Veřejné čtení Lisabonské smlouvy již tuto neděli

Publikováno: 15.4.2009, zhlédnuto: 2579x

Většina Čechů vůbec netuší, co to je Lisabonská smlouva. Přitom Senát má o ní hlasovat už za necelý měsíc. Svobodní se proto rozhodli, že české veřejnosti pomohou s poznáním Lisabonské smlouvy (LS), kterou kategoricky odmítají. Akci podpoří osobní účastí i řada známých osobností.

Svobodní zjistili, že například celá síť Městské knihovny v Praze nedisponuje ani jediným výtiskem Lisabonské smlouvy! „Jak se s ní mohli občané seznámit, když není k dispozici? Vláda investuje desítky milionů na propagaci EU, ale ani jeden výtisk nepošle do knihoven. V knihovně sice tvrdí, že stačí, když je na Internetu. Jenže – přečtení celé LS trvá asi 14 hodin, na tak dlouho nikoho k internetu ani v knihovně nepustí, “ objasňuje Jiří Payne, místopředseda Svobodných a leader eurokandidátky.

Svobodní budou LS veřejně číst v neděli 19. dubna na nám. Republiky v Praze od 9:00 do 21 hod. (celkem 12 hodin). V celodenním řetězovém čtení se vystřídají VIP osobnosti, členové i příznivci Svobodných. Cílem happeningu v centru metropole je upozornit veřejnost na nevýhodnost i nesrozumitelnost LS před jejím schvalováním v Senátu.

Podle posledního průzkumu CVVM plné tři čtvrtiny Čechů nevědí, co je to Lisabonská smlouva. Jen 5% to ví „velmi dobře“. Schválení LS senátory Parlamentu ČR si přeje JEN 38% občanů, čtvrtina lidí chce opak a 37% nemá na toto žádný názor.

Svobodní jsou zásadně proti přijetí LS. „Za obzvlášť nebezpečný projev nedemokratických trendů v EU pokládáme tlak na přijetí Lisabonské smlouvy. Jde o hrubé porušení i vlastních pravidel EU, podle nichž smlouva odmítnutá jedním státem (viz irské referendum) nemůže vstoupit v platnost,“ upozorňuje předseda Svobodných Petr Mach.

„Je to skvělý nápad číst ty naprosto nesrozumitelné věty veřejně,“ reagoval houslový virtuos Václav Hudeček, který jako jeden z prvních projevil zájem se čtení LS aktivně zúčastnit. Bohužel ale v uvedeném termínu má koncert v Německu. „Je nám to líto a moc vám držíme palce,“ řekl Svobodným i za svou ženu Mistr Hudeček.
Podobně akci podporuje např. i kytarista Lubomír Brabec, který se ale bude v té době plavit po moři a velice lituje, že nemůže být přítomen osobně.

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Strany svobodných občanů

Licence Creative Commons

PDF Facebook Linkuj MySpace Tweet