Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Dočekal: Máme svobodu? Nebo jen její část?

Dočekal: Máme svobodu? Nebo jen její část?

Svoboda není binární hodnota ve smyslu je nebo není, máme ji nebo nemáme. Je to něco jako 50 odstínů šedi na škále pohybující se mezi bílou a černou. Svoboda je mozaika.

Svoboda je mozaika, která sestává z tisíců kamínků z nichž některé máme a některé bohužel ne.

Nemohu říct, že nežijeme v nesvobodné zemi. S určitými výhradami máme svobodu slova, shromažďovací svobodu, svobodně cestujeme, navazujeme obchodní i jiné vztahy, …. ano, jsou desítky zemí, kde jsou jednotlivci různé svobody, z nichž se u nás těšíme, upírány. Jsou země, které jsou na tom daleko hůř. Ale …. znamená to snad, že bychom měli rezignovat na boj za větší svobodu? Argument: „buďme rádi za to, co je – jinde jsou na tom hůř“ je zcela lichý.

Ale jak jsem již psal, tak svoboda je složená ze spousty střípků. Chtěl bych naprosto namátkou zmínit některé svobody, které u nás nemáme (nebo jsou pomalé, omezené apod.) a které jsou jinde k dispozici. A aby nedošlo k omylu, tak nesrovnávám ze zeměmi typu Burkina Faso, Zimbabwe, Somálsko apod. Budu srovnávat s vyspělými zeměmi typu USA, Anglie, Německo apod. Ano – jsou to maličkosti, ale každý střípek do skládačky svobodného života má význam. Všiměte si, že veškeré níže uvedené svobody neomezují svobody někoho jiného.

Takže jdeme na to – co se jinde smí a v ČR nepochopitelně ne?

– Omezování rychlosti motorových vozidel (je jedno zda v obci na 30km/h, na dálnicích apod.). Existuje spousta studií, které korelaci „nízká rychlest = méně nehod“ popírají. V Německu je na dálnicích rychost zpravidla neomezená, v Rakousku se na vybraných úsecích testuje 140km/h apod.

– Reverse charge. Stát neumí kontrolovat výběr DPH, tak tuto povinnost přenáší na odběratelské firmy. Ty ručí za odvod DPH od svých dodavatelů – je to spravedlivé?

– EET. To samé. Stát se na každého podnikatele dívá prizmatem: Ty jsi zloděj a dokaž svoji nevinu! Místo, aby zde byla v první řadě důvěra a až v dalším kroku represe.

– STK motorových vozidel. Proč by nemohly být kontroly dobrovolné? Klidně v návaznosti na pojistné podmínky. Nemáš STK – tak Ti bude kráceno pojistné plnění apod.

– Prodej určitých léků. Spousta léčiv je v zahraničí k dispozici bez receptu. Tam totiž věří, že jejich občané jsou svéprávní a dokážou si přečíst příbalový leták.

– Rychlost založení firmy. ČR je na 115. místě ve světě (před námi je např. Ghana a Burkina Faso). Je to složité a stát do toho moc strká rypák (živnost volná, vázaná, koncesovaná, odpovědní zástupci atd.)

– Alkohol za volantem, na kole a na šlapadle na rybníku. Úplný zákaz alkoholu je snad jen v muslimských zemích a v zemích bývalého východního bloku – jinde ne.

– Svoboda projevu. Na jedné straně je trestně stíhaná bláznivá ženská, která na nějakém koncertu hajlovala a na druhé straně se může prodávat hrnek s Hitlerem, Mein Kampf a můžou se nosit trika s Marxem.

– Pěstování trávy. Nechápu, proč policie a státní zastupitelství popotahují člověka s rozstroušenou sklerózou za 4 kytky, když např. v Holandsku si můžu koupit pytel hulení v každém coffee shopu.

– Svoboda dělat si na svém pozemku co chci. Ano – můžu si pozemek oplotit do výše 2 metrů, ale pak si na něm nesmím vybetonovat podezdívku na boudu, kde budu mít sekačku bez souhlasu stavebního odboru.

– Kouření v restauracích. To je evergreen. My vám ten zdravej způsob života vnutíme, ať chcete nebo ne, a to i ve vašem vlastním majetku.

– A třeba i svoboda zaparkovat si ve městě kde chci bez placení výpalného typu zóny, svoboda koupit si jaké chci auto bez rádobyekologických pokut – pardon, poplatků …

– Referendum. Proč se bojíme zeptat se lidí napřímo, co si o jakém problému myslí? Jsou snad poslanci a zastupitelé nějací lepšolidi, kteří mají patent na rozum?

– Rychlost, s jakou se schvaluje stavební povolení. Desítky vyjádření, razítek apod. Proč to jinde jde rychleji?

Už slyším námitky typu: Povolíme 1 pivo za volantem a každej bude jezdit nalitej, povolíme rychlost 150km/h na dálnici a každej bude jezdit 200, český národ nemá disciplínu, není schopen se rozhodovat atd. Na autory podobných komentů se dívám pohledem: podle sebe soudím Tebe. Nemluvte za všechny. Nevěřím, že jsme národ nesvéprávných idiotů, které stát musí vodit za ručičku. Nevěřím, že jsme méně inteligentní a zodpovědní než angličan, němec, švýcar nebo američan.

 

Jan Dočekal

Zastupitel Prahy 6, místopředseda Strany

Převzato z blogu autora: https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=739121

 

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

Počet státních úředníků na úkor soukromého sektoru roste takřka neustále, pronesla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní) s tím, že čím dál více soukromníků „platí státu mejdan“. Za hlavního viníka inflace mimo jiné označila vládu. Proti jejím slovům se ohradil ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček – Šichtařovou obvinil ze lži.

„Neustále nám roste počet státních úředníků a bují veřejný sektor na úkor toho soukromého. Takový vývoj vede k tomu, že soukromníci, jichž je stále méně, musí státu platit mejdan. Na tom není nic udržitelného,“ opřela se do vlády ekonomka.

Křeček oponoval tím, že letos státních zaměstnanců ubývá a rovněž se snižuje počet úředníků, a to až o dva tisíce. „Po dlouhé době konečně klesají celkové výdaje státního rozpočtu, což tu v minulých letech nebylo. Není tedy pravda, že by veřejný sektor rostl. Navíc když porovnáme složenou daňovou kvótu této vlády s tou předchozí, zjistíme, že daně jsou v průměru menší. Paní Šichtařová tedy lže,“ namítl ekonom.

Křeček rovněž upozornil na to, že vláda každoročně snížila celkovou míru schodku státního rozpočtu. „Kabinet ale nemá ve svém mandátu – tak jako Česká národní banka – přímo boj s inflací,“ zdůraznil v pořadu 360°.

Podle Šichtařové ale ekonom svým prohlášením odvádí pozornost. „Kdyby vláda nedělala svoji proinflační politiku a nepumpovala už od dob vlády Andreje Babiše (ANO) peníze do oběhu, neměli bychom jednu z nejvyšších inflací v rámci Evropské unie. Hlavním viníkem je kabinet,“ pronesla. Dodala také, že vláda představuje v této oblasti jen domnělé úspěchy.

„Oslavujeme pouze, že jsme konečně dosedli na dno. Jsme totiž poslední země v Evropské unii, která se ještě nedostala v rámci svého HDP dokonce ani na předcovidovou úroveň,“ řekla ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poradce premiéra namítl, že Šichtařová „stále brečí nad rozlitým mlékem“. „Takové brečení nám nepomůže. Museli jsme přijít s kyblíkem a hadrem a to mléko uklidit, což se přesně stalo. Inflaci se podařilo zlikvidovat, takže jsme se vrátili zpátky na cíl,“ konstatoval Křeček.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31