Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Brčková: Prezidentské volby – o co tu také jde?

Brčková: Prezidentské volby – o co tu také jde?

Tolik nenávisti, tolik urážek… Vždyť jsou to „jenom“ volby…  Ano, volíme sice prezidenta, ale proč je kolem toho tolik hysterie? Naše republika nemá prezidentský systém, vládne tu přece vláda v čele s premiérem. A tuto volbu jsme před pár měsíci již absolvovali.

Ani nestačím sledovat, jestli je Andrej Babiš momentálně designovaný premiér, nebo premiér v demisi. Každopádně v praktickém pojetí je to jedno. Dle našich zákonů je Babiš prostě premiér a ministři jsou ministři. Všichni mají stejné pravomoci, jako kdyby vláda měla důvěru. Sice se tak nějak očekává, že když vláda nemá důvěru, tak nebude dělat nějaká zásadní rozhodnutí, ale jak jsme mohli během ledna sledovat, „noc dlouhých nožů“ na ministerstvech proběhla. Několik náměstků bylo nuceno své posty opustit. Takže očekávat sice můžeme, ale naše očekávání nemusí být jaksi naplněno. Tak proč tolik šílenství právě kolem voleb prezidentských?

Možná tím vysvětlením je to, co od prezidenta očekáváme. V jednom táboře lidé podvědomě cítí, že se v naší zemi děje pod novou vládou něco zvláštního, že prostě „něco nesedí“ a berou v potaz i to, jak se jejich kandidát postaví k osobě současného premiéra. Koho pověří sestavováním vlády? Vyšetřovaného Babiše, který vyhrál volby, nebo někoho jiného? Je to totiž jedna z mála pravomocí, které náš prezident má. V táboře druhém hraje hlavní roli migrace a chystající se Dublin IV, v němž prezident sehraje svoji úlohu jako ten, kdo bude muset tuto smlouvu schválit. A voliči právě tohoto tábora doufají, že jejich favorit bude mít dost odvahy to neudělat. V obou případech jde ale jen o spekulativní naděje a oba kandidáti mohou velmi nepříjemně překvapit. Nebo naopak. Mnoho lidí ani volit nechce, nemá koho.

Ani já osobně nejsem výjimka a potýkám se s podobnými myšlenkami. Zeman vs. Drahoš. Pro mě jsou oba kandidáti špatní. Oba kandidáti nejsou zastánci štíhlého a suverénního státu. Státu, který hájí zájmy svých občanů nejen v zahraničí, ale i doma. Hledám pozitiva, ale přiznám se, moc mi to nejde. V tomto týdnu budou probíhat debaty, tak se uvidí, jestli něco pozitivního nakonec dokážu najít. Nevím. Co vím ale jistě, tato volba bude pro mě volbou zla – menšího či většího. Ale zlo zůstane pořád zlem. Bohužel…

Lenka Brčková,
předsedkyně Svobodných v Plzeňském kraji

Články vyjadřují pouze osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

Počet státních úředníků na úkor soukromého sektoru roste takřka neustále, pronesla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní) s tím, že čím dál více soukromníků „platí státu mejdan“. Za hlavního viníka inflace mimo jiné označila vládu. Proti jejím slovům se ohradil ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček – Šichtařovou obvinil ze lži.

„Neustále nám roste počet státních úředníků a bují veřejný sektor na úkor toho soukromého. Takový vývoj vede k tomu, že soukromníci, jichž je stále méně, musí státu platit mejdan. Na tom není nic udržitelného,“ opřela se do vlády ekonomka.

Křeček oponoval tím, že letos státních zaměstnanců ubývá a rovněž se snižuje počet úředníků, a to až o dva tisíce. „Po dlouhé době konečně klesají celkové výdaje státního rozpočtu, což tu v minulých letech nebylo. Není tedy pravda, že by veřejný sektor rostl. Navíc když porovnáme složenou daňovou kvótu této vlády s tou předchozí, zjistíme, že daně jsou v průměru menší. Paní Šichtařová tedy lže,“ namítl ekonom.

Křeček rovněž upozornil na to, že vláda každoročně snížila celkovou míru schodku státního rozpočtu. „Kabinet ale nemá ve svém mandátu – tak jako Česká národní banka – přímo boj s inflací,“ zdůraznil v pořadu 360°.

Podle Šichtařové ale ekonom svým prohlášením odvádí pozornost. „Kdyby vláda nedělala svoji proinflační politiku a nepumpovala už od dob vlády Andreje Babiše (ANO) peníze do oběhu, neměli bychom jednu z nejvyšších inflací v rámci Evropské unie. Hlavním viníkem je kabinet,“ pronesla. Dodala také, že vláda představuje v této oblasti jen domnělé úspěchy.

„Oslavujeme pouze, že jsme konečně dosedli na dno. Jsme totiž poslední země v Evropské unii, která se ještě nedostala v rámci svého HDP dokonce ani na předcovidovou úroveň,“ řekla ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poradce premiéra namítl, že Šichtařová „stále brečí nad rozlitým mlékem“. „Takové brečení nám nepomůže. Museli jsme přijít s kyblíkem a hadrem a to mléko uklidit, což se přesně stalo. Inflaci se podařilo zlikvidovat, takže jsme se vrátili zpátky na cíl,“ konstatoval Křeček.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31