Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

„Naše armáda nedokáže plnit základní úkol státu, ochránit území proti agresi zvenku i zevnitř,“ říká bezpečnostní expert Svobodných David Bohbot

„Naše armáda nedokáže plnit základní úkol státu, ochránit území proti agresi zvenku i zevnitř,“ říká bezpečnostní expert Svobodných David Bohbot

O tom, jak dlouho bude Evropa bezpečným místem pro život a zda jsme připraveni bránit naši vlast a hodnoty, hovořili v pořadu Rozhovoru s…, který vysílá Regionální televize, vojenský analytik Jaroslav Štefec a bezpečnostní expert, rodák z Izraele, David Bohbot.

Podle Davida Bohbota je důležité připravit se možnost občanské války v Evropě a mít na ní připravenou odpověď i v legislativě. Jaroslav Štefec následně uvedl, že veliký problém je radikalizace muslimů a migrační krize v EU. „Česká republika je srdce Evropy a pokud nějaká choroba zachvátí organismus, tak tomu srdci se nevyhne,“ uvedl Štefec.  „Islám je plíživá okupace a ono, ačkoliv si to nechcete přiznat, k tomu dochází i u nás,“ dodává.  

„SPD moc hezky definovala problém, řekla nám, co jim vadí a uvedla ho do povědomí. Neřekli ale jak postupovat. Zatímco my v nedávno vytvořené koalice Svobodní, Trikolóra a Soukromníci jsme připravili plán krok za krokem, jak reagovat na reálnou hrozbu. Jsme pár kroků dopředu a máme připravené řešení,“ říká David Bohbot.    Podle vojenského analytika Jaroslav Štefce se naše spojenectví s EU neprojevilo nijak pozitivně. Konkrétně hovořil o zvládnutí koronakrize. „Evropská unie minimálně rok tápala, než se začalo něco dělat. To, co z hlediska vakcín vyjednala, skončilo objektivně katastrofou. Způsob, jakým se k tomu postavilo vedené Evropské unie byl velice špatný,“ dodává. Stejná situace je prý i s migrační krizí. Jen analyzují a mluví, ale konkrétní opatření nejsou žádná.   

  V pořadu se také debatovalo o tématu zavedení povinné vojenské služby. Rodák z Izraele uvedl, že vojenská služba je v jeho rodné zemi důležitá. „Každý tam je voják, do věku 68 a i po. Česká republika ale zatím nemůže mít povinnou vojenskou službu,“ řekl David Bohbot. Prozatím bychom o ni měli jen diskutovat s ostatními v EU a vysvětlovat, že by k tomu mohlo dojít.   Podle Jaroslava Štefce je také potřeba připravovat lidi na situaci, kdy může být ohrožena jejich bezpečnost, a to již od škol a dělat různá školení. Děti by se měly dozvídat, že svět kolem nás není bezpečný. Politici však podle něj nejsou odborníci na bezpečnostní věci. „A proto by měl existovat specifický poradní orgán, který bude sloužit vládě při rozhodování v problémových případech,“ dodává Štefec. 

Celý rozhovor najdete na parlamentních listech

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31