Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Dočekal: Jak to je s ruským agentem???

Dočekal: Jak to je s ruským agentem???

Zamyšlení nad tím, jak k nám ruský Bond přinesl kanystr ricinu a chystají se hromadné vraždy. Je to kachna nebo ne?

Tak nám časopis Respekt sdělil, že jakýsi ruský agent vybavený diplomatickým pasem přiletěl do ČR s ricinem v kapse otrávit pány Koláře, Hřiba a Novotného. Hned na letišti jej vyzvedla limuzína z ruské ambasády a odvezla neznámo kam. Zdroj této informace je pochopitelně utajený.

Tak mne v té souvislosti napadá několik věcí.

Kde se tato informace mohla vzít? A jak se mohla vůbec dostat na veřejnost? Mám několik nápadů:

1/ Ruský Bond na letišti prohlásí: „Nemlaťte s tím kufrem, mám v něm ricin, mohlo by se to rozbít“. Nebo měl přímo na něm nálepku Pozor Ricin!
2/ Někdo z ruské ambasády zvednul telefon a zavolal do redakce Respektu: Ahoj kámo, mám pro Tebe zajímavou informaci o jedné naší tajné operaci – dlužíš mi lahev vodky!
3/ Záměrně někdo dezinformoval Respekt s předpokladem, že dojde k medializaci (jako, že došlo). Motiv by mohl mít nějaký naštvaný rus. V tom případě to byl na 100% úspěch.
4/ V Respektu si prostě řekli, že vypustí kachnu a s odkazem na „anonymní zdroj“ si zvednou čtenost.
5/ Únik informace od některé domácí zpravodajské služby. To by už byl pořádný průšvih. Ale proč pak okamžitě nejednají (vyhoštění apod.)?? Nad tím se na fb pozastavil i Andor Šándor.
6/ Prosté překroucení faktu ve sylu dětské hry „pošli to dál“. Např. někdo, kdo má třeba vzdáleně něco společného s tajnými službami, mezi řečí a napůl ze srandy řekne Hřibovi: Dej si pozor, rusové by tě mohli otrávit – třeba ricinem. Ten se vyděsí, zaleze pod postel, zpráva je na světě a nějaký „investigativec“ začne hlídat na letišti, kdo právě přiletěl z Ruska a začne fabulovat souvislosti.
7/ Přidáte do diskuze další možnosti?

Proč si myslím, že to celé je nesmysl?

Nedělám si iluze, že státy (a velmoci, diktatury obzvlášť) k likvidaci oponentů tímto způsobem občas sáhnou. Ale řekl bych, že to je už naprosto krajní opatření a musí pro to mít sakra pádný důvod. Nevěřím, že nějaký Koněv by tím důvodem byl. Ale i kdyby nějakou náhodou ano, tak za současného mediálního stavu je naprosto jasné, že kdyby Kolářovi vypadaly vlasy, Hřib chytil rýmu a Novotný kapavku, tak za to může Rusko. V případě jejich otravy by na 100% následovala nesmírná celosvětově propíraná aféra, vyšetřování, vypovídání diplomatů, uzavírání ambasád, vypisování sankcí atd. atd. Vzpomeňme jen na nedávné kauzy Litviněnka, Skripala, Chášakdžího a dalších. Ale v těchto případech se prakticky vždy jednalo o bývalé agenty tajných služeb, přeběhlíky apod. Prostě o lidi s úzkou vazbou na příslušný stát, kdy jejich likvidace měla být spíš výstrahou pro jejich případné následovníky. Koneckonců i ten Trockij zavražděný kdysi dávno NKVD v Mexiku byl z Ruska. Zeptal jsem se na celou kauzu jednoho známého, který opravdu má k tajným službám blízko (jeden z těch unesených v Libanonu), co si o tom celém myslí. Odpověděl mi jedním slovem: „Blbost“.

Jsem si jist, že v očích mnoha Rusů se p. Kolář a ostatní jmenovaní dopustili hrdelního zločinu, ale nevěřím tomu, že by odstranění Koněvovy sochy vedlo k jakési černé operaci ze strany ruských tajných služeb s posvěcením nejvyššího ruského vedení. Bez toho posvěcení by to totiž nebylo možné a nevěřím, že nějaký Hřib a spol. stojí Putinovi za riziko neuvěřitelného mezinárodního skandálu.

Ano, odnesou to nějaké obchodní vztahy, mezinárodní spolupráce, můžeme čekat různé „naschvály“, v Rusku to je super mediální téma, na kterém se dají sbírat body, ale to je asi tak vše.

Mimochodem ricin jako jed není zrovna moc zajímavé řešení – existuje na něj totiž antidotum. Lepší už je použití polonia 210 nebo novičoku. A mrtvolu pak schovat někam do odkaliště (zdroj: Kajínek)

Ale ve všem zde napsaném se mohu pochopitelně mýlit. Je to jen můj laický pohled.

P.S. Nevíte, kde se dá koupit ten protijed na ricin? Také jsem hlasoval pro odstranění Koněva.

Jiří Dočekal 

Zastupitel Prahy 6, místopředseda strany

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zdroj: https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=750593

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Jan Dočekal

Jan Dočekal

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31