Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

STEM pro ČT: Libertas by podpořila až čtvrtina lidí

STEM pro ČT: Libertas by podpořila až čtvrtina lidí

Až pětina lidí zvažuje, že by příští rok v červnu mohla ve volbách do Evropského parlamentu (EP) volit českou pobočku euroskeptického hnutí Libertas irského odpůrce lisabonské smlouvy Declana Ganleyho. Zjistil to průzkum agentury STEM pro Českou televizi (ČT), která o něm dnes informovala. Stranu, která chce s hnutím spolupracovat, zvažuje založit výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku a blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause Petr Mach.

Průzkum STEM zjistil, že českou pobočku Libertas by mohlo podpořit 22 procent lidí. Podle ředitele STEM Jana Hartla je ale toto číslo zatím spíše iluze, skutečnost bude záviset hlavně na srozumitelnosti strany pro voliče.

„V těch datech to vypadá jakoby obecně přijatelný subjekt, který jde napříč všemi sociálními skupinami, ale ve skutečnosti to bude konglomerát velmi protikladných až rozporných motivací,“ řekl Hartl ČT.

Potenciální voliči české pobočky Libertas jsou podle průzkumu ve všech skupinách populace bez rozdílu věku nebo vzdělání, nejvíce jich ale měla mezi lidmi, kteří dosavadní neschválení lisabonské smlouvy Českem považují za výhodu při nastávajícím českém předsednictví EU. Česko bude unii předsedat v první polovině příštího roku, ve stejné době by se také mohlo rozhodnout, zda ČR smlouvu reformující EU po jejím rozšíření schválí.

ČT uvedla, že příprava nové strany finišuje – 12. ledna má Mach oznámit složení jejího přípravného výboru, název a programové teze. „Pokud bude dohoda s panem Ganleyem, tak budeme součástí hnutí Libertas pro evropské volby. Nicméně naším cílem jsou samozřejmě primárně volby do českého parlamentu, do českých zastupitelstev,“ řekl Mach ČT.

Voleb do EP by se podle průzkumu STEM zúčastnilo 57 procent lidí, informovala ČT.

Zdroj: Lidovky.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31