Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Lékař ze Staromáku: Ochrnutí po očkování, viděl jsem. Skoky pod vlak. Pravda o nemocnicích.

Lékař ze Staromáku: Ochrnutí po očkování, viděl jsem. Skoky pod vlak. Pravda o nemocnicích.

Přinášíme vám rozhovor s členem Republikového výboru a garantem pro zdravotnictví Svobodných MUDr. Mirkem Havrdou.

Když člověk už nemá cizím rozhodnutím na živobytí, valí se na něj dluhy a nevidí světlo na konci tunelu, dělá zoufalé věci. Tím vysvětluje neurolog a zakladatel podologie v Česku Miroslav Havrda, proč svým vystoupením podpořil demonstranty na Staroměstském náměstí. Ve své praxi viděl celou řadu těžkých ochrnutí a poškození zdraví po různých očkováních nejen u nás, ale po celém světě. Garant pro zdravotnictví Svobodných líčí, jak to v posledních deseti měsících od nástupu pandemie vypadalo v českých nemocnicích.

K nedělní demonstraci Otevřeme Česko! uvedl ministr vnitra Jan Hamáček, že ji vnímá jako obrovskou nezodpovědnost. Šokovalo ho, že na ní vystupovali lékaři, kteří by nejlépe měli znát složitou situaci v nemocnicích. Vy jste byl jedním z nich. Čím svou účast a několikaminutové vystoupení před shromážděnými lidmi, jimž podle Jana Hamáčka hrozí postih za porušení vládních nařízení, vysvětlíte?

Na demonstraci v Praze byli zcela zoufalí lidé z celé republiky, které česká vláda hodila přes palubu. Když někdo již nemá cizím rozhodnutím na živobytí, valí se na něj dluhy a nevidí světlo na konci tunelu, dělá zoufalé věci. Považoval jsem za čest a občanskou povinnost podpořit jako člověk tyto demonstranty a sdělit jim zcela férově, jak to vypadá v našem zdravotnictví.

Jak to tedy z vašeho pohledu v českém zdravotnictví vypadá?

Personální devastace zdravotnictví začala již za předchozích vlád a pokračovala i v „babišovském“ období. Již před nástupem čínské chřipky chyběly v českých nemocnicích tisíce zdravotních sester a stovky lékařů. Ve většině nemocnic lékaři vynucenými přesčasy porušovali zákoník práce a sestry pracovaly na odděleních v podstatně snížených počtech. Pro nedostatek zdravotnického personálu se omezoval provoz nemocnic, prodlužovaly se čekací doby na ambulantní vyšetření i plánované operace, dlouhodobě se v nemocnicích „malovalo“ a rušila se – někde i bez náhrady – celá oddělení. Na mnoha místech v České republice už není pro zdravotní pojištění platící občany k dispozici praktický, popřípadě dětský lékař nebo specialista základního oboru. O tomto zásadním personálním problému Česká lékařská komora, Lékařský odborový klub a další organizace informovaly už předchozí vlády. Přesto se vše nakonec zametlo pod koberec.

Virus tento akutní nedostatek personálu pouze demaskoval. Na začátku pandemie zcela chyběly ochranné pomůcky a prostředky pro zdravotníky. Například soukromí lékaři se k rouškám dostali po měsíci a půl a dostali pouze několik kusů na ukázku. Odměny, které vláda slíbila nemocničnímu personálu, byly vyplaceny až za půl roku. Soukromí poskytovatelé zdravotní péče, kteří také pracovali v první linii a pomáhali přetíženým nemocnicím, nedostali nic. Za své si kupovali předražené roušky, dezinfekci, čističky vzduchu. Také jejich příjmy se někde výrazně ztenčily bez jakéhokoliv zájmu vlády nebo zdravotních pojišťoven.

Nedělní demonstrace se nesla pod heslem Otevřeme Česko. Jak byste si to „otevření Česka“ konkrétně vy představoval? Otevřít všechno nebo otevřít za nějakých podmínek? Muselo by se něco z dosavadních opatření dodržovat a proč?

Roušky, rozestupy, ruce a hlavně rozum. Vláda svými mnohdy nesmyslnými rozhodnutími již zcela ztratila důvěru národa. Rozum zde zcela absentuje. Jak chce někdo z vlády vysvětlit, že může jezdit kabinová lanovka na Sněžku, Černou horu nebo na Medvědín, ale nemohou jezdit ve skiareálech pomy, které vezou nahoru vždy jen jednoho lyžaře? Český národ je chytrý, dokáže si poradit sám a hlavně umí improvizovat. Je potřeba decentralizovat ochranu zdraví a nikoliv pouze strašit lidi smrtí a centrálně nařizovat. Chytří lidé si poradí a nepotřebují nad sebou žádný diktát státu. Více než 800 tisíc lidí oficiálně prodělalo covid-19, podle názoru odborníků se s covidem setkalo minimálně jeden a půl milionu lidí, kteří se „léčili“ doma nebo o tom ani nevěděli, že jsou nemocní. Počet mrtvých je sice v ročním horizontu zvýšen, ale již nyní vidíme, že mnoho lidí bude mít poškozené zdraví tím, že nepřišli včas k lékaři nebo do nemocnice s jiným zdravotním problémem.

Celý rozhovor je k dispozici zde.

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

MUDr. Miroslav Havrda

MUDr. Miroslav Havrda

místopředseda strany a mluvčí odborné skupiny Svobodných pro zdravotnictví

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31