Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Jiří Payne: Pro bývalé členy ODS možná zavedeme karanténu (rozhovor pro E15, 14.1.2009)

Jiří Payne: Pro bývalé členy ODS možná zavedeme karanténu (rozhovor pro E15, 14.1.2009)

Nové politické strany před blížícími se eurovolbami rychle přibývají. Společným rysem mnoha nových uskupení je snaha získat voliče napravo od středu. Nejvíce pozornosti dokázala zatím připoutat Strana svobodných občanů, v jejímž pozadí je čitelný vliv prezidenta Václava Klause. ,,Rozhodně nechceme vrážet ODS nůž do zad. O přetahování poslanců nemůže být vůbec řeč," říká Jiří Payne, jeden ze zakladatelů nové strany a poradce prezidenta Klause.

* E15: Jak ODS reaguje na vznik strany, kterou zakládáte s výkonným ředitelem Centra pro politiku a ekonomiku Petrem Machem?

V podstatě žádné reakce nemáme. Jen někteří ministři řekli, že to neberou moc vážně. V těchto dnech se ale nějaké komentáře určitě objeví.

* E15: Co je hlavním důvodem založení nové strany?

Je zřejmé, že ČSSD nedělá žádné fatální chyby. Kdyby říkala nějaké nehoráznosti, tak na tom bude okamžitě profitovat konkurenční levicová strana. ODS si naopak velmi zvykla, že žádnou konkurenci nemá. Voliči KDU-ČSL jsou uzavřená skupina, a ostatní pravicově smýšlející občané proto musejí volit ODS. Ta si myslí, že může navrhovat, co chce, a že o tom nemusí ani pořádně diskutovat. Současná situace se liší od devadesátých let, kdy tady byly i jiné pravicové strany a ODS se musela chovat jinak.

* E15: To znamená, že chcete ODS vlastně pomoci?

Určitě bude dobré, když vzniká konkurenční strana, byť se její program bude s ODS částečně překrývat.

* E15: Menší strany ale zpravidla vždy zanikly. Nemáte obavy, že skončíte stejně?

Aby to nakonec nebylo obráceně, tedy že to bude ODS, která se stane malou stranou. Ale vážně. Myslím si, že Strana svobodných občanů má dobře položený základ. Koneckonců ODS jsem také zakládal, takže si pamatuji, jak jsme to tehdy vymýšleli. Když se podívám na současnou ODS, vidím, kde jsme mlčky převzali struktury Občanského fóra nebo v čem jsou špatné stranické stanovy. Toho jsme se vyvarovali.

* E15: Zatímco levice se konsoliduje, pravice zažívá krizi. Nevnášíte na pravé spektrum ještě více zmatku a nejistoty?

Kdyby byla naděje, že ODS vyhraje příští parlamentní volby se čtyřicetiprocentním ziskem a že bude vládnout sama, bylo by chybou zakládat novou stranu. Takového optimistu ale neznám ani v ODS. My se rozhodně nechceme stavět nepřátelsky k ODS. Volby mohou dopadnout tak, že ČSSD sice vyhraje volby, ale ODS spolu s námi bude mít třeba 102 hlasů ve sněmovně. Sociální demokraté by pak jako první sestavovali vládu, což by se jim ale nepovedlo. Takže druhý pokus by byl na ODS a na nás. To znamená, že riskujeme jen ztrátu toho prvního pokusu. Toto riziko můžeme vyvážit tím, že oslovíme voliče, kteří loni na podzim nepřišli k volbám. Nabídneme jim nové myšlenky a hlavně skutečně pravicovou filozofii.

* E15: Co tedy chcete nabídnout?

Myslím, že do stanov se nám podařilo dostat opravdu moderní prvky. Studoval jsem v USA politický vývoj zhruba za posledních dvanáct let. Volební účast je tam v poslední době historicky rekordní. Není to dáno tím, že by se Američané začali najednou zajímat o politiku. Je to způsobeno systémem otevřených primárek. A právě tím jsme se nechali inspirovat. Voliče chceme přitáhnout tak, že politika nebude uzavřenou záležitostí stranického sekretariátu, ale že se na výběru kandidátů bude přímo podílet veřejnost.

* E15: Vraťme se ještě k ODS. Stranu svobodných občanů podporují někteří poslanci, kteří byli před časem v klubu ODS nebo tam jsou dodnes. Nevrážíte této straně nůž do zad?

Pokud jde o přetahování osobností nebo chcete-li členů ODS, tak to je úplně obráceně. My o ně nestojíme, není to náš program. Spíš bych řekl, že je to nutné zlo, k němuž asi bohužel dojde. Dokonce jsme napůl v žertu uvažovali o zavedení jakési karantény, tedy že po odchodu z ODS by musel takový člověk nějakou dobu počkat, než bychom ho přijali.

* E15: Proč máte takové obavy z občanských demokratů, sám jste byl ještě donedávna jedním z nich?

Bojíme se toho, aby se zkušenosti a zvyklosti z ODS nevnesly do nové strany. Raději bychom dali přednost lidem, kteří v žádné politické straně až doposud nebyli. A jestli ODS ztratila tím, že já odcházím? To si musí posoudit sami. Jsem šestým rokem mimo politiku a působím jen v Praze 2. Za tu dobu mi žádnou funkci nenabídli.

* E15: Co znamenají ony zkušenosti a zvyklosti, z nichž máte obavy?

ODS převzala od Občanského fóra systém, ve kterém je územní struktura nadřazená konkurenci. Jinak řečeno, řada lidí zastává důležité funkce jen proto, že je například z toho a toho regionu. V politické straně by ale naopak konkurence měla být tím naprosto ústředním principem. Na komunistickém režimu nám také vadilo, že zemi řídili průměrní lidé, protože těm opravdu nejlepším to umožněno nebylo. Myslím si, že ani ODS nevyužívá ten skutečný potenciál, který má.

* E15: Jak dlouho se o nové straně uvažuje? Připomenu, že koncem roku 2006, kdy vznikla současná vládní koalice, prezident Václav Klaus prohlásil, že bude potřeba založit nějakou novou stranu.

O tom, jak vylepšit život v ODS, diskutujeme trvale od jejího vzniku. Podstatné pro založení nové strany je, aby si vykolíkovala politicko-filozofický prostor, kde chce působit a podle kterého bude rozhodovat. Určitě nesouhlasím s tím, že volební program je smlouva s voličem. To je jen ukázka toho, jak bychom řešili některé problémy z hlediska naší politické filozofie. A právě ta – na rozdíl od programu – je pro voliče zárukou, že strana bude obhajovat jeho zájmy. Pro nás bylo podstatné, že ODS se na svém posledním kongresu rozhodla posunout více ke středu, protože tím vyklidila určitý filozofický prostor. O vzniku nové strany uvažujeme už dva roky, chyběl ale právě tento prostor.

* E15: Zkusme od filozofie přejít ke konkrétním tématům. Jak se Strana svobodných občanů dívá na umístění americké radarové základny v Česku?

Je nesporné, že to budeme podporovat. Já se hrdě hlásím k tomu, že jsem o tom Američany tři roky přesvědčoval. Jako jaderný fyzik jsem spočítal, že právě v Česku by měl být radar a raketová základna přibližně jeden tisíc kilometrů od něj. Tehdy jsem to navrhoval proti oficiální politice bývalého prezidenta Billa Clintona, který prohlásil, že protiraketová obrana se bude týkat výhradně Spojených států a nikoho jiného.

* E15: Podnikatelé volají po přijetí eura. Vy chcete k této otázce uspořádat referendum. Proč?

Přijetí eura musí být výsledkem kompromisu, abychom umožnili větší zisky podnikatelům a zároveň nepoškodili občany. Musíme nalézt vhodný okamžik. Kromě toho koruna teď v důsledku ekonomické krize oslabila, což je dobrý signál pro export. Kdybychom měli euro, nic takového by se nestalo.

* E15: Na seznamu lidí, kteří vaši stranu podporují, je i senátorka Liana Janáčková. Ta na sebe upozornila hlavně tím, že kupovala Romům jednosměrné letenky do Kanady. Chcete tím říct, že s jejími aktivitami souhlasíte?

My jsme nikoho neoslovovali ani nevybírali, kdo chtěl, tak se přihlásil. Letenky pro Romy rozhodně odmítáme, hlásíme se k principu svobody a lidských práv.

* E15: Jak je to s vlivem prezidenta Klause? Podporují vás oba jeho synové, Petr Mach je bývalým ,,hradním" poradcem, vy radíte prezidentovi v současnosti.

Nikdo z nás nemůže mluvit za prezidenta. Zatím od něj žádná podpora nezazněla. Jestli se na nás dívá příznivě nebo nepříznivě, se teprve ukáže. Ve Straně svobodných občanů ale rozhodně netahá za nějaké pomyslné drátky, vymysleli jsme to sami. Nevíme tedy, jestli jsme udělali všechno tak, aby se to prezidentovi líbilo, a nebyl to ani náš cíl. Zkrátka a dobře, jako otec zakladatel nefungoval Václav Klaus v této straně ani vteřinu. Na druhé straně musím přiznat, že doufáme v nějaké jeho příznivé stanovisko.

* E15: Budete vy osobně kandidovat za Stranu svobodných občanů v eurovolbách? Jak budete sestavovat kandidátku?

Kandidátku bychom chtěli sestavit právě na principu otevřených primárek. Strana navrhne několik desítek kandidátů. Občané, kteří se budou chtít na primárkách podílet – už máme na 500 zájemců – se zaregistrují na našich webových stránkách jako příznivci. To proto, aby nemohli hlasovat dvakrát. Pak od nás dostanou e-mail se seznamem kandidátů a budou hlasovat. To znamená, že nikoliv strana, ale veřejnost sestaví pořadí na kandidátce. A jestli budu kandidovat? Pokud to bude ku prospěchu věci, tak se o to pokusím.

* E15: Odhadnete výsledek eurovoleb?

Myslím si, že je tady deset procent hlasů, kterým nabízíme smysluplný program. Takový výsledek bych považoval za dobrý začátek, jakkoliv se lepšímu číslu vůbec nebráním.


Jiří Payne (53)

Vystudoval jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Po volbách v roce 1990 se stal poslancem České národní rady. Patřil mezi zakladatele Meziparlamentního klubu demokratické pravice. Podílel se na rozdělení Občanského fóra a je jedním ze zakladatelů ODS. Poslancem byl znovu zvolen ve volbách v roce 1992, 1996 a 1998. V současnosti je poradcem prezidenta Václava Klause.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31