Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: iniciativa europoslance Payna, články Svobodných i dotace ve Zlíně

Svobodní v médiích: iniciativa europoslance Payna, články Svobodných i dotace ve Zlíně

Židovské listy informovaly 13. 2. o iniciativě Jiřího Payna v článku Europoslanec Jiří Payne chystá rezoluci o uznání Jeruzaléma za hlavní město IzraeleEuroposlanec Jiří Payne chystá rezoluci o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Europoslanec Jiří Payne (Svobodní) oznámil, že se chystá připravit rezoluci pro Evropský parlament o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Zítra chce svou iniciativu prezentovat představitelům Federace židovských obcí.

Informaci zveřejnil i server České novinky.

Deník Aha! se 9. 2. věnoval letnímu času v článku Nejvyšší čas mít jen jeden čas?: Ani po včerejšku ale není jasné, jaký čas by si Evropa případně ponechala, zda ten letní, či zimní. „Hlasoval bych pro zachování letního času,“ řekl na plénu Jiří Payne (61, Svobodní), který připomněl, že třeba v Rusku tuto praxi zrušili už před sedmi lety. „Když si pospíšíme, nebude naše zpoždění zase tak velké,“ dodal.

Článke zveřejnil i server ahaonline.

Články Svobodných

Server Neviditelný pes zveřejnil 13. 2. článek Aloise Sečkára REFERENDUM: Dobrý sluha, ale zlý pán: ANO, SPD, KSČM a Piráti zatím podle všeho nejsou v názorech jednotní. Zdá se však, že je spojuje nepochopení problematiky a snaha prosadit nejhorší možnost.

Jsou dvě vhodné formy referenda – zaprvé tzv. „obligatorní“ pro předem v ústavě vyjmenované případy (např. zvyšování daní či předávání národních pravomocí do zahraničí), kdy se vláda musí zeptat lidí před tím, než takový zákon nechá schválit. A zadruhé tzv. „lidové veto“, kdy mohou občané odmítnout zastupitelským orgánem schválený zákon, pokud jde proti jejich přesvědčení a zájmům. To dává lidem dostatečnou kontrolu nad jejich zástupci. Když jim zákon odmítnou, sněmovna končí a jsou nové volby, to přirozeně brání přijímat příliš kontroverzní zákony. Podstatné je, že se předem ví, o čem se hlasuje.

Třetí forma tzv. „obecného“ referenda, která je na pořadu dne u nás, je vhodná zdaleka nejméně. Popírá princip zastupitelské demokracie, kdy lidé zvolí své zástupce a ti pak rozhodují. Politiky naopak zbavuje toho zásadního – zodpovědnosti za své jednání. Zejména pokud se příslušný zákon přijme bezhlavě, aby se vyhovělo aktuální společenské poptávce, vnese do společnosti víc chaosu a zloby než zamýšlených pozitiv. Jediná skutečně zásadní otázka „EU ano, či ne?“ přitom předmětem referenda být vůbec nemá. Společnost však možná dostane příležitost štěpit se na margináliích.

Neviditelný pes zveřejnil 10. 2. i článek Ivany Burešové Markové SPOLEČNOST: Ježíšek byl černoch: Pokud tedy historie musí ustoupit politické korektnosti, očekávám, že by také mohl černoch hrát třeba Williama Simmonse, nebo běloch naopak Nelsona Mandelu či Martina Luthera Kinga. Nebo máme očekávat inovovanou pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících, kde kromě transsexuální Sněhurky (abychom naplnili další zvrácený směr politické korektnosti) budou trpaslíci ve složení: černoch, Asiat , mestic, mulat, zambo, můžeme si střihnout i nějakého albína (abychom jich měli sedm) a Šmudla zbyde zřejmě na bělocha?

Zdůrazňuji, že se v žádném případě nepovažuji za rasistu, ale také se nepovažuji za slepce. A skutečnost, že musí historie ustupovat novému trendu, se mi ani trochu nelíbí. A nechci se dočkat toho, že bude náš (český) Ježíšek někomu připadat příliš světlý.

Různé

9. 2. zveřejnil Reflex článek Volby 2018 až 2026 – velký přehled: Každý rok půjdeme k urnám i několikrát. O co v dalších volbách půjde?: Volby 2019: Evropský parlament

Stávající situace : Volby v roce 2014 neměly na české straně jednoznačného vítěze. ANO, KDU-ČSL s TOP09 a ČSSD získaly po čtyřech křeslech, KSČM a KDU-ČSL po třech, ODS 2 křesla a Svobodní jedno.

O co se hraje: Minulé eurovolby byly překvapivým zklamáním pro ANO a očekávaným pro ODS, která ztratila sedm mandátů. Eurovolby budou testem vývoje popularity stran a jejich schopnosti namotivovat své voliče, aby vůbec přišli k volbám. Tohle jsou totiž volby s nejnižší účastí – minule u nás dosáhla jen 18,2 procenta. Velkou otázkou voleb bude, zda a jak se domluví nelevicové subjekty na společných kandidátkách, a to zejména v případě TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

8. 2. zveřejnil server Pravý břeh článek Soudržná pluralita: V zásadě nejde o nic nového, ale spíš o obnovu ztraceného. Doby, v níž byla pravice po roce 1989 skutečně relevantní, byly současně dobami, kdy ODS zahrnovala celou řadu názorových pozic – od těch svým étosem blízkých listopadu 89 a Václavu Havlovi, přes v dobrém slova smyslu pragmatické podnikatele, společenské konzervativce až po hayekovské a friedmanovské ekonomické liberály. Propad naopak začal ve chvíli, kdy se začaly vnitrostranické pozice mocensky válcovat (Lisabon a následný vznik Svobodných), příp. kdy se začalo pragmaticky zvažovat, jak pravici přeformátovat (vznik TOP 09). Zformování kabinetu v roce 2010 pak už umožnilo v zásadě pouze ve výsledku zničující spolupráce s populistickými Věcmi veřejnými.

Z regionů

Zlín

Server iDNES.cz zveřejnil 7. 2. článek Krajští politici se pohádali kvůli milionové dotaci pro barokní koncerty: V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu potřebovala koalice minimálně 23 hlasů, aby návrh prosadila. Souhlas ale získala jen od 21 lidí. Proti byli především zástupci opozičního hnutí Svobodní a Soukromníci a někteří sociální demokraté.

Bouřlivé protesty měly různé důvody. Soukromníkům se nelíbilo, že jde o projekt, který z osmdesáti procent potřebuje podporu z veřejných zdrojů, a že peníze mohly být rozdělené mezi menší spolky. Samotný příspěvek kraje měl tvořit maximálně 65 procent nákladů.

„Odmítli jsme utratit jeden a půl milionu korun na podporu jednoho koncertního cyklu vážné hudby pro tisíc posluchačů,“ okomentoval výsledek hlasování Michal Dvouletý ze Soukromníků.

Svobodní zase vysvětlovali, že kraj by měl primárně dávat peníze na provoz, opravy a údržbu vlastních škol a silnic, a ne financovat zájmovou činnost.

„Může to být úžasná věc, ale nelíbí se mi, jak to kraj řeší. Poněkolikáté se stalo, že jsme na zastupitelstvu schvalovali něco, co už bylo slíbené, a pokud bychom rozhodli jinak, vznikla by škoda,“ vysvětlil předseda krajské Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk.

Článek na svém webu zveřenilo i Rádio Impuls.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31