různé záchranné fondy na ty krachující státy, jako je Řecko, a mnoho dalších věcí,“ uvedl Mach. Debata o možném czexitu by se dle něj měla v Česku vést. „Alespoň moje strana ji při kampani vede. To, jestli nás chce premiér Sobotka zavléct do jádra EU a vůbec neuvažovat o alternativách, je prostě hazardování,“ připouští Mach, že na něj mířila Sobotkova slova.

Průzkumy

Průzkum společnosti Phoenix Research zveřejnily 9 10. server Eurozprávy.czDo Sněmovny se může dostat deset stran. Kalousek je před Okamurou, Ringo Čech nezaujalU dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně je ODA se zjištěným volebním potenciálem 4,2 procenta. Následují, s 4,1 procenty volebního potenciálu, Svobodní a s mírným odstupem Zelení s 3,6 procenta vyjádřených sympatií a SPO s volebním lídrem Františkem R. Čechem, které dosáhlo 3,3 procenta.

Vyšlo i na serveru Globe24.cz.

Volební průzkum Medianu zveřejnil 10. 10. tištěný Deník a jeho mutace.

Referendum v Katalánsku

5. 10. zveřejnil Neviditelný pes článek Josefa Kálese EVROPA: Katalánsko mlácené, EU mlčíV Katalánsku se konalo referendum o nezávislosti. Podle španělského ústavního soudu nebylo platné. Namísto toho, aby španělská vláda zachovala chladnou hlavu, tak poslala na Katalánce policisty z ostatních regionů, kteří s obušky v ruce bránili lidem vyjádřit jejich svobodný názor. Při sledování záběrů, kde španělská národní garda nemilosrdně mlátí staré lidi a tahá ženy za vlasy, si říkáte, jak je tohle v členském státu Evropské unie možné.

Evropa potřebuje změnu. Od politiků, žijících ve skleněných zámcích a odtržených od každodenního života, ke spolupracujícím zemím bez byrokratického molochu. Evropa si zaslouží volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu bez zbytečných regulací, kontraproduktivních dotací a drahých evropských politiků a byrokratů. Můžeme to změnit.

6. 10. zveřejnil server Peníze.cz vyjádření Petra Macha k referendu v článku Očima expertů: Rozpadne se Španělsko?Španělská vláda si policejním násilím a mařením referenda lásku Katalánců nezíská. Tyto věci je lepší řešit kultivovaně a domluvou. Příkladem kultivované a mírumilovné domluvy se separatistickým regionem bylo před třemi lety referendum ve Skotsku. Na jeho konání se Skoti domluvili s britskou vládou a obě strany dopředu respektovaly jeho výsledek. Podobné to bylo s rozpadem Československa. Když v červenci 1992 Slovenská národní rada vyhlásila jednostranně státní svrchovanost, také jsme na Slovensko z Prahy neposlali vojáky, aby nezávislosti zabránili a slovenské regionální poslance zatkli. Místo toho se Češi se Slováky kultivovaně domluvili na budoucím soužití dvou samostatných států. Pokud Katalánci úspěšně vyhlásí nezávislost, zmenší se Evropská unie o 7,5 milionu obyvatel a vznikne nový stát, který si bude moci daňovou, migrační a další politiku dělat po svém a který nebude muset z kapes daňových poplatníků doplácet ani na Brusel, ani na Madrid. Můžou pak dál platit eurem, když budou chtít, stejně jako nezávislá Andorra nebo Černá Hora, nebo si budou moci udělat vlastní měnu. Přeju Kataláncům každopádně úspěšnou budoucnost.

Různé

6. 10. zveřejnil server Neviditelný pes článek EVROPA: EU, cena másla a demokratický deficitBývalý europoslanec za opoziční klub Evropa svobody a přímé demokracie Petr Mach napsal ve svém článku z 13. srpna 2017 : „Vyčlenili 150 milionů eur s cílem snížit produkci v EU o miliardu litrů mléka ročně. Zemědělci dostávají 14 eur za každých nevyrobených a nedodaných 100 litrů mléka. EU tak platí za nevyrábění mléka. Kdo dodá na trh méně mléka než v předchozím roce, dostane dotaci za každý litr, který na trh nedodá.“

6. 10. zveřejnil server Bleskově.cz článek Jana Polaneckého Polanecký: Kalouskův „rychlý vlak EU“ nechme odjet a raději zůstaňme na nádražíPodle Kalouska hrozí, že pokud do rychlovlaku EU nenastoupíme, staneme se ekonomicky zaostalou zemí na periferii, jako je dnes třeba Ukrajina. Je to jen směska iluzí a ohlupování bez reálného základu, odmítá Kalouskova slova Polanecký.

Raději zůstanu na nádraží, než abych nastoupil do vlaku, kterému se díky úřednickým a politickým hlupákům zadřou kola nad propastí, řekl Jan Polanecký (Svobodní).

„Proč se asi EU stále více nedaří ,dohnat a předehnat´ ostatní, jak si předurčila? Proč v EU tempa růstu ekonomiky dekádu po dekádě neustále klesají? Proč v porovnání se světem EU ekonomicky i technologicky stále více zaostává, ač to prozatím na běžném životě není ještě tolik vidět? Protože si EU diktátoři zarputile po bolševicku myslí, že vyspělost se dá naplánovat od stolu bruselských kanceláří nebo na absurdních digitálních summitech,“ prohlásil Polanecký. Vývoj, inovace a pokrok podle něj vždy vytvářeli lidé svobodnou iniciativou, vůlí a nadáním, ne politici a úředníci svými rozhodnutími, směrnicemi či daňovými loupežemi.

Polanecký má v souvislosti s EU naprosto jasno. „Suma sumárum, já radši zůstanu na onom nádraží, obzvlášť pokud z něj lze udělat ostrov ekonomické svobody a bezpečí, než abych nastoupil do vlaku, kterému se díky úřednickým a politickým hlupákům zcela jistě zadřou kola v místě nad propastí bez úniku, či který možná v blízké budoucnosti tvrdě havaruje,“ uzavřel politik.

7. 10. zveřejnil server Ostrava-online článek Jindřicha Pilce Téma: Lidé draze platí za vadnou socialistickou politikuČlenské státy EU odírají výrobce a zaměstnance extrémně vysokými daněmi a odvody a poškozují produkci přebujelými regulacemi. Se svým příspěvkem k ničení produkce přichází i EU se svými regulacemi, například se sebezničujícím, dogmatickým a iracionálním bojem proti globálnímu oteplování. Místo aby se odstranily příčiny zhoršené konkurenceschopnosti, přichází se s nápadem na omezování mezinárodního obchodu.

Lidé tak draze platí za vadnou socialistickou českou i unijní politiku.

Svobodný svět zveřejnil 10. 10. rozhovor s Lubošem Zálomem Neziskovky, třeste se!Evropská unie je nedemokratický útvar a tedy jsou jí antidemokratické cíle lidskoprávních neziskovek vhod. Jestliže chce EU destruovat vnitřní politiku národních států, co jiného je k tomu vhodnější, než právě neziskovky, které připraví půdu? Neziskovky infiltrují politické strany, zkorumpují je, navíc indoktrinují veřejnost, zejména mladé lidi, z nichž si vychovávají nadšené příznivce, zfanatizované multikulturalismem a podobnými ideologiemi. Takoví lidé jsou schopni hájit politiku EU ať je jakákoliv. Jsou promyšleně vychováni k nedůvěře vůči svobodě, trhu, nebo k nenávisti k západní kultuře. Anebo jsou paralyzováni nezájmem o politiku, pocitem, že se vlastně nedá stejně nic změnit. Takže štědrá finanční podpora lidskoprávních neziskovek z peněz EU je naprosto logický postup.

11. 10. zveřejnil server Neviditelný pes článek Pavla Misese EKONOMIKA: Střízlivý pohled na těžbu lithia z CínovceJako Svobodní budeme vždy obezřetní k tomu, aby stát podnikal, vlastnil firmy a provozoval činnosti, které dokážou dělat soukromé firmy. Zároveň však budeme chtít, aby stát určil dostatečné poplatky z vytěženého nerostu a aby jich naprostá většina skončila u obcí a měst dotčených těžbou, nikoli na účtech ministerstev. A jednoznačně odmítáme, aby stát umožnil kvůli těžbě vyvlastňování nemovitostí, ať už bude těžit kdokoli.

Dění v regionech

Plzeňský kraj

Server Plzeň.cz zveřejnil 4. 10. článek Volební speciál / 16Strana, které los přidělil číslo 12 – Strana svobodných občanů

Svobodní slibují levnější zboží a vyšší výplaty díky nižším a jednodušším daním. „Snížíme a sjednotíme DPH na 14 %, zvýšíme každému výplatu o 1 000 Kč měsíčně, zrušíme daň z nabytí nemovitosti. Přinášíme balíček daňových opatření, které sníží přerozdělování o 81 miliard korun, o to více zbude lidem v kapsách,“ píší v programu. Nabízejí také volný obchod, svobodné cestování a Evropu bez byrokracie.“Chceme Evropu, kde spolu státy dobrovolně a bez byrokracie spolupracují, obchodují a jejich občané volně cestují. Chceme zachovat korunu, nepřejeme si euro. Usilujeme o obchod s celým světem. Chceme udržovat západní orientaci ČR,“ stojí v předvolebních dokumentech. A prosadit chtějí to, o co se prý stát měl postarat dávno – dálniční spojení mezi krajskými městy. Zrychlí cestování a uleví obcím a městům. Pozornost policie zaměří na skutečné piráty, kteří ohrožují bezpečnost na silnicích.

Kandidátku Svobodných v Plzeňském kraji vede krajská předsedkyně Lenka Brčková. Ta se chce věnovat především sociálním otázkám s důrazem na spravedlnost a narovnání současného pokřiveného systému. V primárkách, kde hlasují členové a příznivci Svobodných z celé České republiky, dostala přes 81% hlasů. Třiačtyřicetiletá ekonomka Brčková představuje ve Straně svobodných proud klasického liberalismu. Uznává tradiční hodnoty, například rodinu, toleruje menšiny, avšak při zachování rovných práv a povinností. Nesouhlasí se současným stavem a směřováním Evropské unie. „Odmítám nespravedlivé nebo neefektivní národní či evropské dotace a budu prosazovat co nejmenší zasahování státu do podnikání a do života lidí,“ říká jednička plzeňské kandidátky.

O místa ve Sněmovně usilují dále zastupitel Manětína, datový analytik a člen krajské hejtmanské komise pro spolupráci s neziskovými organizacemi Jiří Pešík. Třetí je vývojář webových aplikací a programátor Oldřich Kaucký. Za Svobodné kandiduje i známý veterinární lékař Jan Pokorný. Na dvacetičlenné krajské kandidátce je patnáct mužů a pět žen. Jejich průměrným věk je necelých dvaačtyřicet let.

Mladá fronta DNES zveřejnila 10. 10. na str. 16 článek Pivo s pozvánkami k volbámU stánků Svobodných se rozdávaly modré plastové půllitry na pivo a propagační tiskoviny. „Nemusíte nás volit, ale přečtěte si to,“ doporučoval mladík a ujišťoval, že modré půllitry jsou opravdu zdarma. Svobodní, na které přijel do Plzně upozorňovat i jejich šéf Petr Mach, se zamlouvali kritikům Evropské unie a jejího vztahu k uprchlíkům.

Praha 3

Server Kauza3.cz zveřejnil 9. 10. text Žižkovští politici mají namířeno do SněmovnyMojmír Mikuláš Ing. (49 let, jednatel společnosti) je trojkou Svobodných v hlavním městě. Místopředseda Svobodných pro hl. m. Prahu. Od r. 2014 zastupitel P3.

Tomáš Štampach Bc. (33 let, odborný referent) kandiduje z 8. pozice. Předseda Svobodných pro hl. m. Prahu. Členem Svobodných od r. 2011. Od r. 2014 zastupitel a předseda finančního výboru ZMČ Praha 3.

Z 22. pozice kandiduje Jan Růžička (58 let, zeměměřič). Člen Redakční rady Radničních novin.

Z následující 23. pozice kandiduje Anna Skálová DiS. (34 let, konstruktérka).

Z 26. příčky kandiduje Jan Stoss Ing. CSc. (76 let, stavební inženýr, důchodce). Bývalý člen ODS, člen bytové komise a komise vedlejší hospodářské činnosti na radnici Prahy 3.

Libor Straka MUDr. Ph.D., MBA, (50 let, podnikatel) je číslem 33 pražské kandidátky Svobodných.

Praha 9

Letňanské listy zveřejnily 11. 10. vyjádření Martina Halamy v rubrice Diskusní FÓRUMSe zákazem kouření v restauracích a podobných zařízeních, jak nařídil stát, nesouhlasím. Chápu smysl zákazu kouření na zastávkách MHD a na podobných veřejných místech. Restauraci ale považuji za soukromý majetek, ve kterém si sám majitel (a nikdo jiný!) rozhodne o tom, zda v ní bude povoleno kouřit nebo ne.

Konkrétně s majiteli hospod a restaurací si stát opravdu nevhodně zahrává. Nejprve nařídil, že mají ve svých podnicích vybudovat výkonné odvětrávání. Když splnili, stát nařídil, že musejí mít stavebně oddělené prostory pro kuřáky od prostor nekuřáckých. A když i toto splnili, stát zakázal kouření ve vnitřních prostorech restaurací úplně. Paradoxně pak v létě dochází k situacím, že venkovní posezení na „zahrádce“ je plné kuřáků. A ti, co nechtějí být v takovém prostředí, musí sedět vevnitř. Koho tedy takový zákon chrání?

A přesto: Když odhlédnu od toho, že vlastník si nemůže ve svých prostorech sám určit, jaký typ podniku v nich bude provozovat, je tu stále ještě problém s kuřáky postávajícími před vchody do restaurací. Hluk hovorů a zápach z cigaret a doutníků se line do vyšších pater, ve kterých jsou většinou byty. Zákaz kouření v hospodách mně, ač nekuřákovi, připadá hloupý.

Pardubický kraj

9. 10. zveřejnila Mladá fronta DNES na str. 14 článek Souboj lídrů. Jak čelit suchu?„Je to hodně o odpovědnosti nás samotných, jak budeme nakládat se zdroji vody, v tom nepomůže žádná dotace ani regulace,“ uvedl například lídr Svobodných Josef Káles a podobně to vidí i lídr ČSSD Jan Chvojka.

Josef Káles Svobodní: Stát neporučí větru ani dešti. Je to hodně o odpovědnosti nás samotných, jak budeme nakládat se zdroji vody, v tom nepomůže žádná dotace ani regulace. Svobodní se ale chtějí zasadit o dokončení komplexních pozemkových úprav čili chceme opravit krajinu po komunistickém hospodaření. To vrátí do krajiny meze, zabrání erozi půdy, aniž by to bylo na úkor vlastníků. S tím souvisí i zadržování vody v krajině.

Pardubický deník zveřejnil 10. 10. článek Obec: Perníkovou chaloupku likvidovat nechcemePetici na záchranu Perníkové chaloupky včera v dopoledních hodinách předal její organizátor a zároveň provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm starostovi obce Ráby Josefu Soukupovi. Archy s více jak 20 000 podpisy byly svázány do osmi knih a obsahují i zmocnění k podání návrhu na zrušení části územního plánu obce z roku 2014.

Podle Luďka Šorma ale nelze předpokládat, že by se něco kolem žaloby, kterou podal, začalo dít dříve jak za rok. I tak má jasnou představu o budoucnosti Muzea perníku. „Do budoucna je jeden základní plán. Buď uspějeme a Perníková chaloupka bude pokračovat ve službě nejširší veřejnosti, nebo neuspějeme a pak ji budeme využívat nějakým jiným způsobem. Jeden plán ale máme už teď. Chceme se legálním způsobem zbavit EET tak, že se v chaloupce nebude nic prodávat,“ okomentoval své plány Luděk Šorm. Odpůrce Andreje Babiše dokonce vybírá „babišovné“, kdy si u útrat do sta korun účtuje desetikorunový poplatek.

Liberecký kraj

Server Turnovsko v akci zveřejnil 7. 10. anketu PARLAMENTNÍ VOLBY 2017, DÍL ČTVRTÝ: ANKETA (HLASUJTE V ANKETĚ)Vít Uličný, Strana svobodných občanů (volební číslo 12): 1) Ideálem je hospodaření státu s vyrovnaným rozpočtem. Poslední vlády ovšem jen výdaje zvyšují a zvyšují.

Nemůžeme nadále peníze rozhazovat a je třeba šetřit, například omezováním dotací soukromým firmám.

Máme velké množství neefektivních úřadů, které můžeme rušit a zjednodušovat. Jsem zásadně proti jakémukoli zvyšování daní nebo jiným způsobům, jak ze spoluobčanů vytáhnout peníze. Naopak rád bych například snížil a sjednotil sazbu DPH na 14%.

Jako odborník na software bych rád také pomáhal s digitalizací státní správy, aby mohl občan vyřídit většinu záležitostí online z domova a v krátkém čase.

Je třeba výrazně posunout výstavbu dálnic v České republice. Velmi by nám pomohlo propojení krajských měst.

Ve školství bych se rád podílel na zlepšení fungování škol tím, že by ředitelé a učitelé dostali větší volnost, jakým způsobem mohou školu směrovat. Musí ubýt byrokracie. Škola má být vedena z ředitelny a sborovny, ne z kanceláří ministerstva.

2) Pravicový volič nemá v letošních volbách moc na výběr. ODS tradičně již několikrát své voliče zradila a je potřeba, aby v České republice dostala šanci lepší a zásadovější strana hájící pravicové hodnoty. Jsme názorově konzistentní od doby svého vzniku v r. 2009. Věříme, že můžeme být bohatou zemí, jako je sousední Německo. Snažíme se o změnu ČR na štíhlý a efektivní stát, který dbá o ochranu svých občanů a jejich majetku, neleze lidem do peněženek a nenařizuje jim, jak mají žít. Je potřeba zastavit trend zvyšování daní a nárůstu byrokracie. A my to můžeme zastavit právě letos. Volte Svobodné, číslo 12.

Server Turnovsko v akci zveřejnil 10. 10. článek ANKETA ZASTUPITELŮ: VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017Ing. VÍTĚZSLAV SEKANINA, zastupitel za Stranu svobodných občanů: Všichni, kteří mohou volit, by měli jít k volbám. Všichni, kteří k volbám půjdou, by si měli ujasnit, kam chtějí dále směrovat naši nejbližší budoucnost. Všichni bychom si měli uvědomit, co pro nás znamená demokracie a svoboda. Zda chceme tyto hodnoty, které jsme mnozí objevili až po roce 1989, dále posilovat. Lidé by se neměli nechat odradit kauzami z minulosti, neměli by si myslet, že politika je jenom špinavá a že s tím nikdo nic neudělá. Politika je taková, jací jsou lidé, jaká je společnost. Všichni, ač si to mnozí ne vždy uvědomujeme, toto vše ovlivňujeme svými názory, jednáním a konkrétními činy.

Nedoporučuji voličům, aby se rozhodovali jen podle populistických prohlášení a předvolebních programů. Protože po přečtení propagačních materiálů některých stran jsem zjistil, že hodně z nich slibuje líbivé a často logické a správné věci. A to dokonce i strany, které bych já osobně nikdy nemohl volit. Protože vím, co v minulosti dokázala jistá strana slibovat a prohlašovat, například o živnostnících před rokem 1948, nebo o pevné koruně před měnou v roce 1953. Proto doporučuji volit strany s jasným a politicky vyhraněným názorem, strany, u kterých víme, zda směřují doprava nebo zpátky, tedy doleva.

K volbám by, podle mého přání, určitě neměli jít ti, kteří by chtěli volit extremismus, populismus, socialismus či dokonce komunismus. Ale vím, že toto mé přání se bohužel nevyplní. A proto by všichni, kteří chtějí zachovat a posilovat demokracii a svobodu, a spíše západní než východní orientaci, tito všichni lidé by k volbám měli jít, aby jasně ukázali svůj názor.

Přeji naší společnosti, aby skutečné výsledky voleb byly v tomto ohledu lepší, než ukazují mnohé předvolební průzkumy. Volby budou za pár dnů a pak to ve svých rukou, a to doslova, bude mít každý volič.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31