Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Farage v Praze, Mach o euru i dění v regionech

Svobodní v médiích: Farage v Praze, Mach o euru i dění v regionech

Česká televize zveřejnila 22. 9. článek a rozhovor Farage: Státy jako Rumunsko nebo Bulharsko se nikdy neměly stát členy EUStáty jako Rumunsko nebo Bulharsko se nikdy neměly stát členy EU. V rozhovoru pro ČT to řekl bývalý předseda britské protievropské strany UKIP a hlavní tvář brexitu Nigel Farage, který do Prahy přijel podpořit předsedu strany Svobodných Petra Macha před nadcházejícími volbami. Farage zároveň obvinil čelní představitele Bruselu ze zbytečného zdržování poklidného odchodu Británie z EU.

Podle Farage je probíhající proces vystoupení Spojeného království z Evropské unie velmi pomalý. Kromě dlouhé devítiměsíční prodlevy mezi britským referendem a aktivací článku 50 ze strany britské vlády vidí Farage problém také v obstrukcích z Bruselu. Zejména předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier se podle něj snaží proces oddalovat.

„Naprostá zdržovací taktika od samého začátku. Pánové Juncker a Barnier se to snaží ztížit, jak jen to je možné, abychom dosáhli rozumné dohody. Proč? Protože zájem Evropské unie, tím myslím ty skleněné ocelové struktury, dlouhé obědy, velké platy a penze, tak toto dávají vlastně nad zájem zemí, jako je Česká republika,“ řekl Farage v rozhovoru pro ČT.

„Vy nám prodáváte hodně zboží a my jej rádi nakupujeme. A je logické, že Británie odchází z politické unie, ale budeme pokračovat v těch rozumných dohodách o volném obchodu. To je moje hlavní sdělení dnes. Chci říct Čechům, že je to ve vašem zájmu, aby byla dosažena dobrá dohoda s Británií, stejně jako je to v našem zájmu. A pan Juncker se to snaží zastavit,“ dodal.

Farage také tvrdí, že Británie měla v posledních letech problém s otevřenou imigrací, mimo jiné také ze států střední a východní Evropy, které do EU vstupovaly od roku 2004. „Vláda hovořila o tom, že bude přicházet nějakých 13 tisíc lidí ročně, ale přichází jich stovky tisíc a je to skutečně velký problém,“ řekl s tím, že „rychlý posun k volnému pohybu nebyl dobré rozhodnutí“.

„Existují některé bývalé komunistické země, které ještě nedokončily ten přechod k západní demokracii. Česká republika mezi ně nepatří… Hovoříme o Rumunsku, Bulharsku. Tyto země se nikdy neměly stát členy Evropské unie. Bylo to velice špatné politické rozhodnutí takovéto nepřipravené země mezi sebe vůbec přijmout.“

Nigel Farage v Praze

22. 9. zveřejnil iHNED.cz text Volný pohyb osob je bláznivý nápad, hřímal euroskeptik Farage na setkání příznivců Svobodných v PrazeStrana svobodných občanů si do Prahy pozvala jednoho z nejznámějších euroskeptiků, Brita Nigela Farage.

Ve svém projevu v Národním domě na Vinohradech vyzval přítomné, aby v říjnových volbách do sněmovny vhodili svůj hlas právě svobodným.

Kromě jiného také řekl, aby se Češi o setrvání v Evropské unii rozhodli v referendu.

Britský euroskeptik a jeden z hlavních „strůjců“ brexitu Nigel Farage přijel do Prahy podpořit Petra Macha a jeho svobodné. Na jeho vystoupení v Národním domě na Vinohradech, které působilo jako předvolební agitka, se sešly desítky příznivců svobodných. Ti zaplatili vstupné 190 korun.

Jako předskokan Farageovi vystoupil sám Petr Mach. Ten se nedávno rozhodl složit svůj mandát europoslance, aby se soustředil na předvolební kampaň v Česku. Mach označil Farage za „hrdinu“, který „dokázal něco, co se zdálo nemožné“.

Na Farage reagovalo obecenstvo složené z příznivců svobodných potleskem. Hned na začátku svého proslovu vyzval publikum, aby ve volbách dalo hlas právě Machovi. Poté zavzpomínal na hlasování o brexitu.

„Britové hlasovali ne proti Evropě nebo proti národním státům či proti Evropanům, ale proti tomu, co ve jménu Evropanů dělají v Bruselu,“ uvedl s tím, že díky brexitu se podařilo porazit letitý „mýtus“.

Celý jeho proslov se pak nesl v podobném duchu – útocích na „Brusel“, předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera nebo německou kancléřku Angelu Merkelovou.

„Chceme získat zpátky kontrolu nad hranicemi, nad naším osudem,“ prohlásil. Volný pohyb osob pak označil „za bláznivý nápad“, který jen nahrává teroristům.

Na otázku, zda by Česko mělo zaplatit pokutu, kterou mu mohou dát „diktátoři z Bruselu“ za nepříjímání uprchlíků, nebo vystoupit z EU, Farage odpověděl: „Proč nedat Čechům možnost, aby se sami vyjádřili v referendu?“

Farage na předvolebním mítinku svobodných, kde nechybělo ani rozdávání plakátů či možnost nakoupit si stranické suvenýry, dostál své pověsti obratného řečníka i populisty.

Vyšlo i na serveru Nezprávy.cz.

Nigel Farage v Praze

Radio Praha vydalo 22. 9. zprávu Nigel Farage tells Czechs to get behind Brexit trade deal: Nigel Farage, who engineered the referendum on leaving the European Union in Britain and steered the leave camp to an unexpected win, was in Prague this week to lend his support to like-minded former Czech Member of the European Parliament, Petr Mach, and his Svobodných Občanů party.

Článek o návštěvě Nigela Farage zveřejnily i Parlamentní listy a přidaly i fotogalerii.

21.9. vyšla informace o návštěvě Nigela Farage na serveru lidovky.cz v článku Kalousek odpoví čtenářům serveru Lidovky.cz, stát chce od aktivistů z Kliniky 360 tisíc: V Praze na tiskové konferenci se objeví šéf britské protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. Přijíždí podpořit předsedu Svobodných Petra Macha. Hovořit budou o vystoupení z Evropské unie, o kladech a záporech evropské integrace či o roli Evropského parlamentu.

Petr Mach a volby

22. 9. zveřejnily servery Finmag.cz a Peníze.cz odpovědi Petra Macha v předvolební anketě zaměřené na ekonomiku Volební speciál 2017: Svobodní a Petr Mach: Urny už se na vás těší! Zbývá pouhý měsíc do parlamentních voleb. Pokusili jsme se sestavit sadu jiných otázek, než kterým budou kandidáti čelit v nejrůznějších debatách. Při uveřejňování odpovědí se budeme řídit pořadím, v jakém dorazily do redakce. Nejrychlejší sprinter je předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

25. 9. byl Petr Mach hostem DVTV Jenom slepý člověk nemůže vidět útoky a problémy na západě, na odchodu z EU vyděláme, říká MachO našich záležitostech si nemůžeme rozhodovat sami, vadí nám byrokracie i obří dotace, tvrdí předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Vláda by podle něj měla dojednat smluvní výjimku z přijetí eura a ve věci migrační politiky. Stát lidem bere polovinu výdělku a omezuje svobodu člověka, dodává.

25. 9. Deník.cz zveřejnil vyjádření Petra Macha k přijetí eura Duel Deníku: Měla by Česká republika přijmout euro?: Svobodní odmítají zavedení eura v České republice. Chceme pro občany zachovat českou korunu.

Euro prý musíme přijmout, když jsme se k tomu zavázali ve smlouvě o přistoupení k EU. Ale smlouva se vždy dá změnit nebo vypovědět. Když bude většina našich voličů přesvědčena, že zavést euro by bylo chybou, můžeme zachovat českou korunu. Je to naše právo. Nejde jen o to, že na korunu jsou všichni lidé u nás zvyklí. Jde také o to, že vstup do eurozóny by znamenal doplácení na krachující země eurozóny, jako je Řecko, a ručení za jejich dluhy až do výše 350 miliard korun.

Evropské centrální bance bychom museli do správy odevzdat všechny devizové rezervy. A za to euro nestojí. Kdo ale eurem platit chce, ať s ním platí! Mnoho obchodů již dnes přijímá euro dobrovolně. My Svobodní jen nechceme, aby se zrušila česká koruna. Euro přineslo ve všech zemích jen zdražování a problémy. Je to proto, že euro je politický projekt a ekonomické argumenty šly stranou. V eurozóně bohužel neplatí zásada nezávislosti centrální banky na politické moci, naopak euro je dnes hlavním ekonomickým nástrojem v rukou politiků, a to je nebezpečné. Jestli bude dál centrální banka nucena tisknout peníze, aby kupovala dluhopisy řecké nebo italské vlády, čeká obyvatele eurozóny jen inflace.

Chceme změnu evropské smlouvy tak, abychom nemuseli euro zavést. Přesně to už dokázala Velká Británie a Dánsko, tak proč ne my? Členství v eurozóně by mělo být dobrovolné.

Článek v tištěné podobě vyšel ve všech mutacích Deníku 23. 9. na str. 8.

O kampani

20. 9. deník Metro zveřejnil článek Kampaň s drony i soláry. Volební revoluce se ale nekonáStrana svobodných občanů se také spoléhá na kontaktní kampaň, ale v propagaci už alespoň částečně vsadila na současnou módu – na drony. „S jejich pomocí se natáčela volební videa,“ uvedl Martin Rumler za Svobodné. Na konferencích a setkáních budou používat novou mobilní aplikaci Slidoo. Přes ni lze řečníkům klást otázky, aniž by na ně lidé z publika museli pokřikovat.

22. 9. se Deník věnoval kampani v článku Za kampaně na nelegálních billboardech nemůžeme, hájí se politické stranyNelegální billboardy nám nevadí, naopak je dobře, že nás voliči vídají na frekventovaných místech, zaznělo ze strany Svobodných. Ani další politici si s propagací u silnic prvních tříd a dálnic, kde jsou reklamní tabule zakázané, hlavu nelámou. Prý to není jejich věc.

Volební billboardy u silnic a dálnic nepovažuje za problém například mluvčí Svobodných Martin Rumler. „To, že někde stojí billboard, který měl být odstraněn, nikomu neubližuje,“ prohlásil.

Rumler dále uvedl, že si Svobodní plochy rezervovali dávno před účinností zákona. „Jejich odstraněním bychom přišli o volební investice,“ řekl. Ještě ve středu byl volební billboard Svobodných třeba u dálnice D 52.

Vyšlo i v tištěných podobách Deníku na str. 3

Tématu se později věnovali i týdeník Nový život, který 27. 9. na str. 7 zveřejnil článek Nelegální kampaně? Politici zůstávají v kliduNelegální billboardy nám nevadí, naopak je dobře, že nás voliči vidí na frekventovaných místech, zaznělo ze strany Svobodných. Ani další politici si s propagací u silnic prvních tříd a dálnic, kde jsou reklamní tabule zakázané, hlavu nelámou. Tvrdí, že to není jejich věc.

Volební billboardy u silnic a dálnic nepovažuje za problém například mluvčí Svobodných Martin Rumler. „To, že někde stojí billboard, který měl být odstraněný, nikomu neubližuje,“ prohlásil Rumler. Dále uvedl, že si Svobodní plochy rezervovali dávno před účinností zákona. „Jejich odstraněním bychom přišli o volební investice,“ odůvodnil. Ještě ve středu byl volební billboard Svobodných třeba u D52.

A týdeník Květy 27. 9. na str. 11 v článku Já nic, já muzikantNejdále zašel mluvčí Svobodných Martin Rumler, když prohlásil: „To, že někde stojí billboard, který měl být odstraněn, nikomu neubližuje.“

22.9. zveřejnil server TN.Nova.cz článek Do voleb jde 31 stran a přes 7500 lidí! Bude z čeho vybírat. ROZBORPolitika už dávno není záležitost jen mužů. Nejvíce žen posílá do boje Cesta odpovědné společnosti 62,5 %, druhá je ČSSD se 44 procenty žen. „Zastoupení mužů a žen na kandidátních listinách je v ČSSD upraveno vnitřním řádem. A podle toho musí alespoň 40 procent kandidátů tvořit osoby opačného pohlaví,“ vysvětlil Mikuláš Klang z ČSSD.

Naopak na mužské síle stavějí svou strategii Svobodní, Sportovci nebo TOP 09. Důležité je ale i to, na kterých místech na kandidátkách ženy figurují. Třeba hnutí ANO má hned 4 ženy v čele kandidátky.

Tématu se věnovaly i Televizní noviny 22. 9. v 19:30, pustit si je můžete tady: http://tn.nova.cz/clanek/televizni-noviny/televizni-noviny-22-9-2.html

24. 9. zveřejnil Blesk.cz článek Orálek, Zaorálek i osmička Zemanů. Klaus do Sněmovny kandiduje jen jedenVe Sněmovně by po letošních volbách mohli zasedat jak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), tak i jeho skorojmenovec Luboš Orálek (Svobodní). Na kandidátkách figuruje také jeden Klaus, dva Havlové a osm Zemanů.

Článek se objevil i na dalších serverech, například Týden, Eurozpravy.cz nebo Info.cz.

25. 9. Mladá fronta DNES zveřejnila článek na str. 2 Kdo také chce váš hlasStrana Svobodných občanů na konci léta oblepila ulice velkých měst billboardy se strohým heslem „Můžeme“. Až později připojila své programové cíle: Můžeme mít štíhlý stát. Můžeme jednoduše podnikat. Můžeme zůstat bezpečnou zemí bez kvót. Strana, která na začátku příštího roku oslaví deváté výročí své existence, se vyznačuje hlavně urputností, s níž se drží svých idejí – přestože ve volbách příliš neboduje (v posledních sněmovních získala jen 2,46 % hlasů), striktně se drží svého nepopulistického konceptu, v němž stát nikomu nic nerozdává, ale na druhou stranu od občana ani nic moc nechce. Příliš nereguluje život, je vlastně jen jakousi malou a pružnou službou, na kterou se lidé skládají nízkými daněmi. Svobodní, pod jejichž názvem si většina voličů vybaví zřejmě jen jednu známější tvář – předsedu Petra Macha – brojí proti nynější podobě Evropské unie, v níž národní státy nemusí vždy prosadit svou. Přitom právě volby do Evropského parlamentu v roce 2014 byly zatím jediným celostátním hlasováním, v němž se Svobodní prosadili. S 5,24 procenty hlasů získali jeden poslanecký mandát pro Petra Macha. Europoslancem byl tři roky, letos na konci srpna rezignoval, aby měl čas na kampaň. V evropském parlamentu ho nahradil někdejší poslanec ODS, později spoluzakladatel Svobodných Jiří Payne.

26. 9. zveřejnilo Metro.cz článek Politici plodí fráze. Lákají na mzdy a chtějí řešit uprchlickou kriziNapříklad ODS věnuje uprchlictví jeden bod, základní teze však opsala ze čtyři roky starého volebního programu (viz box), jen ho aktualizovala. Nově protestuje proti povinným kvótám. Na jejich odpírání narazíte ještě v programech ČSSD, KSČM, Zelených a Svobodných. Z menších stran se ke kvótám negativně staví také Rozumní, Občané 2011, Dobrá volba či Sportovci pro společnost.

Víkendový úspěch německé Alternativy pro Německo (AfD) ukázal, že na uprchlické téma voliči slyší. Může to posílit i české politiky? Jan Kubáček je přesvědčen, že z dobrého volebního výsledku AfD bude určitě profitovat například Tomio Okamura. Zajímavé to může být podle politologa i pro Svobodné, Realisty nebo konzervativní křídlo v ODS. „Okamura má uprchlíky jako dlouhodobé téma. Pro ostatní se mohou stát tématem v okamžiku, kdy by voliče přesvědčili, že naruší náš sociální systém. Když se lidé začnou bát o své jistoty a pohodlí,“ uzavírá Kubáček.

26. 9. zveřejnil server Svobodny-svet.cz článek Markéty Šichtařové Snížení byrokracie? Pro strany to zřejmě není prioritaJistě, snížení počtu státních zaměstnanců i snížení regulace je přímo jedním z nosných pilířů programu Svobodných. Myslím, že vyloženě odmítavě by se k této myšlence nestavěla ani ODS, ale tam už se dá polemizovat, nakolik by to myslela vážně, protože ODS se sice v programu staví pozitivně ke snížení byrokracie, ale vysloveně o snížení počtu státních zaměstnanců nemluví. No a jestli by to šlo splnit? Když jsme byli schopni před čtyřmi roky mít o 30 tisíc státních zaměstnanců méně, nyní bychom byli opět schopni.

O právech gayů

Týden zveřejnil  26. 9. článek Aktivisté před volbami oznámkovali politické stranyKoalice pro manželství vystavila předvolební vysvědčení 11 stranám, které se chtějí po říjnových volbách dostat do Sněmovny. Hodnotila to, jak se stranické programy, krajští volební lídři i kandidující na dalších místech staví k manželství i pro gaye a lesby a k takzvanému přiosvojení dětí.

Jedničku dostali Zelení, pětku lidovci, ODS, TOP 09, SPD a Svobodní. Dvojku mají Piráti, dvě minus pak ANO. Trojku si vysloužili Starostové a nezávislí (STAN), tři minus ČSSD. Se čtyřkou skončili komunisté.

Vyšlo i na serverech Deník.cz, Eurozprávy.cz nebo globe24.cz, idnes.cz, blesk.cz nebo tistěná MF DNES.

Parlamentní volby v Německu

Eurozprávy zveřejnily 25. 9. článek AfD kamarádi Čechů rozhodně nejsou. Přečtěte si, co o nás říkají, varuje ZahradilKlaus je nadšený. Zisk protiimigrační AfD má za úžasný výsledek

Není sám. Radost ze zisku AfD netajil také předseda svobodných Petr Mach. „Blahopřeji přátelům z Alternativy pro Německo (AfD) ke vstupu do parlamentu a k solidním 13 procentům, která získali v německých parlamentních volbách navzdory nepříznivým předvolebním průzkumům. Nepřeju Němcům pokračování velké koalice Merkelové s levicovou SPD a doufám, že si z voleb vítězná Merkelová odnese ponaučení a skoncuje se svojí zhoubnou imigrační politikou,“ uvedl.

Tématu se věnoval i Expres.cz.

Různé

Server Plzeň.cz 21. 9. zveřejnil článek Buď dálnici Vary-Plzeň-Budějovice, nebo levnější známky, navrhují svobodníDálniční známky by v Česku měly stát výrazně méně než nyní. Myslí si to odborný mluvčí pro dopravu Strany svobodných občanů a člen jejich republikového výboru Josef Novotný. Srovnává cenu vinět u nás a v Rakousku a staví vedle sebe délku zpoplatněných dálnic i průměrnou mzdu v zemi. A vychází mu, jak píše na webových stránkách svobodných, „ošklivá pravda“.

„Průměrný rakouský řidič zaplatí za více než dvojnásobnou síť kvalitních dálnic 3,1 % své hrubé měsíční mzdy, český zaplatí 5,1 % své mzdy. A jak již bylo řečeno za kvalitnější, pohodlnější a delší síť dálnic, která je horskou zemí protkaná,“ srovnává Novotný dálniční známky do 3,5 tuny. „Všechno toto vlastně zapadá do obrázku naší vlády do nedávna neznalé (ale našimi občany ano) ohledně kvalitnějšího a levnějšího zboží v německých či rakouských supermarketech,“ rýpne si do českých politiků.

Je tedy podle experta svobodných na místě požadovat buď delší dálniční síť rozšířenou o nové dálnice jako Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice, nebo levnější dálniční známky v podobném poměru jako má rakouský řidič. Tedy asi za 900 korun.

„Reaguji tím na prohlášení ministerstva dopravy, že “nezdraží” dálniční kupóny a další kilometry ze zpoplatnění vyjmou. Není ale tak ohromný důvod slavit,“ konstatuje Novotný. „Pokud bychom začali situaci v ČR srovnávat s Rakouskem, zjistili bychom, že české ministerstvo dopravy prodává řidičům zajíce v pytli.“

Eurozprávy zveřejnily 25. 9. text Prezidentův polibek smrti: „Prezidentské strany“ téměř vždy upadly v zapomnění, změní to SPO?Ačkoliv Václav Klaus nejprve podporoval ODS, která ve volbách v roce 2006 zazářila, následně se kvůli názorovým neshodám od strany odvrátil a dokonce z ní i vystoupil. V minulosti jako prezident podpořil Svobodné Petra Macha, kteří se však do Sněmovny nikdy nedostali.

Průzkumy

Phoenix Research vydal 20. 9. průzkum, který nám přisuzuje 2,8 %. U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně jsou Zelení se zjištěným volebním potenciálem 3,6 procenta. Následuje ODA s 3,5 procenty volebního potenciálu, Svobodní (SSO) s 2,8 procenty vyjádřených sympatií a Strana práv občanů s volebním lídrem Františkem Ringo Čechem, která dosáhla 2,4 procenta volebního potenciálu.

Průzkum vyšel například v Deníku.

Online server ČTK České noviny zveřejnil 24. 9. článek Bookmakeři: Volby vyhraje ANO, ovšem 27 procent nezískáVelkým favoritem říjnových voleb do Poslanecké sněmovny je podle bookmakerů stále hnutí ANO s kurzem 1,1:1 – 1:13:1. Na jeho vítězství jde také zhruba polovina sázek.

Velkou šanci na vstup do Sněmovny mají podle bookmakerů SPD (1,07:1) a Piráti (1,15:1). Bez naděje podle nich není ani STAN (2,9:1), Naopak šance Realistů (4,6:1), Zelených nebo Svobodných (shodně 8,5:1) nejsou příliš vysoké.

Vyšlo i na dalších serverech, například Echo24, Lidovky.cz, E15.cz, Rádio ZET nebo Aktuálně.cz.

O průzkumu CVVM, který vyšel 25. 9. a který nám přisuzuje 1,8 % informovaly například: Česká televizeNovinky.cz a Aktuálně.cz.

Dění v regionech

Chrudim

Noviny Chrudim zveřejnily 21. 9. článek Petr Lichtenberg: Zanechme osočování, kdo koho vydírá, a koukejme, ať hotel funguje a díra před ním je pryčZastupitel města Petr Lichtenberg (Svobodní) považuje debatu o parkovišti před hotelem Bohemia za otevřenou, avšak preferuje co nejrychlejší odblokování dostavby hotelu. „Šel jsem na zastupitelstvo s tím, že žádné řešení není ideální a že je důležité, aby hotel co nejdříve fungoval. Preferoval jsem proto před schůzí povrchové parkoviště. Nakonec jsem ale hlasoval pro pozměňovací návrh, aby starosta Řezníček vstoupil s firmou Homa holding do jednání a vyvinul větší aktivitu směrem k uspokojivé dohodě mezi městem a vlastníkem hotelu,“ říká na úvod městský zastupitel.

Za rozumný přitom považuje návrh chrudimského developera Milana Kušty, který na schůzi zazněl, aby město zadalo studii dvoupodlažního parkoviště na svém pozemku před hotelem a nabídlo jej soukromým subjektům ve veřejné soutěži. „Chápu, že po odepsání dotace nedává vlastníkovi hotelu dvoupodlažní parkoviště žádný smysl. Tvrdit dnes, že se zbavil dotace dobrovolně, je hloupost. Všichni víme, jaké okolnosti tomu předcházely. Kuštův návrh je proto rozumný a přináší možné řešení. Stále totiž stojím o to, aby před hotelem nebyla díra a hotel fungoval. Vedení města zřejmě vůbec nedochází, že hotel dnes vlastní firma zaměřená na zisk z problematických projektů, a že hotel už čtyři roky žádný zisk negeneruje. Je tedy pochopitelné, že bude chtět vložené peníze zpátky, a bude jí jedno, prostřednictvím jakého projektu – třeba luxusního bytového domu, začne z objektu profitovat. Ohánět se teď výrazy, že tím firma město vydírá, problém nevyřeší. Tato argumentace je jen ukázkou politické bezradnosti současného vedení radnice, které nechápe ekonomickou realitu a to, že vlastník objektu může bez jakékoliv nostalgie nakládat se svým majetkem podle vlastního uvážení, pokud nechce zbankrotovat nebo prodělat,“ tvrdí Petr Lichtenberg.

Orlický deník zveřejnil 24. 9. článek Pokračuje tahanice o podobu parkovištěDiskuze se vedla skoro hodinu a zněly v ní různé argumenty. Proti přijetí návrhu se vyslovili například zastupitelé Jaroslav Moučka nebo Jiří Hradec, zatímco zastupitelé Josef Káles a František Pilný mu vyslovili svoji podporu.

Cheb

23. 9. zveřejnil server Zprávy z Chebu článek Hazard jen na Svatém Kříži? Vedení města narazilo u zastupitelůVzrušenou diskusi mezi politiky i občany vyvolal návrh Volby pro město, hnutí ANO a Koalice pro Cheb na přijetí městské vyhlášky, která by vymístila hazardní hry pouze do lokality Svatý Kříž. Vedení města od počátku počítalo s tím, že návrh nepodpoří koaliční Svobodní (zastupitelé Václav Jakl a Stanislav Pimek), neboť je v rozporu s ideou této strany o svobodě podnikání. Přesto však spoléhalo na konstruktivní podporu opozice – marně.

Jediným zastupitelem opozice, který návrh podpořil, byl nakonec Radomír Honců (KSČM). Ostatní zastupitelé za ČSSD, ODS, KSČM a Svobodné se však zdrželi hlasování nebo nehlasovali vůbec a návrh na vymístění hazardu jen na Svatý Kříž tak neprošel.

Praha 3

21. 9. server Kauza3.cz zveřejnil článek Praha 3 vyzývá k pokračování přípravy realizace původního projektu dostavby městského okruhuStarostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová předložila ke schválení na dnešním jednání zastupitelstva městské části výzvu zastupitelům hl. m. Prahy, která apeluje na pokračování přípravy realizace původního projektu dostavby severovýchodního segmentu městského okruhu dle platného stanoviska EIA ve variantě T1.

„Radnice dlouhodobě požaduje pokračování projektové i realizační přípravy tunelového vedení městského okruhu v původně projednávané tunelové variantě vedené v podzemí v souběhu se Spojovací od křižovatky s Českobrodskou ve směru k Balabence. Chceme tak odlehčit nadměrnému zatížení území dopravou,“ doplnila k návrhu starostka Hujová.

Výzvu podpořila hlasováním koalice TOP 09, ODS, ČSSD včetně opozičních zastupitelů strany Svobodných a KSČM. Návrh nepodpořili členové Ž(n)s v čele s Ondřejem Rutem a předsedou Strany zelených Matějem Stropnickým.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31